preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Trstenik" Split

 

S obzirom da su i sami građani u istraživanju ocijenili da je zaštita djece od zanemarivanja i zlostavljanja najvažnija tema za dobrobit djece u Hrvatskoj, odlučeno je da prva u nizu UNICEF-ovih kampanja bude upravo kampanja usmjerena na smanjenje vršnjačkog zlostavljanja u školama.

Iskustva drugih zemalja, pa i Hrvatske, pokazala su da je vršnjačko zlostavljanje vrlo ozbiljan i stalan problem, te ostavlja dugotrajne posljedice na psihičko zdravlje i ponašanje djece koja trpe zlostavljanje, ali i onih koja ga čine.

Vršnjačko nasilje moglo bi se podijeliti na:

  • verbalno; dobacivanje, izrugivanje, zadirkivanje, omalovažavanje, prijetnje
  • psihološko; ucjenjivanje,prijeteći pogledi, neprijateljsko praćenje
  • socijalno; izbjegavanje, ignoriranje, ogovaranje, izoliranje
  • tjelesno; udaranje, nanošenje boli, zatvaranje

 

Ono što je važno je da zlostavljanje stvara osjećaj nesigurnosti, smanjeno samopoštovanje , strah od odlaska u školu, psihosomatske simptome, depresije...

No, i djeca koja su agresivna prema drugima trebaju našu pomoć, jer takva djeca najčešće odrastaju u obiteljima bez mnogo empatije, čiji roditelji ne postavljaju granice, nisu dosljedni u odgoju te toleriraju agresivno ponašanje.

Školski program je osmišljen u 7 koraka. One škole koje uspiju zadovoljavajuće ostvariti svih sedam koraka od Unicef-a dobivaju priznanje“Škola bez nasilja“

U našoj se školi program „Stop nasilju“počeo provoditi ove školske godine.Usporedo s pripremama, planiranjem i programiranjem aktivnosti, u školi su se počele odvijati edukacije za nastavnike i radionice koje vodi naša mentorica Ivanka L.

Razrednici na satovima razredne zajednice pojašnjavaju s učenicima što je zlostavljanje, upoznaju učenike s rezultatima u školi te uspostavljaju vlastite vrijednosti i pravila koja su odlučili sami poštovati.

U školi se upravo provode radionice pod nazivom Grupe vršnjačke pomoći- vršnjaci pomagači. Održavaju se petkom u dvije grupe.Voditelji su Igor-psiholog, Lada-pedagog i Ada-defektolog. Za sada radionice dobro napreduju, učenici su iskazali svoje zadovoljstvo njihovim provođenjem i sadržajem kao nešto što im je novo, zabavno, ali i korisno.

                                                                           Ada Čačija, defektolog


RED BUTTON

 

Zbor učenika

Izvedba "Ježića" na kanalu YouTube

E dnevnik za učitelje

IZBOR UDŽBENIKA

U priloženom dokumentu možete pronaći udžbenike koje će učenici OŠ 

Trstenik koristiti u narednom periodu.

Oracle Academy

OŠ Trstenik - Oracle Academy

SafetyNet

ISE ŠKOLA

Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Mediji o Nama
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži

 

 

 

    Edu.hr    

 

Novosti iz Carneta
15.11.2018. 15:35
CUC 2018: Mreža ideja – sve što trebate znati o novim tehnologijama i digitalnom društvu
Znate li kojih je sedam načina da propadnete kao WiFi stručnjak? Jesu li roboti već u našim školama? Što kad aplikacije koje koristimo više nisu besplatne? Kako potrošiti 10.160.430.000,00 kuna? Kako napisati STEM priču? Kako isprintati molekulu DNA na 3D printeru?

14.11.2018. 11:22
Započela provedba pilot projekta CRISS u osnovnim i srednjim školama Hrvatske
U rujnu 2018. godine započela je provedba onsite pilot projekta CRISS koji se odvija u okviru programa Europske unije za istraživanja i inovacije OBZOR 2020 i ima za svrhu razvoj i pilot implementaciju digitalne platforme za stjecanje, vrednovanje i certifikaciju digitalnih kompetencija učenika. 

Korisni linkovi
Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
CMS za škole logo
Osnovna škola "Trstenik" Split / Dinka Šimunovića 22, HR-21000 Split / os-trstenik-st.skole.hr / ured@os-trstenik-st.skole.hr
preskoči na navigaciju