preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Trstenik" Split

 > Knjižnica

Crtani filmovi pred Božić

Autor: Ana Longin, 21. 12. 2018. 16:12

U srijedu, 19. prosinca, učenici drugih razreda u školskoj knjižnici pogledali su božićni crtani film "Božićna bajka". Crtani film je nastao prema istoimenoj priči Nade Iveljić u kojoj šumske životinje, uz pomoć zvijezde Večernjice i Mjeseca, pred Božić sudjeluju u obnovi crkvice razorene za vrijeme Domovinskog rata. Priča nas uči dobroti i solidarnosti. Scenarij za film napisao je Hrvoje Hitrec, a glazbu Arsen Dedić.
U četvrtak, 20. prosinca, učenici četrvtog razreda uživali su u crtanom filmu "Čudesna šuma". "Čudesna šuma" je prvi hrvatski dugometražni crtani film, a snimljen je 1986. godine. Film nas uči osnovnim ljudskim vrijednostima, a u Čudesnoj šumi dobro pobjeđuje zlo. Scenarij je napisan prema priči Sunčane Škrinjarić.

 [više]

Božićni sajam

Autor: Ana Longin, 17. 12. 2018. 18:39

Radove koje su učenici izradili reciklirajući otpadne materijale  na božićnim radionicama izložili su na našem školskom božićnom sajmu.
Uz slike s našeg božićnog štanda, želimo vam sretan Božić i Novu godinu!

 

 

 

 

 [više]

Božićne radionice

Autor: Ana Longin, 17. 12. 2018. 17:47

U sklopu nacionalne akcije "Pokrenimo zelene knjižnice" i našeg projekta "Čitajmo prirodu" u prvom polugodištu školske godine 2018./19. učenici su marljivo prikupljali prikladne otpadne materijale, a kasnije su na brojnim božićnim radionicama u školskoj knjižnici od njih izrađivali prigodne božićne ukrase. Na taj način su stvarima, koje su trebale postati otpad, udahnuli novi život.

                

Tako su istrošene žarulje i kartonski dio role toaletnog papira postali ukrasi za božićno drvce,

  

od starog papira ispletene su košare, a božićno ruho im su im dali stari ostaci tekstila i ostalih materijala,

   

   

stari okviri za slike su također dobili božićno ruho, a plastične boce su postale božićna drvca.

   

Božićni plakat je nastao od starog kartona, rola toaletnog papira i ambalažnog stiropora.

                      

 [više]

Eko filmovi

Autor: Ana Longin, 20. 11. 2018. 15:49

U prvom polugodištu školske godine 2018./19.
u sklopu nacionalne akcije "Pokrenimo zelene knjižnice" u našoj
Zelenoj knjižnici učenicima viših razreda prikazuju se dva filma ekološke tematike. Prvi je kratki animirani film Stevea Cuttsa iz 2012. godine pod nazivom "Čovjek" ("Man"). Steve Cutts je londonski ilustrator i animator koji je u ovom filmu u samo tri minute ispričao priču o bezobzirnom odnosu čovjeka prema prirodi i kakve posljedice na Zemlju imaju ljudski postupci. Film prikazuje tamnu stranu čovjekovog tehnološkog napretka i uništenje planeta Zemlje. Čovjek iz filma, koji predstavlja čovječanstvo, na putu do trona uzima sve što poželi i uživa u uništavanju svake sekunde, a na kraju završi u smeću koje je sam stvorio.
Drugi film "Zemlja" ("Terra") je dokumentarni film Yann Arthus Bertranda i Michaela Pitiota, a priču nam priča glumica Vanessa Paradis. Taj vizualno zapanjujuć film prikazuje povijest našeg postojanja na Zemlji i postavlja pitanja kao što su: Kako danas komuniciramo s drugim vrstama oko nas? Zbog čega su divlje životinje najočajnije izbjeglice planeta Zemlje? Film pokazuje kako se naša vizija Zemlje mijenjala tisućama godinama i kako ona još uvijek može promijeniti tijek događaja koji predstoje.

 [više]

Susret s književnicom - Maja Brajko-Livaković

Autor: Ana Longin, 20. 11. 2018. 14:27

U Mjesecu hrvatske knjige, 7. studenog, našu školu je posjetila književnica Maja Brajko-Livaković. Maja je autorica je brojnih knjiga za djecu te je u suradnji s dječjim časopisima, ali i samostalno, objavila nekoliko romana, pripovijetki i slikovnica među kojima je najpoznatiji roman „Kad pobijedi ljubav“. Njezina djela se bave temama odrastanja te su se našla na popisu lektire za osnovne škole. Zbog toga smo bili više nego sretni što se spisateljica odazvala našem pozivu i odvojila svoje vrijeme za druženje s učenicima. Književnica je s učenicima razgovarala o svojim romanima i pripovijetkama. Učenici su ispitivali autoricu odakle crpi svoja nadahnuća i gdje pronalazi potrebnu inspiraciju za pisanje novih djela. Zanimalo ih je radi li trenutno na nekoj novoj knjizi i pisanje kojih knjiga joj je bio najveći izazov. Ovo je bio samo djelić ugodnog, jednosatnog druženja u kojem je sudionicima dočaran maštovit i poučan svijet knjiga Maje Brajko-Livaković.

 [više]

Mjesec hrvatske knjige

Autor: Ana Longin, 16. 11. 2018. 23:30

Mjesec hrvatske knjige obilježavao se od 15. listopada do 15. studenog. To je mjesec dana koje je posvećeno hrvatskoj knjizi, knjižarstvu i knjižničarstvu. U Mjesecu hrvatske knjige naši učenici su crtali ilustracije događaja iz svojih najdražih knjiga hrvatskih autora, u sklopu projekta "Čitajmo prirodu" prikupljali su i presovali jesensko lišće, a zatim od stare kartonske kutije i odbačenih kartonskih rola toaletnog papira napravili prozor s jesenskim plodovima. Tako je nastao plakat posvećen Mjesecu hrvatske knjige, koji je ujedinio dječje ilustracije hrvatskih knjiga, ekološko djelovanje naše Zelene knjižnice, odnosno upotrebu otpadnih predmeta za izradu nečeg kreativnog, upoznavanje s prirodom i jesenske motive

  

                     

 [više]

Međunarodni mjesec školskih knjižnica

Autor: Ana Longin, 23. 10. 2018. 18:56

Tradicija slavljenja školskih knjižnica započela je 1999. godine kada se zadnji ponedjeljak u mjesecu listopadu obilježio kao Svjetski dan školskih knjižnica. 
2007. godine Međunarodna udruga školskih knjižničara obilježavanje tog dana proširila je na čitav mjesec, i tako je mjesec listopad postao Međunarodni mjesec školskih knjižnica.

U Međunarodnom mjesecu školskih knjižnica za učenike viših razreda u našoj školskoj knjižnici održavaju se projekcije 
kratkog animiranog filma 
"Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea", prekrasne fantastične priče posvećene knjižnicama.
To je priča o čarobnoj moći knjiga da mijenjaju nas i naš život, o važnosti knjiga i čitanja. Film je snimljen 2011.godine, a 2012.je okrunjen filmskom nagradom Oscar za najbolji kratki animirani film. Iste godine autor je napisao i istoimenu slikovnicu, koju ćete uskoro moći pronaći u našoj knjižnici.
Nakon odgledanog filma učenici svakog od razreda su odgovarali na pitanja vezana uz film, iznosili svoja mišljenja i viđenja, i raspravljali o pouci i porukama koje nam je film pokušao prenijeti.

 [više]

Nagradni natječaj "Zelena priča za zeleni planet"

Autor: Ana Longin, 5. 10. 2018. 13:09

U sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku, a prigodom 1. međunarodne konferencije o zelenim knjižnicama 
(Zagreb/Brijuni, 8.-10. studenog 2018.), Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizira nagradni natječaj za osnovne škole za dječje literarne radove pod nazivom "Zelena priča za zeleni planet".

Cilj je ovog Natječaja razvijanje svijesti kod djece o važnosti očuvanja okoliša i poticanje na aktivno sudjelovanje u ekološkim aktivnostima i promišljanjima o održivom razvoju.
Natječaj traje do 15. listopada 2018., a p
ravo sudjelovanja imaju učenici od 1. do 8. razreda svih osnovnih škola u RH. 
Članovi Povjerenstva za prosudbu radova odabrat će tri najbolja rada, a proglašenje najboljih i uručenje nagrada održat će se prilikom otvaranja 1. međunarodne konferencije o zelenim knjižnicama, u Zagrebu 8. studenog 2018.
Priču koju je napisala naša učenica 4. razreda, a koja će sudjelovati u natječaju, možete pročitati u nastavku, a svi ostali zainteresirani za sudjelovanje mogu se javiti u školsku knjižnicu.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Zemlja je plakala

Djevojčica Zemlja se probudila. Sunce ju je obasjalo s jedne strane. I ovog jutra probudila se s nadom da će sve biti bolje, no opet se ništa nije promijenilo. Njezina zelena koljena su krvarila. Svakom sječom šuma rana je postajala sve veća. Njezini plavi laktovi su gubili sjaj i bili sve prljaviji. Njezino znojno čelo je mirisalo po nafti. Zemlja je plakala. Čak su i njezine suze bile kisele.

Još jedan dan protekao je u patnji, ali ona nije gubila nadu. Sunce će ujutro osunčati njezinu drugu stranu i možda će sve biti bolje…

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 [više]

Naša knjižnica postaje Zelena knjižnica

Autor: Ana Longin, 3. 10. 2018. 14:06

Ove školske godine naša školska knjižnica se uključila u nacionalnu akciju "Pokrenimo zelene knjižnice" i postaje Zelena knjižnica. Cilj Zelenih knjižnica je edukacija javnosti i učenika i širenje svijesti o održivom društvu i nužnosti zaštite okoliša kroz projekcije dokumentarnih filmova i radionice. Svatko može doprinijeti, a knjižnice kao i uvijek trebaju biti svjetionici i rasadnici novih ideja za održivo i zdravo društvo – društvo koje će voditi brigu o našem jedinom staništu – platenu Zemlji.

U našoj knjižnici će se tijekom školske godine prikazivati filmovi ekološke tematike, većinom s "E?! - Okolišnog film festivala", čije preuzimanje je omogućila Zelena akcija - udruženje građana za zaštitu okoliša, i održati će se brojne radionice za učenike u sklopu projekta "Čitajmo prirodu". Svi koji žele pomoći da naša knjižnica postane "zelenija", mogu se javiti školskoj knjižničarki.
"Nemojmo uprskati - dobre planete je teško pronaći!"

 [više]

Radno vrijeme školske knjižnice

Autor: Ana Longin, 14. 9. 2018. 16:46

Radno vrijeme školske knjižnice u školskoj godini 2018./19.:

PONEDJELJAK

13.30 – 19.30

UTORAK

13.30 – 19.30

SRIJEDA

9.00 – 15.00

ČETVRTAK

8.00 – 14.00

PETAK

  8.00 – 14.00   (kada su neparni razredi ujutro)

 11.30 – 17.30   (kada su parni razredi ujutro)

 [više]

Pogodnosti za učenike u Gradskoj knjižnici Marka Marulića

Autor: Ana Longin, 11. 9. 2018. 14:50

Gradska knjižnica Marka Marulića s ciljem poticanja čitanja među djecom i mladima pripremila je dvije novosti:

- od ove školske godine, od ponedjeljka 10. rujna, godišnja članarina za djecu i mlade do 18 godina iznosi 60,00 kuna

od 10. do 15. rujna 2018. GKMM odobrava besplatno učlanjenje za učenike prvih razreda osnovnih škola (godište 2011. i 2012.).

Akcije vrijede za sve knjižnice u mreži GKMM. Trošak izrade članske iskaznice iznosi 15,00 kuna (jednokratno).

Više pogledajte na http://www.gkmm.hr/.

 [više]

Projekt "Čitajmo prirodu" - 2. dio

Autor: Ana Longin, 13. 6. 2018. 14:13

U drugom polugodištu u sklopu projekta "Čitajmo prirodu" učenici su povezali fotografiju, znanje stečeno iz nastavnog predmeta prirode, ljubav prema čitanju, kreativnost i knjižnicu kao izvor informacija. Učili smo kako napraviti dobru fotografiju i kako prepoznati i na koji način sakupiti određene biljke. Učenici su u svoje slobodno vrijeme snimali fotografije prirode i biljaka proljetnica i sakupljali biljke. Održali smo i terensku nastavu u dvorištu škole. 
Biljke su presovane, a učenici su napravili malo istraživanje i uz pomoć knjiga iz knjižnice koje sadrže informacije o biljkama koje rastu u našem području su uspjeli identificirati biljke i saznati njihova hrvatska i latinska imena. 
Na kraju smo napravili čak 27 straničnika sa presovanim biljkama i njihovim imenima, a nastala su dva panoa sa straničnicima i učeničkim fotografijama. Panoe možete pogledati u atriju škole.

           

                                

 [više]

Radionica za prvaše

Autor: Ana Longin, 28. 5. 2018. 17:12

Povodom 70. rođendana naše škole u petak,  25. svibnja, u školskoj knjižnici održana je radionica izrade straničnika za 1.d razred. Učenici su straničnike ukrašavali vrstom fotomotaže na način da su lijepili fotografiju i docrtavali balon u ruci, kao i ostatak slike koju su sami zamislili. S druge strane su pisali svoje ime i ukrasili ga kreativnim crtežima. Na kraju su straničnici plastificirani, a učenici su dobili novo, veselo pomagalo za čitanje novih knjiga!

 

                      

 [više]

Susret s književnikom - Luko Paljetak

Autor: Ana Longin, 8. 5. 2018. 14:19

U četvrtak, 26. travnja ugostili smo dubrovačkog književnika i akademika Luku Paljetka.  Ove godine Luko Paljetak slavi 50 godina svoga stvaralaštva pa su učenici počašćeni njegovim dolaskom pripremili prigodan program, a zbor je pod vodstvom učitelja Darka Matičevića otpjevao Lukinu pjesmu "Ježić Ubodežić" koju je uglazbio upravo naš učitelj Matičević. 

Ravnateljica je potom pozdravila dragoga gosta, učenike i učitelje naznačivši vrijednost ovoga događaja. U drugom dijelu programa autor je jednostavnim i toplim riječima djeci pričao i recitirao svoje pjesme, govorio o sebi i svome književnome radu. Uvijek duhovit, neposredan i pozitivan ostavio je u svima nama osjećaj ispunjenosti i inspiriranosti.

U sat vremena koliko je trajalo druženje i razgovor s književnikom radoznali ljubitelji knjige dobili su odgovore na mnoga pitanja. Hana iz 3.c pročitala je književniku pjesmu koju je napisala za njega i dobila obećanje da će, idući put kada dođe u našu školu, i on njoj napisati pjesmu. Svaki učenik koji je želio, dobio je potpis i posvetu književnika. Ovaj važan događaj popratili su i mediji. Fotografije sa susreta pogledajte u Foto-galeriji.

 [više]

"Pismo iz Zelengrada"

Autor: Ana Longin, 26. 4. 2018. 15:58

Povodom Dana planeta Zemlje, 22. travnja, i Svjetskog dana knjige, 23. travnja, i u sklopu kampanje "Čitaj mi!", u utorak, 24. travnja, su učenice četvrtog razreda učenicima 2.d razreda čitale eko priču "Pismo iz Zelengrada". Sudjelovali su i učenici Posebnog razrednog odjela, koji su, uz čitanje, predstavili svoje ilustracije za pročitanu priču. Razgovarali smo o odnosu ljudi prema Zemlji i životinjama, o problemu otpada i važnosti čiste vode i prirode.
Na kraju su drugaši nacrtali svoje najdraže slike iz priče.
​"Pismo iz Zelengrada" je priča napisana u stihovima, koja prikazuje kako nemarni postupci ljudi, poput bacanja smeća, mogu utjecati na prirodu, vode, biljke i životinje.

 

 

 

 

 [više]

Dan planeta Zemlje

Autor: Ana Longin, 25. 4. 2018. 13:52

U četvrtak, 19. travnja, učenici koji pohađaju izvannastavnu aktivnost "Poznate engleske priče" su u školskoj knjižnici obilježili Dan planeta Zemlje. Prvo su razgledali plakate o životinjama Hrvatske, sa straničnicima izrađenima u knjižnici. Nakon toga su se upoznali sa čaospisima koji obrađuju teme vezane uz planet Zemlju: National Geographic i Meridijani.

Raspravljali smo o ekološkim temama, odlaganju otpada, recikliranju i utjecaju čovjeka na Zemlju. A na kraju smo pogledali animirani film "Man" ("Čovjek") umjetnika Stevea Cuttsa o čovjekovom odnosu prema prirodi i životinjama.

 [više]

Natječaj "Ubaci knjigu u vremenski stroj!"

Autor: Ana Longin, 13. 4. 2018. 10:27

Organizacijski odbor manifestacije Noći knjige 2018. i Hrvatska udruga školskih knjižničara organizirala je nagradni natječaj za likovne radove na temu budućnosti knjige pod nazivom "Ubaci knjigu u vremenski stroj!". Zanimalo nas je na koji način djeca vide budućnost knjige te kako bi mogla izgledati knjiga koju bi budući Zemljani željeli čitati. Ako knjigu ubacimo u vremenski stroj, kakva će iz njega izići u nekom budućem tisućljeću? Hoćemo li imati sposobnosti da je pročitamo jednim dodirom?  Kako će izgledati knjižnice koje će posjećivati budući Zemljani?
Na ta pitanja pokušali su svojim crtežima odgovoriti neki od učenika 1., 2. i 3. razreda naše škole, a najbolji radovi će sudjelovati u natječaju. Pobjednici natječaja biti će nagrađeni knjigama, a dio radova biti će predstavljeni na posebnoj virtualnoj izložbi na internetskoj stranici Noći knjige.
​Našim učenicima želimo sreću!

 [više]

Obavijest

Autor: Antonela PETRIĆ, 27. 2. 2018. 14:30

Knjižnica će od 28. veljače do 2. ožujka 2018. raditi po sljedećem rasporedu:

SRIJEDA

9:00-14:30

ČETVRTAK

12:30-18:30

PETAK

14:00-19:30

 

 

 [više]

Svjetski dan čitanja naglas

Autor: Ana Longin, 19. 2. 2018. 17:05

16. veljače obilježava se Svjetski dan čitanja naglas. Čitanje naglas razvija vještinu slušanja, obogaćuje rječnik, razvija maštu i utječe na uspješan razvoj djeteta. Svjetski dan čitanja naglas bi trebao pokazati svijetu da pravo na čitanje pripada svima i da djeca i odrasli širom svijeta, slaveći moć riječi, kreiraju društvo koje će omogućiti svakom djetetu pravo na obrazovanje te pristup knjigama i tehnologiji.

Na taj dan, pod vodstvom defektologice i knjižničarke, održana su dva školska sata na kojima su učenici trećih razreda naglas čitali učenicima prvih razreda. Na početku smo pričali o čitanju naglas, a svaki učenik se i predstavio i rekao koja je njegova najdraža priča. Učenici trećeg razreda su naglas čitali priču "Plesna haljina žutog maslačka", prvašići su pažljivo slušali, a onda iznosili svoje dojmove o priči. Na kraju je svaki učenik nacrtao svoju plesnu haljinu maslačka.
Dio crteža možete pogledati na panou u atriju škole.

  

  

 

 

 

 

 [više]

Projekt "Čitajmo prirodu"

Autor: Ana Longin, 15. 2. 2018. 18:14

U ovoj školskoj godini, u sklopu projekta "Čitajmo pririodu", učenici su povezali likovno izražavanje, znanje stečeno iz nastavnog predmeta prirode, ljubav prema čitanju i knjižnicu kao izvor informacija i razvoja knjižnično-informacijske pismenosti i kreativnosti.

Učenici petih razreda su izradili straničnike (bookmarkere) s motivima životinja od kojih je izrađen pano sa zaštićenim životinjama Hrvatske.
Svaki straničnik sadrži crtež životinje i njeno ime na hrvatskom i latinskom jeziku. O svakoj životinji učenici su napravili malo istraživanje koristeći se izvorima znanja u knjižnici; internetskim izvorima i knjigama, a ono što su naučili saželi su u zanimljivosti, koje zajedno sa straničnicima čine pano. Učenici su naučili nove spoznaje i vještine i razvijali kreativnost. Pano možete pogledati u atriju škole.

 [više]

Međunarodni dan darivanja knjiga

Autor: Ana Longin, 14. 2. 2018. 10:15

Na Dan zaljubljenih, 14. veljače, obilježava se i Međunarodni dan darivanja knjiga, a obilježavanje je pokrenula dječja spisateljica Amy Broadmoore 2012. godine. 

Na ovaj dan pozivamo vas da nekoga razveselite i darujete mu knjigu. Poklonite novu ili staru knjigu prijatelju ili rođaku, ostavite knjigu na nekom javnom prostoru te tako iznenadite i darujte osobe koje ne poznajete, donirajte knjigu dječjem odjelu u bolnici, knjižnici ili dobrotvornoj organizaciji ili kao poklon za Dan zaljubljenih voljenoj osobi poklonite knjigu i uplovite zajedno u pustolovinu čitanja.

Povodom ovog dana učenici 5. razreda napisali su zašto je dobro darovati knjigu, a njihova razmišljanja možete pročitati na panou u atriju škole. A učenica 3. razreda je posebno za ovu prigodu napisala pjesmicu u kojoj vas poziva da darujete knjige:

Kad daruješ nekom knjigu,

Ne daješ mu nikakvu brigu.

Daruješ mu mašte val,

Da po tom moru plovi kao splav.

 

Daruješ mu i smijeh,

A to mu je izvrstan lijek.

Zato hitno pogledaj u ormar svoj,

Jer sigurno imaš knjiga broj.

I knjigu daruj nekom,

I ispuni ga malom srećom.

                 Amelie Kačić, 3.a

 [više]

Vlak u snijegu

Autor: Ana Longin, 30. 1. 2018. 14:24

 

U četvrtak, 25. siječnja, učenici 3.a razreda su u školskoj knjižnici uživali u igranom filmu "Vlak u snijegu". Iako nas ove godine nije posjetio snijeg, u društvu s Ljubanom, Dragom i Perom učenici su iskusili snježni doživljaj i naučili nešto o vrijednosti prijateljstva i sloge.

 

Igrani film "Vlak u snijegu" nastao je prema istoimenom romanu Mate Lovraka, a snimljen je 1976. godine. Osvojio je nagradu publike "Jelen", a prikazan je i u 30-ak stranih država.  Glazbu za film je napisao Arsen Dedić.

 [više]

Božićni sajam

Autor: Ana Longin, 22. 12. 2017. 13:58

Na školskom Božićnom sajmu, održanom u srijedu 20. prosinca, i naš projekt "Čitajmo prirodu" je imao svoj štand na kojem su učenici nudili uratke nastale u toku projekta. Najveću pažnju su privukli straničnici (bookmarkeri) izrađeni s presovanim biljkama, koji su uz samu biljku na sebi imali i njeno ime, na hrvatskom i latinskom jeziku. Straničnici su rasprodani, a mi svima želimo puno ugodnog čitanja i sretan Božić i Novu godinu!

 

 

 [više]

"Božićna bajka"

Autor: Ana Longin, 21. 12. 2017. 18:51

U četvrtak, 21. prosinca, učenici 2.d razreda u školskoj knjižnici su uživali u crtanom filmu "Božićna bajka", nastalom prema istoimenoj priči Nade Iveljić. Nakon što su pročitali priču, upoznali su se i s crtanim likovima šumskih životinja, zvijezde, mjeseca i crkvice. Scenarij je napisao Hrvoje Hitrec, a radnja je smještena u vrijeme neposredno nakon Domovinskog rata, kada šumske životinje u božićno vrijeme pomažu obnoviti crkvicu uništenu ratom. 

 [više]

Božićne radionice

Autor: Ana Longin, 6. 12. 2017. 11:05

U predbožićno vrijeme učenici Posebnog razrednog odjela, zajedno sa svojom učiteljicom Vlatkom Arančić Krstulović i u suradnji sa školskom knižničarkom, sudjelovali su u božičnim radionicama, na kojima su izradili božićne jaslice. Figure su izradili od slanog tijesta, a ostale dijelove od prirodnih materijala, kao što su grančice i listovi kukuruza. Jaslice su složene i postavljene na pano, koji možete pogledati u atriju škole.

Božićne jaslice su prikaz Isusovog rođenja i u domove se postavljaju na Badnjak. Prve jaslice postavio je sveti Franjo Asiški u talijanskom mjestu Grecciju 1223. godine, a najstarije hrvatske jaslice čuvaju se na otočiću Košljunu kraj Krka.

           

  

 

 [više]

Susret s književnicom - Branka Primorac

Autor: Ana Longin, 15. 11. 2017. 21:39

Mjesecu hrvatske knjige, u petak, 3. studenog, našu školu je posjetila književnica Branka Primorac. Predstavila se učenicima kroz priču o svom djetinjstvu, životu i radu i odgovarala je na brojna učenička pitanja.

Branka Primorac je hrvatska književnica, koja se pisanjem bavi cijeli život, a  radila je i kao novinarka i urednica. Njena knjiga "Maturalac", koja je na popisu lektirnih naslova za 7. razred osnovne škole, je dobila nagradu "Mato Lovrak" za najbolji roman za mladež objavljen u 1993. godini. Neka od ostalih njenih djela su: "Mama, pazi pas!", "Sve zbog Ane", "Ljubavni slučaj mačka Joje" i "Moj djed astronaut". U našoj knjižnici možete pronaći knjige "Maturalac" i "Ljubavni slučaj mačka Joje".

   

 [više]

Privremeni raspored knjižnice

Autor: Antonela PETRIĆ, Ela Veža, 13. 11. 2017. 16:49

Knjižnica će u tjednu od 13.11. do 17.11. 2017. raditi po sljedećem rasporedu:

PONEDJELJAK

13:30-19:30

UTORAK

9:00-15:00

SRIJEDA

11:30-17:30

ČETVRTAK

13:30-19:30

PETAK

13:30-19:30

 

 

 [više]

Mjesec hrvatske knjige - plakat

Autor: Ana Longin, 25. 10. 2017. 12:38

Povodom Mjeseca hrvatske knjige, koji se svake godine obilježava od 15. listopada do 15. studenog, naši učenici su izradili plakat posvećen jeseni i čitanju. U sklopu projekta "Čitajmo prirodu" prikupili su jesensko lišće različitih veličina i boja, koje su onda u slijedećih nekoliko tjedana presovali, da bi dobili trajniji oblik lista, koji je i dalje zadržao svoje jesenske boje. Nakon toga su na kreativnim radionicama izradili minijaturne "knjige" različitih boja, a svakoj su nacrtali naslovnicu prema svojoj najdražoj hrvatskoj knjizi. Na kraju je "stablo" na plakatu ukrašeno jesenskim presovanim lišćem, a izrađene "knjige" su "obješene" na grane. Plakat možete pogledati u atriju škole.

 [više]

Mjesec hrvatske knjige - "Čudnovate zgode šegrta Hlapića"

Autor: Ana Longin, 25. 10. 2017. 12:01

U utorak, 24. listopada, učenici 3.a razreda su, nakon pročitanog djela Ivane Brlić-Mažuranić "Čudnovate zgode šegrta Hlapića", u školskoj knjižnici pogledali istoimeni dugometražni crtani film. 

"Čudnovate zgode šegrta Hlapića" je hrvatski crtani film iz 1997. godine, a snimila ga je produkcijska kuća Croatia film. Crtani film, kao i priča, govori o pustolovinama šegrta Hlapića i njegovog psa Bundaša, kao i drugih likova koje oni susreću na svom putovanju. Prema broju gledatelja, to je najuspješniji hrvatski animacijski projekt, a 1997. godine bio je hrvatski kandidat za Oscara.

 [više]

Susret s književnicom - Danielle M. Chery

Autor: Ana Longin, 23. 10. 2017. 17:27

U predvečernjim satima, u četvrtak, 19. listopada, našu školsku knjižnicu je posjetila američka spisateljica Danielle M. Chery.

Danielle M. Chery je voditelj volonterskih događanja neprofitnih organizacija New Yorka i pomaže građanima da služe svojoj zajednici i pomažu jedni drugima. „Peers, Cheers, and Volunteers“ je njezina prva objavljena knjiga, a izdana je 2013. godine i namjenjena je djeci iznad 6 godina starosti.

To je priča o dječakovom životnom putovanju i izazovima izražavanja svoje osobnosti i povjerenja u druge. Glavni lik je dječak Malik, kojeg svi znaju kao dječaka koji ne voli školu, ni druge učenike. Živi s ocem i jedino njemu vjeruje. Njegova učiteljica mu pokušava pomoći upoznavajući ga s grupom volontera. Među njima pronalazi prijatelja, koji ga upoznaje s vrijednostima volontiranja i pokazuje mu da postoje i brižni ljudi kojima je stalo do drugih.

Susretu su prisustvovali zainteresirani učenici naše škole i učitelji engleskog jezika. Danielle je učenicima na engleskom jeziku predstavila svoju knjigu. Vodio se razgovor o vrijednostima volontiranja, a učenici su postavljali brojna pitanja. Na kraju se Danielle preko programa Skype povezala video pozivom s učenicima jednog razreda škole u New Yorku i naši i njihovi učenici su međusobno postavljali pitanja i razmijenili iskustva.

       

 [više]

Svjetski dan animiranog filma - "Alisa u zemlji čudesa"

Autor: Ana Longin, 20. 10. 2017. 15:01

U četvrtak, 19. listopada, učenici trećih razreda, koji pohađaju izvannastavnu aktivnost "Poznate engleske priče", su s učiteljicom engleskog jezika Jelenom Topić posjetili školsku knjižnicu. Nakon čitanja priče "Alisa u zemlji čudesa" Lewisa Carrolla, pogledali su istoimeni animirani film. 

Svjetski dan animiranog filma obilježava se 28. listopada, a ustanovljen je 2002. godine u spomen na dan kada je 1892. Emile Reynaud u Parizu organizirao prvu projekciju animiranog filma na celuloidnoj vrpci. "Alisa u zemlji čudesa" je animirani film nastao prema priči engleskog književnika Lewisa Carrolla. Djelo govori o djevojčici koja propadne kroz zečju rupu i nađe se u čarobnom svijetu naseljenom nesvakidašnjim i čarobnim stanovnicima.

 

          

                         

 [više]

Prvaši u knjižnici

Autor: Ana Longin, 18. 10. 2017. 09:27

Mjesec hrvatske knjige (15. listopada - 15. studeni) započeo je upoznavanjem prvaša sa školskom knjižnicom.  U ponedjeljak, 16. listopada, prvaši su po prvi put posjetili knjižnicu i upoznali se s njezinim radom i sadržajima. Naučili su što je knjižnica, kako posuditi željenu knjigu i kako ju sačuvati od oštećenja. Saznali su od čega se sastoje knjige i zašto ih je važno čuvati, što su časopisi i kako se snaći na policama knjižnice. 

Osim učenja novih stvari, na kraju su se i zabavili gledanjem kratkog animiranog filma Borisa Kolara "Vau-vau", u kojem su glavni likovi životinje, a nadmetanje jednog psa i mačke prelazi u dvoboj, koji se iz neprijateljstva pretvara u igru.

 [više]

Lutkarski film "Šuma Striborova"

Autor: Ana Longin, 5. 10. 2017. 17:04

U srijedu, 4. listopada, učenici 4.b razreda, nakon čitanja priče Ivane Brlić-Mažuranić "Šuma Striborova", u školskoj knjižnici pogledali su i istoimeni lutkarski film u režiji Berislava Brajkovića. 

"Šuma Striborova" je jedna od priča koje se nalaze u zbirci "Priče iz davnine" Ivane Brlić-Mažuranić. U priči se pojavljuju nestvarni likovi, kao što su Domaći, snaha-zmija i Stribor, i stvarni likovi, starica i njen sin, a njihovi životi se isprepliću i oni međusobno utječu jedni na druge. Na kraju priče, kao i u svakoj bajci, dobro pobjeđuje zlo.

 [više]

Projekt „HRČAK u splitskim dječjim ambulantama“

Autor: Ana Longin, 28. 9. 2017. 17:34

Cilj projekta „HRČAK u splitskim dječjim ambulantama“ je prikupljanje dječjih knjiga i slikovnica kako bi se pedijatrijske čekaonice pri ambulantama primarne zdravstvene zaštite u Splitu opremile policama s knjigama i slikovnicama za djecu (tzv. male slobodne knjižnice), a sve pod geslom „Čekam i pritom čitam, slušam i uživam!“. Projekt su pokrenuli Hrvatsko čitateljsko društvo, Gradska knjižnica Marka Marulića Split, splitski pedijatri, Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju, Obrtno-tehnička škola i Klub mladih Split. 

Pozivamo vas na donaciju slikovnica i knjiga za djecu, a akcija prikupljanja odvijati će se od 20. rujna do 15. listopada 2017. u knjižnicama Gradske knjižnice Marka Marulića te u Klubu mladih Split. Poželjno je da donirane dječje knjige budu prikladne s obzirom na sadržaj i dob djece, ponajviše predškolske dobi, te očuvane.

Učenici Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju i Obrtno-tehničke škole će izraditi police, a donirane knjige i police biti će uručene pedijatrijskim ambulantama tijekom Mjeseca hrvatske knjige, od 15. listopada do 15. studenog.

 [više]

Radno vrijeme školske knjižnice

Autor: Ana Longin, 25. 9. 2017. 18:59

Radno vrijeme knjižnice u školskoj godini 2017./18.:

PONEDJELJAK

13.30 - 19.30

UTORAK

9.00 - 15.00

SRIJEDA

8.00 - 14.00

ČETVRTAK

13.30 - 19.30

PETAK

8.00 - 14.00   (kada su neparni razredi ujutro)

11.30 - 17.30  (kada su parni razredi ujutro)

 [više]

Projekt "Čitajmo biljke" - 2. dio

Autor: Ana Longin, 7. 6. 2017. 12:18

U drugom polugodištu 2016./2017. godine projekt „Čitajmo biljke“ se nastavio, s istim ciljem povezivanja znanja i praktičnih vještina stečenih iz nastavnog predmeta prirode sa knjižnicom kao izvorom informacija i razvoja knjižnično-informacijske pismenosti i kreativnosti.

I u drugom dijelu projekta učenici su kroz aktivnosti sakupljanja i prešanja biljaka, izrade straničnika, prikupljanja informacija i snimanja fotografija učili nove spoznaje i vještine i razvijali kreativnost, a ovaj put su se orijentirali na biljke koje rastu i cvjetaju u drugom dijelu školske godine, odnosno biljke proljetnice, pa su i radovi bili brojniji i bogatiji.

Kao rezultat i ovoga puta nastala su dva plakata koje možete pogledati u atriju škole, a pojedinačne uratke ovdje u Foto-galeriji.

 [više]

Talijanski jezik u knjižnici

Autor: Ana Longin, 29. 5. 2017. 15:35

Tijekom drugog polugodišta, na radionicama održanim u školskoj knjižnici, pod vodstvom svoje mentorice Darije Čikeš i u suradnji sa školskom knjižničarkom, učenice 8. razreda, koje pohađaju dodatnu nastavu talijanskog jezika, izradile su plakat posvećen talijanskom jeziku i kulturi. 

Učenice su prikupljale građu za rad, naučile se koristiti rječnikom talijanskog jezika i ostalom literaturom, obogatile su vokabular, učile o talijanskim izumima i geografskom položaju Italije, i o talijanskim izrekama, krilaticama i frazama, u kojima se i krije sva ljepota jezika.

Povodom obilježavanja Dana škole, plakat je, za sve zainteresirane, izložen u školskom atriju.

 [više]

Dan grada Splita

Autor: Ana Longin, 4. 5. 2017. 17:53

Dan grada Splita tradicionalno se obilježava svakog 7. svibnja u godini, a ujedno se održava i proslava višestoljetnog tradicionalnog blagdana svetog Dujma, odnosno Sudamja. 

Sveti Dujam bio je salonitanski biskup koji je živio i djelovao u doba vladavine rimskog cara Dioklecijana. Pogubljen je 304. godine za vrijeme progona kršćana.

Postojanje blagdana, uz kojeg je bio povezan i sajam, vjerojatno datira još iz razdoblja ranog srednjeg vijeka, iako za to ne postoje sačuvani izvori. Najstariji izvor o proslavi Sudamje nalazimo u odredbama Splitskog statuta iz  1312. godine u kojem se donose posebne odredbe o proslavi i štovanju sv. Dujma. Obilježavanje blagdana uključuje i procesiju i služenje svete mise. Prvu takvu procesiju snimljenu kamerom ostavio nam je Josip Karaman u dokumentarnom filmu iz 1911. godine, a sredinom 19. stoljeća organizirana je prva tombola.

Povodom proslave dana našeg grada u atriju škole možete pogledati crno-bijele fotografije starog Splita, kakav je bio 80tih godina prošlog stoljeća.

 [više]

Kreiraj marku bajnu i osvoji nagradu sjajnu!

Autor: Ana Longin, 3. 5. 2017. 12:59

Hrvatska pošta u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje organizira likovni natječaj za učenike osnovnih škola u kojem učenici imaju priliku dizajnirati poštansku marku Republike Hrvatske.

Ovogodišnja tema natječaja je „AUTIZAM – život u svom svijetu“

Učenik čiji rad pobijedi bit će potpisan na poštanskoj marki, a njegovo ime i djelo tako će obići cijeli svijet, jer će i ova poštanska marka vrijediti za plaćanje poštanskih usluga. U natječaju mogu sudjelovati svi učenici osnovnih škola sa stalnim boravištem ili prebivalištem u Republici Hrvatskoj, a pobjednik natječaja osvojit će prijenosno računalo i pisač.

Natječaj traje do 31. svibnja 2017., a svi zainteresirani učenici mogu se javiti u školsku knjižnicu!

 [više]

Međunarodni dan dječje knjige i Dan hrvatske knjige

Autor: Ana Longin, 26. 4. 2017. 12:12

 

Međunarodni dan dječje knjige (ICBD – International Children's Book Day) obilježava se svake godine kako bi se ukazalo na važnost dječje knjige i lljubavi prema čitanju. Kao datum obilježavanja izabran je rođendan Hansa Christiana Andersena – 2. travnja.  Svake godine jedna od nacionalnih sekcija IBBY-ja (International board on books for young people), međunarodne neprofitne i nevladine organizacije kojoj je cilj spajanje djece i knjige, ima priliku biti sponzor Međunarodnog dana dječje knjige. Njihov glavni cilj je promicanje međunarodnog razumijevanja, kroz dječje knjige. Također se trude da sva djeca imaju pristup različitim knjigama, potiču distribuciju kvalitetnih dječjih knjiga, osobito u zemljama u razvoju, te u globalu štite prava djeteta. Od 1956. svake druge godine dodjeljuje se Andersenova nagrada – nagrada za najbolje postignuće i trajan doprinos na području dječje književnosti, te za najbolju ilustraciju od 1966. Ova nagrada najviše je međunarodno priznanje za autore i ilustratore dječjih knjiga. 

22. travnja, odlukom Hrvatskog sabora iz 1996. godine, obilježava se Dan hrvatske knjige, kao simboličan čin sjećanja na Marka Marulića, autora epa Judita, dovršenog u Splitu na taj datum 1501. godine. Od 1997. godine, u organizaciji Društva hrvatskih književnika, na taj dan dodjeljuju se godišnje nagrade Dana hrvatske knjige.

A na Glavnoj skupštini UNESCO-a 1995. godine donijeta je odluka da se 23. travnja obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava, kao simbolični datum u svjetskoj književnosti kada su 1616. godine umrli književnici Miguel de Cervantes, Wiliam Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega.

Više o ova tri travanjska datuma pročitajte na panou u atriju škole.

 [više]

Predavanje o filateliji

Autor: Ana Longin, 29. 3. 2017. 13:18

U četvrtak, 23, ožujka, našu knjižnicu posjetio je gospodin Željko Perić iz Filatelističkog kluba Split. Gospodin Perić se više od 50 godina bavi filatelijom, odnosno skupljanjem poštanskih maraka. Učenicima 4.a i 4.b razreda, kao i članovima Foto-knjižničarske grupe, prenio je dio svog bogatog iskustva. Objasnio je kako su nastale prve poštanske marke i zašto su se koristile, zašto neki ljudi skupljaju poštanske marke, na koji način se skupljaju, što je potrebno za taj hobi i kako stvoriti vlastitu zbirku. Govorio je o svojoj zbirci, temama skupljanja i zašto neki kolekcionari skupljaju marke s greškom. Učenici su imali pregršt pitanja, a na kraju su mogli vidjeti i dio zbirke Splita na markama.

 [više]

Najljepša poštanska marka

Autor: Ana Longin, 17. 3. 2017. 16:13

Hrvatska pošta je i ove godine organizirala izbor najljepšeg izdanja hrvatskih poštanskih maraka, a do 22. ožujka traje glasovanje za najljepšu marku izdanu 2016. godine. Glasovati se može poštom ili na internetskoj stranici Hrvatske pošte. Glasači koji glasuju poštom mogu osvojiti neku od vrijednih nagrada. Više informacija možete saznati ovdje

Učenici Foto-knjižničarske grupe su pažljivo proučili fotografije svih izdanja hrvatskih poštanskih maraka iz 2016. godine i nakon dužeg promišljanja se odlučili za poštansku marku pod rednim brojem 22. kao najljepšu. Nakon toga su ispunili svoje glasačke listiće i, umjesto da pošalju svoj glas elektronskim putem, naučili su na koji način se omotnica priprema za slanje i kaku ju poslati poštom. Želimo im sreću pri izvlačenju nagrada!

 [više]

"Dioklecijanova škrinjica"

Autor: Ana Longin, 16. 3. 2017. 18:40

Projekt „Dioklecijanova škrinjica“ osmislio je Grad Split, u suradnji s osnovnim školama, Etnografskim muzejom i Udrugom turističkih vodiča, s ciljem da u najmlađoj populaciji potakne svijest o vrijednosti kulturne baštine i važnosti njenog očuvanja. 

Projekt je namjenjen učenicima trećih razreda osnovnih škola, a Udruga turističkih vodiča je đacima besplatno omogućila turističko razgledavanje Dioklecijanove palače.

U prošlom tjednu učiteljica talijanskog jezika Katja Kunac, koja je član Udruge turističkih vodiča, i naša knjižničarka pripremale su neke od učenika trećih razreda naše škole za završni kviz znanja o povijesti grada i caru Dioklecijanu, koji će se održati u sklopu projekta. Učenici su pokazali iznimno znanje i naučili nove zanimljive činjenice.

 [više]

Filatelija

Autor: Ana Longin, 7. 3. 2017. 12:56

Krajem 2016. godine Hrvatska pošta je našoj školi darovala određenu količinu hrvatskih poštanskih maraka i filatelističkih proizvoda. U veljači i ožujku učenici Foto-knjižničarske grupe naučili su što je to filatelija, kako nastaje i od kojih elemenata se sastoji poštanska marka, zašto neki ljudi skupljaju poštanske marke, kakve sve marke postoje, po čemu se razlikuju, što su ostali filatelistički proizvodi i koliko poštanske marke mogu vrijediti.

Napravljena su dva plakata s opisom filatelije i dijelom donirane zbirke hrvatskih poštanskih maraka i filatelističkih proizvoda, koje možete pogledati u atriju škole.

 [više]

Animirani film u knjižnici

Autor: Ana Longin, 6. 3. 2017. 11:36

U srijedu, 1. ožujka, i utorak, 7. ožujka, učenici 4.a i 4.b razreda u školskoj knjižnici su pogledali animirani film "Piccolo". To je animirani film iz 1959. godine nastao u proizvodnji Zagreb Filma, a režirao ga je i napravio scenarij Dušan Vukotić. Nagrađen je u Londonu, Beogradu i Oberhausenu.

Film govori o dva susjeda koji žive u istoj kući kao najbolji prijatelji, sve dok jedan od njih ne kupi malu usnu hramoniku "Piccolo" i počne ju svirati. Drugi susjed ne može izdržati i počne se osvećivati sviranjem na velikoj harmonici. Nastaje pakosno nadmetanje sve većim i većim instrumentima...

 

 [više]

Karnevalske maske

Autor: Ana Longin, 28. 2. 2017. 11:11

Karneval je razdoblje prije Korizme u kojem se priređuju povorke maškara, kostimirani i maskirani plesovi. Hrvatski jezik karneval naziva i "pokladama", što dolazi od starohrvatskog glagola "klasti" - prerušavati se. Osim tih naziva u uporabi su i krnjeval, krnoval, pokladi, pust, fašnjek ili maškare.

Pokladni utorak je posljednji dan prije Pepelnice, odnosno Čiste srijede, koja označava početak Korizme. U Hrvatskoj su uz poklade vezani i mnogobrojni narodni običaji, uglavnom usredotočeni na spaljivanje tzv. "princa karnevala" ili Krnje, lutke od slame i krpa koja smrću plaća za sve ljudske grijehe i sve zlo koje se dogodilo u protekloj godini.

U vremenu prije Pokladnog utorka učenici Foto-knjižničarske grupe su izradili kreativne maske, koje možete pogledati u atriju škole.

 [više]

Dokumentrani film u knjižnici

Autor: Ana Longin, 22. 2. 2017. 13:01

U srijedu, 15. veljače, učenici 4.b razreda, nakon učenja o dokumentarnom filmu, u školskoj knjižnici su pogledali dokumentarni film "Sile prirode".

Film je nastao u produkciji National Geographica, a govori o jakim silama prirode koje oblikuju Zemljinu površinu. Tako su učenici imali priliku upoznati se s razornim silama potresa i povijesti potresa u Turskoj, vulkanskim silama i erupcijama otoka Montserrat i snagom tornada, kao i istraživanjima i avanturama tima znanstvenika koji na području Sjedinjenih Američkih Država love tornada i istražuju ih.

 [više]

Natječaj "EKO-FOTKA 2017."

Autor: Ana Longin, 6. 2. 2017. 17:01

I ove godine objavljen je poziv za sudjelovanje učenica i učenika osnovnih škola u natječaju EKO-FOTKA 2017.

Projekt EKO-FOTKA provodi se u okviru međunarodnog programa eko-škola, a natječaj za učeničku eko-fotografiju se raspisuje na razini svih osnovnih škola Republike Hrvatske. Pokrovitelj projekta je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Svrha projekta je poticanje i razvijanje ljubavi za prirodne ljepote zavičaja, razvijanje kritičkog mišljenja prema tendencijama koje narušavaju prirodnu ravnotežu, te osvješćivanje potrebe da je pojedinac dužan živjeti u suglasju s prirodom.

Ovogodišnje teme su:

1. "Ovo raduje našu majku Prirodu" (čovjekovo djelovanje koje je u suglasju s prirodom)
2. "Ovo nanosi bol našoj majci Prirodi" (svi čovjekovi postupci koji nisu u skladu s održivim razvojem i prirodnom ravnotežom)

U natječaju mogu sudjelovati učenici i učenice od petog do osmog razreda osnovnih škola u Republici Hrvatskoj, broj sudionika iz jedne škole nije ograničen, a svaki sudionik može sudjelovati s najviše 4 digitalne fotografije.

Izabrani radovi bit će izloženi na web izložbi povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, a autorima najboljih radova bit će dodijeljene plakete, pohvale i nagrade. Radove treba dostaviti do 25. travnja 2017. godine.

Svi učenici zainteresirani za sudjelovanje u natječaju, mogu se javiti u školsku knjižnicu!

 [više]

Božična radionica

Autor: Ana Longin, 22. 12. 2016. 17:52

Na božičnim radionicama u prosincu učenici Foto-knjižničarske grupe su izradili pano s trodimenzionalnim božićnim krajolikom koji možete pogledati u atriju škole.

Svima želimo sretne i vesele blagdane!!!

 [više]

Raspored rada knjižnice

Autor: Antonela PETRIĆ, 9. 12. 2016. 22:56

Od 12.12. do 16.12. knjižnica će raditi po niže navedenom rasporedu:

PONEDJELJAK: 13.30 – 19.30 h

UTORAK: 13.30 – 19.30 h

SRIJEDA: 8.00 – 14.00 h

ČETVRTAK: 13.30 – 19.30 h

PETAK: 8.00 – 14.00 h

 [više]

Raspored rada knjižnice

Autor: Antonela PETRIĆ, 5. 12. 2016. 09:48

Od 5.12. do 9.12.2016. knjižnica će raditi prema niže navedenom rasporedu:

PONEDJELJAK: 11.30. - 17.30 h

                                UTORAK:  8.00. - 14.00 h

                                SRIJEDA:  8.00 - 14.00 h

                                ČETVRTAK:  13.30 - 19.30 h

                                PETAK:  8.00 - 14.00 h

 [više]

Natjecanje "Glagoljica memory"

Autor: Ana Longin, 24. 11. 2016. 18:23

U posljednjih mjesec dana u školskoj knjižnici održane su tri radionice glagoljice za učenike četvrtih razreda. Uz učenje i vježbanje straoslavenskog pisma glagoljice, učenici 4.a i 4.c razreda sudjelovali su i u natjecanju u društvenoj igri "Glagoljica memory", koje se održavalo u tri dijela. Cilj ove igre je potaknuti učenike da kroz zabavu nauče osnove glagoljičnog pisma, povezivanjem glagoljičnih slova sa latiničnima, a u isto vrijeme i vježbaju sposobnost pamćenja. U trećem finalnom dijelu natjecanja po tri učenika iz svakog razreda su se pokazali kao najbolji u navedenim vještinama. U 4.a razredu treće mjesto zauzela je učenica Tamara Avramović, drugo mjesto Marica Kujundžić, a kao najbolja na prvom mjestu pokazala se Tara Gabrilo. U 4.c razredu treće mjesto zauzela je Lucija Janketić, drugo mjesto Anja Marinović, a prvo mjesto pripalo je najboljem Luki Jurišiću. Čestitamo svim navedenim učenicima!

        

 [više]

Projekt "Čitajmo biljke"

Autor: Ana Longin, 24. 11. 2016. 16:23

Projekt "Čitajmo biljke" pokrenule su u ovoj školskoj godini školska knjižničarka Ana Longin i učiteljica prirode Ana Klarić. Cilj projekta je povezivanje znanja i praktičnih vještina stečenih iz nastavnog predmeta prirode sa knjižnicom kao izvorom informacija, razvoj knjižnično-informacijske pismenosti i razvoj kreativnosti.

 

U prvom dijelu projekta učenici su sakupljali različite biljke, određivali njihova imena, odnosno vrstu, koristeći različite izvore informacija, pripremali ih za prešanje, prešali ih koristeći knjige iz knjižnice i nakon završetka sušenja izabirali najbolje primjerke od kojih su se izrađivali straničnici za knjige, koji osim biljke sadrže i njeno ime, kao i latinski naziv. Osim toga, učili su o tome kako snimiti što bolje i kvalitetnije fotografije kojima će prikazati izgled biljke u prirodi i izraziti svoju fotografsku kreativnost. Na terenskom radu u dvorištu škole i u vlastito slobodno vrijeme snimili su fotografije određenih biljaka koje su povezane s biljkama na straničnicima. Putem internetskih izvora i knjiga pronađene su informacije o prikupljenim biljkama, a težište je stavljeno na prikupljene biljke koje imaju ljekovita svojstva. Neka od tih svojstava učenici su napisali i pridružena su ostalim uradcima.

Kao rezultat prvog dijela projekta napravljena su dva plakata sa straničnicima, fotografijama i tekstovima, koje možete pogledati u atriju škole, a fotografije pojedinačnih uradaka možete pogledati ovdje.

 [više]

Božidar Prosenjak - susret s književnikom

Autor: Ana Longin, 16. 11. 2016. 11:52

 

 

 

 

 

 

 

 

Na samom kraju Mjeseca hrvatske knjige, 15. studenog, književnik, novinar i urednik Božidar Prosenjak posjetio je našu školu. Književnom susretu prisustvovali su učenici trećih i sedmih razreda, koji među lektirnim naslovima za svoju dob imaju njegova djela. Književnik ih je zabavljao i poučavao anegdotama iz svog života. Na kraju susreta učenici su postavljali zanimljiva pitanja o književnikovom životu i njegovim djelima. Božidar Prosenjak autor je dvadesetak knjiga za djecu i odrasle, a u našoj knjižnici možete pronaći njegova djela „Sijač sreće“ i „Divlji konj". Fotografije sa susreta možete pogledati ovdje.

 [više]

Mjesec hrvatske knjige - Dinko Šimunović

Autor: Ana Longin, 10. 11. 2016. 15:10

 

 

U Mjesecu hrvatske knjige učenici Foto-knjižničarske grupe napravili su plakat posvećen književniku Dinku Šimunoviću, po kome je ime dobila i ulica u kojoj se nalazi naša škola. Dinko Šimunović rođen je 1873. godine u Kninu, a život je proveo u Dalmatinskoj zagori, Splitu i Zagrebu. Najpoznatije pripovijetke su mu "Muljika", "Duga" i "Alkar". Naši učenici su plakat posvetili pripovijetci "Duga". Između ostalog, iznijeli su svoje dojmove i ilustrirali neke prizore iz pripovijetke. Plakat možete pogledati u atriju škole.

 

  

 [više]

Mjesec hrvatske knjige

Autor: Ana Longin, 28. 10. 2016. 15:18U prvom dijelu Mjeseca hrvatske knjige, koji se tradicionalno obilježava diljem Hrvatske u vremenu od 15. listopada do 15. studenog, u školskoj knjižnici je održana projekcija filma "Družba Pere Kvržice" i radionice staroslavenskog pisma glagoljice.

4.a razred uživao je u hrvatskom dugometražnom filmu "Družba Pere Kvržice", iz 1970. godine, koji je snimljen prema istoimenoj knjizi Mate Lovraka. A svi četvrti razredi su sudjelovali u radionicama glagoljice, staroslavenskog pisma, kojim su pisali i Hrvati, u nekim krajevima i sve do kraja 19.st. Saznali su kako je nastala glagoljica, kako je dobila ime i koje su vrste glagoljice. Naučili su kako se izgovaraju pojedina slova i što znače. Vježbali su čitanje teksta u koji su umetnuta glagoljična slova i na kraju su odigrali društvenu igru "Glagoljica memory", kojom su vježbali pamćenje i povezivanje glagoljičnih slova sa latiničnima. Radionice glagoljice četvrtih razreda nastavljaju se u novim terminima.

 

 [više]

"Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea"

Autor: Ana Longin, 27. 10. 2016. 17:55

Povodom Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica i Svjetskog dana animiranog filma, koji se obilježava 28. listopada, u ovom tjednu u školskoj knjižnici održane su za 5. i 7. razrede projekcije kratkog animiranog filma "Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea". Svjetski dan animiranog filma  ustanovljen je 2002. godine u spomen na dan kada je 1892. Emile Reynaud u Parizu organizirao prvu projekciju animiranog filma na celuloidnoj vrpci. 

"Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea" je prekrasna fantastična priča o čarobnoj moći knjiga da mijenjaju nas i naš život. Film je snimljen 2011.godine, a 2012.je okrunjen filmskom nagradom Oscar za najbolji kratki animirani film. Iste godine autor je napisao i istoimenu slikovnicu. 

Više o animiranom filmu možete pogledati ovdje (na engleskom jeziku) , a o slikovnici ovdje.

 

 [više]

Prvaši u knjižnici

Autor: Ana Longin, 26. 10. 2016. 09:46

U listopadu, Međunarodnom mjesecu školskih knjižnica, prvašići iz četiri prva razreda naše škole su po prvi put posjetili našu školsku knjižnicu. Naučili su što je knjižnica, kako posuditi željenu knjigu i kako ih sačuvati od oštećenja. Saznali su od čega se sastoje knjige i zašto ih je važno čuvati, što su časopisi i kako se snaći na policama knjižnice. Na kraju sata po prvi put su posudili slikovnicu, koju će čitati u narednim danima. 

 [više]

Foto susret

Autor: Ana Longin, 14. 10. 2016. 16:57

U četvrtak, 13. listopada, našu školsku knjižnicu posjetio je voditelj bivšeg Fotokluba "Brodospilt", gospodin Ante Bezić. Održao je malu foto-radionicu za neke od naših učenika, u sklopu koje su učenici vidjeli umjetničke i dokumentarne fotografije, digitalne i analogne fotoaparate i naučili njihovu razliku. Također su naučili kako nastaju fotografije, snimane digitalnim ili analognim putem,  na koji način rade fotoaparati i kako postići određene efekte prilikom fotografiranja.

   

  

 [više]

Najbolji 'selfie' u knjižnici!

Autor: Ana Longin, 10. 10. 2016. 19:02

Snimi 'selfie' i osvoji nagradu!

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige, te povodom obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica, Hrvatsko knjižničarsko društvo provodi natječaj za najbolji 'selfie' u knjižnici na temu “Što mi znači knjižnica”. Dan hrvatskih knjižnica obilježava se 11. studenog, na dan donošenja prvoga hrvatskog zakona o knjižnicama.

U natječaju će sudjelovati i naša knjižnica, a traje do 25. listopada.

Detaljnije informacije o natječaju možete saznati ovdje, a ostale detalje u školskoj knjižnici!

 [više]

Drugaši u knjižnici

Autor: Ana Longin, 6. 10. 2016. 15:46

 

 

 

 

Na prijelazu rujna u listopad četiri druga razreda naše škole su posjetili školsku knjižnicu i podsjetili se pravila ponašanja u knjižnici i posuđivanja knjiga. Osim toga saznali su zašto je važno čuvati knjige, od čega se knjige sastoje i kako se snaći u njima. Naučili su kako naći željenu knjigu, na koji način su knjige složene i koje sve vrste postoje u knjižnici. Upoznali su se s referentnom zbirkom i enciklopedijama, i naučili razliku između knjiga i časopisa.

 [više]

Darovane foto-knjige

Autor: Ana Longin, 9. 9. 2016. 12:24

Povodom suradnje školske knjižnice i gosp. Ante Bezića, voditelja Fotokluba "Brodosplit", gosp. Bezić je školskoj knjižnici darovao više fotografskih monografija i kataloga fotografija hrvatskih i međunarodnih fotografa i izložbi.

Navedene publikacije knjižnica će najviše koristiti u radu Foto-knjižničarske grupe. Zahvaljujemo se gosp. Beziću!

 [više]

Radno vrijeme školske knjižnice

Autor: Ana Longin, 8. 9. 2016. 17:45

U 2016./17. školskoj godini knjižnica će raditi prema sljedećem rasporedu:

 

PONEDJELJAK 13.30 - 19.30
UTORAK 9.00 - 15.00
SRIJEDA 8.00 - 14.00
ČETVRTAK 13.30 - 19.30
PETAK

8.00 - 14.00   (kada su neparni razredi ujutro)

11.30 - 17.30  (kada su parni razredi ujutro)

 

 [više]

Izložba fotografija "Splitu s ljubavlju"

Autor: Ana Longin, 5. 5. 2016. 15:54

Povodom nadolazećeg blagdana Sv. Dujma i Dana grada Splita članovi Foto-knjižničarske grupe naše škole, zajedno s knjižničarkom, u ponedjeljak, 2. svibnja, sudjelovali su u otvorenju izložbe fotografija Fotokluba "Brodosplit" pod nazivom "Splitu s ljubavlju". 

Izložba je otvorena u gradskoj knjižnici Trstenik, a naše učenice su se družile s voditeljem fotokluba Antom Bezićem. Gospodin Bezić učenicama je predstavio izložene fotografije na temu grada Splita, govorio o nastanku pojedinih fotografija, njenim autorima, nagradama koje su osvojile i općenito kako nastaju dobre fotografije i kako postati dobar fotograf. Učenice su saznale mnogo novih stvari, a mi se zahvaljujemo gospodinu Beziću.

Fotografije s otvorenja izložbe možete pogledati u Foto-galeriji.

 [više]

Međunarodni dan dječje knjige

Autor: Ana Longin, 3. 4. 2016. 22:17

Međunarodni dan dječje knjige (International Children's Book Day) obilježava se svake godine kako bi se ukazalo na važnost dječje knjige te potaknula i razvila ljubav prema čitanju. Kao datum obilježavanja izabran je rođendan Hansa Christiana Andersena – 2. travnja. 

Ove godine tim povodom u školskoj knjižnici prikazuju se ekranizacije nekih dječjih knjiga, sastavnog dijela školske lektire. Tako su u srijedu trećaši, a u četvrtak četvrtaši uživali u "Petru Panu". U petak su također četvrtaši gledali "Heidi". A u ponedjeljak će se za petaše prikazivati "20 000 milja pod morem" i ponovno "Petar Pan" za jedan od trećih razreda.

 [više]

Veronika Šutalo - pobjednica natječaja "Dječji mozak"!

Autor: Ana Longin, 3. 4. 2016. 21:54

Povodom Tjedna mozga 2016. (14. ožujka – 20. ožujka), Zavod za neuroznanost Medicinskog fakulteta u Splitu objavio je likovni i literarni natječaj „Dječji mozak“. Među pristiglim radovima  na temu kako razmišlja dječji mozak, u kategoriji 5. do 8. razreda, 1. mjesto osvojila je naša Veronika Šutalo, učenica 8.c razreda.

Čestitamo Veroniki!

Njezin rad možete pročitati u nastavku.

                                             Dječji mozak
Dječji mozak ne misli kao i odrasli. On ne gleda na svijet crno-bijelo. Djeca vide svijet kakvog ga žele vidjeti. Kad je kiša, zamisle dugu. I sve je to moguće uz pomoć malo mašte. Mašta je slatka misao koja se uvlači u sve dječje mozgove koji je primaju. I odrasli bi mogli maštati, kada bi to htjeli. Neke ljude treba samo potaknuti na lijepe misli. 
Mala djeca svijet vide kao mjesto s mamom i tatom, a oko njih hrpu nepoznatih lica s kojima se mogu ili ne moraju sprijateljiti. Odraslija djeca već neke stvari razumiju. Pokušavaju dokazati odraslima da su i oni dovoljno zreli. Svaki dan nauče nešto novo, a ono što već znaju pokušavaju shvatiti iz korijena. Odrasli mnogo toga mogu naučiti od djece. 
Svaki je dječji mozak jedinstven na svoj način. Svaki dječji mozak razmišlja drukčije. Promatrajući dijete, možeš uočiti što radi, čime se bavi, ali ostaje pitanje ― zašto to radi? Koje se sve tajne nalaze u njemu? Kako savladava životno i školsko gradivo? O čemu razmišlja dok je maleno? O čemu razmišlja dok je u majčinu zagrljaju? To nikad neće znati, premda će mu se činiti da zna kad se jednoga dana kao odrasliji toga bude prisjećao.
Znanstvenik može imati pretpostavke o tome, no ne može sasvim sigurno znati što sve skriva jedan sasvim mali, a tako tajnovit i čudesan ― dječji mozak.

 [više]

Uskršnja priča

Autor: Ana Longin, 21. 3. 2016. 21:59

U petak, 18. ožujka, kao uvod u proljetni odmor i uskršnje vrijeme, učenici 2.a, 2.b i 2.c razreda u školskoj knjižnici uživali su u crtanom filmu "Uskršnja priča" ("An Easter tale"). To je priča o prijateljstvu, ljubavi, hrabrosti, upornosti i, naravno, uskršnjim jajima!

Svima želimo ugodan proljetni odmor i sretan Uskrs! 

 

 [više]

Slikovnica za natječaj MOJA PRVA KNJIGA

Autor: Ana Longin, 9. 3. 2016. 09:26

U listopadu pozvali smo učenike da sudjeluju u državnom natječaju "Moja prva knjiga", koji se sastoji u pisanju i ilustriranju vlastite priče, a glavna nagrada je tiskanje najboljih radova koje biraju književnice Sanja Pilić i Silvija Šesto.

Našem pozivu odazvala se učenica 8.c razreda Veronika Šutalo. Veronika je pod mentorstvo nastavnice hrvatskog jezika Tee Simunić napisala priču, vodeći se savjetima nastavnice likovne kulture ju je ilustrirala, a uz pomoć naše knjižničarke postupno je sve uređeno i složeno u jednu cjelinu i nastala je slikovnica.

Veronikina slikovnica na putu je za Karlovac, gdje će se sa ostalim pristiglim radovima natjecati za neku od nagrada. Pod više pogledajte fotografije svih dijelova slikovnice.

Veronika, sretno!

 

 [više]

Mjesec ljubavi

Autor: Ana Longin, 16. 2. 2016. 11:35

Valentinovo ili dan sv. Valentina obilježio se 14. veljače kao Dan zaljubljenih. To je tradicionalni dan kad zaljubljeni jedni drugima izražavaju ljubav putem ljubavnih pisama, cvijećem i poklonima. Valentinovo je dobilo ime po sv. Valentinu, zaštitniku zaljubljenih. Tim povodom učenici su školsku knjižnicu ukrasili srcima. U ovom mjesecu ljubavi posjetite našu knjižnicu, pogledajte njihove dekoracije i posudite neku od knjiga na temu ljubavi!

 [više]

Susret s književnikom

Autor: Ana Longin, 25. 12. 2015. 21:25

U ponedjeljak, 21. prosinca, našu knjižnicu posjetio je književnik Miki Bratanić. 

Miki Bratanić je hrvatski književnik, koji piše na hvarskoj čakavici, splitskoj urbanoj čakavici, ali i standardnom hrvatskom jeziku. Većinom piše poeziju, ali objavljuje i kolume vezane za baštinu i tradiciju, pogotovo za fenomen dalmatinske konobe, o kojoj je napisao knjigu “Konoba”. Izabrane pjesme objavljene su mu u antologiji čakavskog pjesništva 20. stoljeća. 

Našim učenicima 7. i 8. razreda čitao je svoje tekstove i pjesme i govorio o vrijednosti naših božićnih običaja i nematerijalne baštine, a učenici su, zajedno s njim, sudjelovali u dijalogu o tome kako sačuvati božićne običaje, koje su razlike u našim božićnim običajima ovisno o mjestu i kako nastaju njegovi tekstovi i pjesme.

Fotografije  možete pogledati u Foto-galeriji (http://os-trstenik-st.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=410).

 [više]

Božićni crtići

Autor: Ana Longin, 16. 12. 2015. 11:11

Osim u božićnim radionicama u školskoj knjižnici u prosincu su učenici mogli uživati i u božićnim crtanim filmovima. Učenici drugih razreda su gledali crtani film "Božićna  bajka", nastao prema istoimenoj knjizi Nade Iveljić, sa scenarijem Hrvoja Hitreca. A prvi razredi su uživali u "Bijeloj priči", u režiji Borivoja Dovnikovića i Aleksandra Marksa, i animiranom lutkarskom filmu "Srce u snijegu" Branka Ranitovića.

 [više]

Božićne radionice

Autor: Ana Longin, 15. 12. 2015. 14:26

U prosincu u školskoj knjižnici održano je više božićnih radionica. U radionicama je sudjelovalo 14 učenika četvrtog, petog, šestog i osmog razreda. Kako su radionice izgledale i što su sve učenici izradili, možete pogledati u Foto-galeriji (http://os-trstenik-st.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=407), a originalne radove možete vidjeti u atriju škole i u školskoj knjižnici!

 [više]

Medijska kultura u školskoj knjižnici

Autor: Ana Longin, 27. 11. 2015. 12:39

 

 

 

 

 

 

 

 

U utorak, 24. studenog, prvaši su po prvi puta gledali crtane filmove u školskoj knjižnici. Učenici 1. a, b i c razreda su pogledali filmove B. Dovnikovića i A. Marksa "Tvrdoglavo mače" i "Tko je Videku napravio košuljicu".

A u srijedu, 25. studenog, učenici 3.a razreda uživali su gledajući "Čudnovate zgode šegrta Hlapića", dugometražni crtani film M. Blažekovića, nastao prema istoimenom dječjem romanu hrvatske književnice Ivane Brlić-Mažuranić.

 [više]

Izvlačenje nagrada NACIONALNOG KVIZA ZA POTICANJE ČITANJA

Autor: Ana Longin, 16. 11. 2015. 13:56

Na završnoj svečanosti Nacionalnog kviza za poticanje čitanja, koja se održala u četvrtak, 12.11.2015., u Kinu Europa u Zagrebu, izvučene su glavna i utješne nagrade kviza. Nažalost, predstavnik naše škole nije bio izvučen za niti jednu nagradu.

Više o dobitnicima i nagradama možete pogledati na adresi: http://www.kgz.hr/?id=1621

Zahvaljujemo se svim sudionicima kviza i svima želimo više sreće iduće školske godine!

 [više]

Večer s pjesnikom i šansonijerom

Autor: Ana Longin, 13. 11. 2015. 14:43

U četvrtak, 12. studenog, na 60. obljetnicu smrti Tina Ujevića i u Mjesecu hrvatske knjige, našu školsku knjižnicu posjetio je pjesnik Ivica Šušić, a kao šansonijer pridružio mu se i naš nastavnik glazbene kulture Darko Matićević. Susretu su prisustvovali učenici 7. i 8. razreda.

Ivica Šušić je hrvatski pjesnik, esejist, profesor hrvatskoga jezika i književnosti, piše pjesme, crtice, kratke priče, novele, eseje, studije, stručne članke... Autor je zbirki „Lišnjak“, „Plitvina“ i „Versi hrvatski“. U našoj knjižnici čitao je svoje pjesme, razgovarao s učenicima i dao im savjete o tome kako postati pjesnik i kako da slijede svoje snove.

Darko Matičević, profesor glazbene umjetnosti, osim što radi u našoj školi,u slobodno vrijeme je skladatelj i šansonijer. Objavio je dva samostalna nosača zvuka, „Putnici bez putovanja“ i „Pjevam pjesnike“,  s uglazbljenim stihovima hrvatskih pjesnika. U večeri s učenicima je otpjevao uglazbljene pjesme "More" Josipa Pupačića i "Volio bi da me voliš" Jure Kaštelana.

Neki od naših učenika također su pridonijeli susretu čitajući pjesme, svoje vlastite ili velikih hrvatskih pjesnika.

Fotografije susreta možete pogledati u Foto-galeriji.

 [više]

Rezultati NACIONALNOG KVIZA ZA POTICANJE ČITANJA

Autor: Ana Longin, 4. 11. 2015. 09:11

 

 

U Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja, koji se odvijao u našoj knjižnici u Mjesecu hrvatske knjige, sudjelovalo je 26 učenika viših razreda, a organizator kviza, Knjižnice grada Zagreba, kao pobjednika naše škole izabrao je Leonarda De Stefania, učenika 8.a razreda. 

Čestitamo, Leonardo!

Popis pobjednika svih knjižnica u Hrvatskoj koje su sudjelovale u kvizu, osim onih iz grada Zagreba koji su na posebnim listama, možete naći na adresi: http://www.kgz.hr/default.aspx?id=16638

Svi pobjednici ulaze u završno izvlačenje za glavnu i utješne nagrade, koje će se održati na završnoj svečanosti u Kinu Europa u Zagrebu 12. studenog 2015.

Glavna nagrada je tablet računalo.

 [više]

Animirani film DVA MIŠA

Autor: Ana Longin, 3. 11. 2015. 09:19

U ponedjeljak, 2. studenog, učenici 3.a i b razreda su, u sklopu Medijske kulture, u školskoj knjižnici pogledali animirani film Borivoja Dovnikovića "Dva miša". Film govori o dva miša, poljskom i kućnom mišu, njihovim različitim životima i njihovom druženju, u kojem poljski miš shvaća vrijednost svoje slobode.

 [više]

Prvaši u školskoj knjižnici

Autor: Ana Longin, 30. 10. 2015. 12:42

27. i 28. listopada učenici četiri prva razreda posjetili su po prvi puta školsku knjižnicu. Naučili su što je knjižnica, kako pronaći željenu knjigu u knjižnici, kako se posuđuju knjige i kako ih sačuvati od oštećenja, tako da bi ih i drugi učenici mogli čitati. Na kraju sata svatko od zainteresiranih učenika mogao je po prvi puta posuditi željenu slikovnicu.

 [više]

Što sam naučio iz knjiga?

Autor: Ana Longin, 30. 10. 2015. 12:34

U Mjesecu hrvatske knjige (15. listopada – 15. studenog) učenici 5.c razreda, kao odgovor na pitanje: „Što sam naučio iz knjiga?“, pokušali su objasniti što su to sve, njima vrijedno i korisno, naučili čitajući knjige.

Neke od najzanimljivijih odgovora pročitajte pod 'više'.

 [više]

Natječaj MOJA PRVA KNJIGA

Autor: Ana Longin, 29. 10. 2015. 16:40

„Moja prva knjiga“ je državni natječaj za učenike osnovnih škola, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Natječaj se sastoji u pisanju i ilustriranju vlastite priče, a glavna nagrada je tiskanje najboljih radova koje biraju književnice Sanja Pilić i Silvija Šesto.

Svrha natječaja je poticanje mašte i kreativnosti, razvoj likovno-literarnih vještina te osvještavanje djece i mladih o njihovim pravima, odgovornosti za okoliš i potrebi brige za zajednicu.

 

Tema priče može biti: prijateljstvo i ljubav, dječja prava, STOP nasilju, ljubav i briga prema prirodi, moja pustolovina... ili maštovita i kreativna priča prema tvom osobnom izboru!

Krajnji rok za slanje radova je 31. ožujka 2016.

Stoga, svi koji žele sudjelovati u natječaju, vješti su u pisanju i crtanju, i nadaju se tiskanju vlastite slikovnice ili nekom od poklon paketa, neka se jave u školsku knjižnicu za daljnje upute!

 

 [više]

NACIONALNI KVIZ ZA POTICANJE ČITANJA

Autor: Ana Longin, 12. 10. 2015. 16:02

U Mjesecu hrvatske knjige u našoj školskoj knjižnici učenici viših razreda mogu sudjelovati  u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja odvija se putem mreže narodnih i školskih knjižnica u organizaciji Knjižnica grada Zagreba, Hrvatskog centra za dječju knjigu i Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice s Mediotekom.

Ovogodišnji kviz naziva PUTOVANJA DO ZNANJA vezan je uz 2015. godinu kao Međunarodnu godinu svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu.

Učenicima nudimo putovanja do znanja uz prigodne knjige i on line izvore.

Knjige potrebne za sudjelovanje u kvizu su: Jasna Bagić Ljubičić - Mali fizičar i Milan Sikirica - 77 Kuhinjskih pokusa, a od sljedećeg tjedna ih možete pronaći u školskoj knjižnici.

U kvizu se može sudjelovati najkasnije do 28. listopada 2015.

Svi točno riješeni kvizovi bit će uključeni u izvlačenje krajem listopada 2015., a iz svake knjižnice izvlači se jedan pobjednik. 

Svi zainteresirani za sudjelovanje u kvizu mogu se javiti u školsku knjižnicu!

 [više]

Radno vrijeme školske knjižnice

Autor: Antonela PETRIĆ, Ana Longin, 1. 10. 2015. 15:04

U 2015./16. školskoj godini knjižnica će raditi prema sljedećem rasporedu:

 

    PONEDJELJAK     13.30 – 19.30
   UTORAK 9.00 - 15.00
SRIJEDA 8.00 - 14.00
ČETVRTAK 13.30 – 19.30
PETAK

8.00 – 14.00   (smjena A ujutro)

11.30 – 17.30 (smjena B ujutro)

 

 [više]

Rezultati projekta "Obnova fonda školske knjižnice"

Autor: Antonela PETRIĆ, Ana Longin, 23. 3. 2015. 16:58

U prvom polugodištu školske godine 2014./15. nastavljen je projekt „Obnova fonda školske knjižnice“ i donacijama je prikupljeno 3.042 kn.

Za školsku knjižnicu kupljene su 43 knjige:

- „Kad pobijedi ljubav“ (M. Brajko-Livaković) – 10 kom.

- „Koko u Parizu“ (I. Kušan) – 10 kom.

- „Stanari u slonu“ (D. Horvatić) – 10 kom.

- „Povjestice“ (A. Šenoa) – 10 kom.

- „Drugi dnevnik Pauline P.“ (S. Polak) – 1kom.

- „Glagoljica za osnovce“ (M. Valec-Rebić) – 1 kom.

- „Čudesni lončić“ (S. Pilić) – 1 kom.

Također, knjižnici je darovano 5 knjiga.

Zahvaljujemo se svim učenicima i roditeljima koji su i ovaj put pomogli u nastavku obnove knjižničnog fonda i iščekujemo rezultate drugog polugodišta!

   

   

 [više]

Straničnici

Autor: Ana Longin, 2. 12. 2014. 20:41

Razglednica, pismo, autobusna karta, ulaznica za koncert, novčanica, sušeno lišće, popis za kupnju... Što sve ljudima neće poslužiti da označe stranicu u knjizi?
Knjižnik ili knjižni označivač (eng. bookmarker), straničnik, dočitnica, štionik, obilježivač, listokaz.. sve su ti nazivi za predmet koji se rabi kod obilježavanja prostora među stranicama u knjizi, obično radi toga da bi čitatelj označio gdje je stao s čitanjem, radi označavanja stranice na kojoj se nalazi zanimljiv podatak i slično...
U Mjesecu knjige učenici, članovi Foto-knjižničarske grupe, su izradili svoje vlastite označivače za knjige, koji su izloženi u atriju škole, a možete ih pogledati u Foto galeriji. Na pozadini svakog označivača možete pročitati i prigodne stihove.

 [više]

MJESEC HRVATSKE KNJIGE

Autor: Ana Longin, 21. 10. 2014. 14:01

Mjesec hrvatske knjige se tradicionalno obilježava diljem Hrvatske u vremenu od 15. listopada do 15. studenog, a posvećen je afirmaciji knjige i kulturnom uzdizanju našeg društva. 

Čitanje je ključno u ranom uzrastu jer je tada mozak najprilagodljiviji, a ono također poboljšava razumijevanje drugih kultura i jača osjećaj empatije kod djece i odraslih.

Čitanje pomaže djeci u poboljšanju koncentracije, ali i u sabiranju misli, jer priče imaju strukturu koja potiče mozak da povezuje uzroke sa posljedicama i odvaja bitne događaje od nebitnih. Znanstvenici su otkrili da je čitanje knjiga korisno za čovjekov organizam koliko i bavljenje sportom. Pored toga što povećava čovjekove intelektualne sposobnosti, čitanje pozitivno utiče i na psihofizičko zdravlje. Samo šest minuta čitanja na dan može smanjiti nivo stresa za dvije trećine, što ga čini djelotvornijim za opuštanje od šetnje ili slušanja glazbe.

                                                                           

U našoj školi u Mjesecu hrvatske knjige provoditi će se prvi dio projekta „Obnova fonda školske knjižnice“ za školsku godinu 2014./15., koji je pokrenut u suradnji s Vijećem roditelja, pa se učenici i roditelji pozivaju da u razdoblju od 3. do 14. studenog donacijama od 20kn ili više, u skladu s mogućnostima, pomognu u obnovi knjižničnog fonda. Osim toga, u školskoj knjižnici Foto-knjižničarska grupa učenika izradila je prigodan plakat, koji možete pogledati u atriju škole. Također, izrađivali su crteže na temu čitanja i u nadolazećim danima će izrađivati označivače stranica za knjige.

 

10 razloga zašto je čitanje dobro: 

  1. Omogućava cjeloživotno učenje

Čitanje stimulira mozak da lakše usvaja i procesuira nove informacije.

  1. Povećava kreativnost

Čitanje povećava kreativnost potrebnu za rješavanje logičnih i apstraktnih problema.

  1. Elokventnost

Ljudi koji vole čitati imaju bogatiji vokabular od ljudi koji ne čitaju. Bolji vokabular ne podrazumijeva bolje komunikacijske vještine, ali bogatstvo vokabulara povećava se proporcionalno čitanju literature i doprinosi bržem razumijevanju konteksta.

  1. Bolji rezultati na ispitima

Neki učenici očito ne postižu dobre rezultate na pismenim ispitima unatoč svojim sposobnostima. Ipak, istraživanja pokazuju da postoji veza između ljubavi prema knjigama i boljih rezultata na pismenim ispitima iz područja društvenih znanosti.

  1. Smanjuje stres

Studija koja je 2009. provedena na University of Sussex dokazala je da je čitanje knjiga jedan od najučinkovitijih načina za smirenje. Barem pola sata čitanja dnevno pruža optimalnu relaksaciju.

  1. Potiče kritičko razmišljanje

Koncentrirano čitanje aktivira dio mozga odgovoran za kritičko razmišljanje, koje nadilazi tekst knjige. Pisanje također pomaže izoštriti vještine potrebne za kvalitetno argumentiranje, rasplaganje činjenicama i sl.

  1. Gradi samopouzdanje

‘Načitanost’ gradi samopouzdanje, posebno kod mlađe djece i u osnovnoškolskoj dobi.

  1. Gradi odnos između roditelja i djece

Djeca i roditelji koji naglas čitaju zajedno, stvaraju čvršću vezu od onih koji to ne rade, a povezanost roditelja i djece izuzetno je važna u izgradnji zdravog i stabilnog psihološkog profila djeteta.

  1. Ljudi koji čitaju znaju slušati

Čitanje poboljšava našu sposobnost da slušamo, posebno ako čitamo naglas. Vrijedi i obrnuto – sposobnost slušanja pozitivno utječe na čitanje.

     10. Lakša koncentracija

Iako djeluje pasivno, čitanje izaziva naš um da se uvijek i iznova fokusira, a takvu sposobnost koncentracije zatim lakše primjenjujemo u drugim aktivnostima.

                                                                                                    

 

 [više]

RADNO VRIJEME ŠKOLSKE KNJIŽNICE

Autor: Ana Longin, 19. 9. 2014. 14:52

U 2014./15. školskoj godini knjižnica će raditi prema sljedećem rasporedu:

 PONEDJELJAK

 13.30 – 19.30

UTORAK

9.00 – 15.00

SRIJEDA

8.00 – 14.00

ČETVRTAK

13.30 – 19.30

 PETAK

8.00 – 14.00   (smjena A ujutro)

11.30 – 17.30 (smjena B ujutro)

 

 [više]

Rezultati drugog dijela projekta "Obnova fonda školske knjižnice"

Autor: Ana Longin, 1. 9. 2014. 12:02

U drugom polugodištu školske godine 2013./14. projekt „Obnova fonda školske knjižnice“ je nastavljen i donacijama je prikupljeno 5.781 kn. Od toga je kupljeno 78 primjeraka kniga:   

- "Plesna haljina žutog maslačka" (S. Škrinjarić) - 15 kom

- "Medo Winnie zvani Pooh" (A. A. Milne) - 5 kom

- "Pismo iz Zelengrada"  (N. Videk) - 1 kom

- "Dome, slatki dome"  (S. Junaković) - 15 kom

- "Đurica: Male ljubavi" (I. Bednjanec) - 1 kom

-  "Dnevnik Pauline P." (S. Polak) - 20 kom

-  Basne: Antologija - 5 kom

- „Dječaci Pavlove ulice“ (F. Molnar) – 6 kom

- „Kod kuće je najgore“ (E. Kishon) – 10 kom

 

Nekoliko učenika, kao i zaposlenika škole, su knjižnici i darovali knjige, i to sveukupno 69 primjeraka.

Zahvaljujemo se svim učenicima i roditeljima, kao i zaposlenicima, koji su u ovom polugodištu donacijama i darovanjem knjiga pomogli u obnovi fonda školske knjižnice i nadamo se nastavku projekta u novoj školskoj godini!

 [više]

Svjetski dan knjige i autorskih prava

Autor: Antonela PETRIĆ, 23. 4. 2014. 20:26

Svjetski dan knjige i autorskih prava  obilježava se 23. travnja svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega, a istog datuma su tijekom godina rođeni ili umrli Maurice Druon, Vladimir Nabokov, Josep Pla i Manuel M. Vallejo.

Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UN-ove organizacije za obrazovanje, znanost i kulturu -UNESCO održanoj u Parizu 1995. godine.  

Sama zamisao zasniva se na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan Svetog Jurja, a cilj obilježavanja Svjetskog dana knjige je svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava.

 [više]

Dan hrvatske knjige

Autor: Antonela PETRIĆ, 23. 4. 2014. 20:18

                            

Dana 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige, koji se odlukom Sabora Republike Hrvatske slavi od 1996. Tom prigodom dodjeljuju se i nagrade Dana hrvatske knjige koje dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika. 

Spomendan hrvatske knjige slavi se na taj dan jer je prije više od pola tisućljeća, tj. 22. travnja 1501.g., Marko Marulić, otac hrvatske književnosti dovršio „Juditu“, svoje najpoznatije djelo na hrvatskome jeziku, a to djelo je navijestilo jedinstvo hrvatskog jezika. 

23. travnja se održava i World Book Night (Svjetska noć knjige), godišnja proslava kojom se afirmira ljubav prema knjizi i čitanju, za koju se tiskaju posebne besplatne knjige i dijele svima željnima čitanja.

                          

 [više]

Naši radovi u Comenius-u Vijest ima dokument u privitku

Autor: Antonela PETRIĆ, 29. 1. 2014. 14:14

                          

Uključivši se u aktivnosti Comenius projekta s radošću smo prionuli zadatku pronalaska hrvatske narodne bajke i njenog pripovijedanja. Odlučili smo se za "Malu vilu", poučnu bajku o vjernosti, dosljednosti i iskrenosti, bajku koja govori o kraljeviću i Maloj vili i njihovoj ljubavi s nesretnim završetkom. 

Upornim radom naše grupe nastale su dvije verzije Male vile, jedna na hrvatskom jeziku, druga na engleskom. Obje pronađite u priloženm dokumentima.

 

 [više]

Rezultati prvog dijela projekta

Autor: Antonela PETRIĆ, 20. 12. 2013. 14:50

U prvom polugodištu školske godine 2013./14. u sklopu projekta „Obnova fonda školske knjižnice“ donacijama je prikupljeno 4.173 kn. Od toga su kupljene 53 knjige:

- „Emil i detektivi“ (Erich Kästner) – 5 kom.

- „Medo Winnie zvani Pooh“ (Alan Alexander Milne) – 5 kom.

- „Šaljive narodna priče“ – 5 kom.

- „Dnevnik Anne Frank“ – 15 kom.

- „Dobri duh Zagreba“ (Pavao Pavličić) – 10 kom.

- „Dnevnik Pauline P.“ (Sanja Polak) – 1 kom.

- „Mor i izbor iz poezije“ (Đuro Sudeta) – 10 kom.

- „Hrvatski pravopis“ (Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje) – 2 kom.

 

    

Također, neki od učenika i njihovih roditelji su knjižnici darovali sveukupno 60 knjiga, različitih naslova i starosti.

Zahvaljujemo se svim učenicima i roditeljima koji su u ovom polugodištu donacijama i darovanjem knjiga pomogli u počecima obnove fonda i nadamo se istom ili još boljem odazivu u drugom polugodištu!

 

 [više]

Projekt "Obnova fonda školske knjižnice"

Autor: Ana Longin, 17. 10. 2013. 14:57

U školskoj godini 2013./2014. naša škola u suradnji s Vijećem roditelja pokrenula je projekt „Obnova fonda školske knjižnice“ čiji cilj je povećati broj lektirnih naslova u školskoj knjižnici i zamjeniti već postojeća stara izdanja novima. U idućim godinama se, osim lektirnih, nadamo obnoviti i povećati broj nelektirnih naslova i neknjižne građe.

Povećanjem broja zanimljivih naslova i zamjenom starih, pohabanih izdanja novima, kod učenika se potiče navika odlaska u knjižnicu, ljubav prema čitanju i osjećaj za važnost pisane riječi.

Stoga se pozivaju učenici i roditelji da donacijama od 10 kn u svakom polugodištu ili više, u skladu s mogućnostima, ili darovanjem aktualnih naslova primjerenih osnovnoškolskoj knjižnici pomognu u obnovi knjižničnog fonda.

Pomozite da omogućimo našim učenicima da imaju pristup novim i aktualnim knjigama koje će ih potaknuti na čitanje!

 [više]

Popis lektire za osnovnu školu Vijest ima dokument u privitku

Autor: Antonela PETRIĆ, 15. 10. 2013. 15:41

 
U priloženim dokumentima možete pronaći popis lektirnih naslova za pojedine razrede osnovne škole.
 
 
 [više]

ČASOPISI ZA DJECU

Autor: Antonela PETRIĆ, 14. 10. 2013. 15:22

Klikom na više otvorit će vam se popis časopisa koje možete pronaći u školskoj knjižnici.

 [više]

Radno vrijeme knjižnice

Autor: Antonela PETRIĆ, 13. 10. 2013. 18:08

   dan

        

   SMJENA  A

 

         SMJENA  B

       PONEDJELJAK

         9.00 – 15.00

       (13.30 - 19.30)

         

   

     

        UTORAK

          8.00 – 14-00

      (13.30 – 19.30)

 

      

        SRIJEDA

 

            

      8.00 – 14-00

  (13.30 – 19.30)

        ČETVRTAK

         8.00 – 14.00

      (13.30 – 19.30)

 

       PETAK

        8.00 – 14-00

      (13.30 – 19.30)

 

 

  SMJENA  A;

2abc,.4.5.6.7. i 8 r.

SMJENA B: 

  1. 2.d i 3. r.

 

 [više]

U školskoj knjižnici…

Autor: Ana Longin, 28. 1. 2013. 08:53

Školska knjižnica je kao šuma. Šuma od knjiga. Svaka knjiga je jedno stablo. Korice su kora stabla, stranice lišće, riječi cvijeće. Tamo je sve tiho. Lampe obasjavaju krošnje kao sunce. Kada uđeš u nju, sigurno ćeš istraživati. Sjest ćeš na panj i uživati. Svako stablo krije mudrost i znanje. Na tebi je da ga otkriješ.

                                                                Vedran Jakelić, 4.a

 [više]

RAZMIŠLJANJA O KNJIZI

Autor: Antonela PETRIĆ, 15. 11. 2012. 15:25

KNJIGA JE ...

- televizija za glavu

- prijatelj koji me zabavi kad mi je dosadno

- ljubimac

- odmor na kauču

- prijatelj, jer kad čitaš, nisi sam

- izvor koji sve zna i u kojem svega ima

- maštoviti predmet

- zemlja prijateljstva

- zamišljeni svijet

- sanjarska pustolovina

                                                     učenici 3. razreda

 

- tunel koji vodi u bolji svijet

- zanimljivo putovanje u maštu i jednu veliku avanturu

- zabava

- vrlo poučna i izgleda mi kao da s njom putujem kroz svijet

- mašta na papiru

- prijatelj koji će te učiti, nasmijavati ili rastužiti

- predmet iz kojeg se uči i putuje kroz svijet mašte

- ponekad suza na mom licu, a ponekad osmijeh

- djelo puno mašte, doživljaja, rime i usporedbi, mudrosti i ljubavi za sve čitoljubce

- potpuno novi svijet

- najbolji prijatelj koji me uvlači u fantastičan svijet avanture

- riznica veselja i znanja

                                          učenici 5. razreda

 

- zanimljiva stvar

- mnogo listova iz kojih možemo izvući poučne informacije

- izvor znanja, inspiracija i potpora za život

- tekst sa puno riječi koje služe u puno svrha

- tekst kroz koji se pjesnici i književnici izražavaju i s njim obogaćuju svijet

- inspiracija u život  koja me potiče da ostvarim ono što sanjam

- novi svijet pun čarolije i mašte

- radost

- ulaz u svijet pun mašte, sigurnosti, velelja i dobrote

- nešto što me inspirira i uči o novim stvarima

- zanimacija; kada nemam što raditi, uzmem zanimljivu knjigu i čitam

                                               učenici 7. razreda

 [više]

O KNJIŽNICI

Autor: Antonela PETRIĆ, 16. 10. 2012. 11:20

 

Knjižnica se nalazi u produžetku školskog atrija, u istočnom dijelu škole. Površine je 52 m2.

Opremljena je sa TV prijemnikom, DVD playerom, VHS playerom i 3 računala, od kojih je jedno namijenjeno knjižničaru, a dva učenicima. Računala imaju pristup internetu.

Knjižnični fond sadrži 7 675 knjižničnih jedinica, a podijeljen je na učenički i nastavnički fond, te referentnu zbirku. U knjižnici je na raspolaganju i veliki broj časopisa.

U 2013./2014. školskoj godina u knjižnici će biti aktivna foto-knjižničarska grupa učenika.

 

 

 [više]

 RED BUTTON

 

Zbor učenika

Izvedba "Ježića" na kanalu YouTube

E dnevnik za učitelje

IZBOR UDŽBENIKA

U priloženom dokumentu možete pronaći udžbenike koje će učenici OŠ 

Trstenik koristiti u narednom periodu.

Oracle Academy

OŠ Trstenik - Oracle Academy

SafetyNet

ISE ŠKOLA

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Mediji o Nama
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži

 

 

 

    Edu.hr    

 

Novosti iz Carneta
21.12.2018. 12:24
Potpisan Sporazum o suradnji između CARNET-a i Inovacijskog centra Nikola Tesla
U četvrtak, 20. prosinca 2018. godine potpisan je Sporazum o suradnji između CARNET-a i Inovacijskog centra Nikola Tesla (ICENT).  

07.12.2018. 15:30
Održan Strateški forum o digitalnom sazrijevanju škola
U organizaciji Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET i Ministarstva znanosti i obrazovanja, održan je Strateški forum pod nazivom "Digitalno sazrijevanje škola". Na Forumu su uz pomoćnicu ministrice znanosti i obrazovanja, prof. Lidiju Kralj sudjelovali i Ádám Horváth iz mađarskog Centra za digitalnu pedagogiju i metodologiju i Borut Čampelj iz Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta u Sloveniji.

Korisni linkovi
Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
CMS za škole logo
Osnovna škola "Trstenik" Split / Dinka Šimunovića 22, HR-21000 Split / os-trstenik-st.skole.hr / ured@os-trstenik-st.skole.hr
preskoči na navigaciju