preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Trstenik" Split

 

S obzirom da su i sami građani u istraživanju ocijenili da je zaštita djece od zanemarivanja i zlostavljanja najvažnija tema za dobrobit djece u Hrvatskoj, odlučeno je da prva u nizu UNICEF-ovih kampanja bude upravo kampanja usmjerena na smanjenje vršnjačkog zlostavljanja u školama.

Iskustva drugih zemalja, pa i Hrvatske, pokazala su da je vršnjačko zlostavljanje vrlo ozbiljan i stalan problem, te ostavlja dugotrajne posljedice na psihičko zdravlje i ponašanje djece koja trpe zlostavljanje, ali i onih koja ga čine.

Vršnjačko nasilje moglo bi se podijeliti na:

  • verbalno; dobacivanje, izrugivanje, zadirkivanje, omalovažavanje, prijetnje
  • psihološko; ucjenjivanje,prijeteći pogledi, neprijateljsko praćenje
  • socijalno; izbjegavanje, ignoriranje, ogovaranje, izoliranje
  • tjelesno; udaranje, nanošenje boli, zatvaranje

 

Ono što je važno je da zlostavljanje stvara osjećaj nesigurnosti, smanjeno samopoštovanje , strah od odlaska u školu, psihosomatske simptome, depresije...

No, i djeca koja su agresivna prema drugima trebaju našu pomoć, jer takva djeca najčešće odrastaju u obiteljima bez mnogo empatije, čiji roditelji ne postavljaju granice, nisu dosljedni u odgoju te toleriraju agresivno ponašanje.

Školski program je osmišljen u 7 koraka. One škole koje uspiju zadovoljavajuće ostvariti svih sedam koraka od Unicef-a dobivaju priznanje“Škola bez nasilja“

U našoj se školi program „Stop nasilju“počeo provoditi ove školske godine.Usporedo s pripremama, planiranjem i programiranjem aktivnosti, u školi su se počele odvijati edukacije za nastavnike i radionice koje vodi naša mentorica Ivanka L.

Razrednici na satovima razredne zajednice pojašnjavaju s učenicima što je zlostavljanje, upoznaju učenike s rezultatima u školi te uspostavljaju vlastite vrijednosti i pravila koja su odlučili sami poštovati.

U školi se upravo provode radionice pod nazivom Grupe vršnjačke pomoći- vršnjaci pomagači. Održavaju se petkom u dvije grupe.Voditelji su Igor-psiholog, Lada-pedagog i Ada-defektolog. Za sada radionice dobro napreduju, učenici su iskazali svoje zadovoljstvo njihovim provođenjem i sadržajem kao nešto što im je novo, zabavno, ali i korisno.

                                                                           Ada Čačija, defektolog


RED BUTTON

 

E dnevnik za učitelje

IZBOR UDŽBENIKA

U priloženom dokumentu možete pronaći udžbenike koje će učenici OŠ 

Trstenik koristiti u narednom periodu.

Oracle Academy

OŠ Trstenik - Oracle Academy

SafetyNet

ISE ŠKOLA

Kalendar
« Rujan 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Mediji o Nama
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži

 

 

 

    Edu.hr    

 

Novosti iz Carneta
19.09.2018. 14:56
U okviru CECIIS-a održan Dan e-Škola
Na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu započela je trodnevna znanstvena konferencija posvećena informacijskim i inteligentnim sustavima - CECIIS 2018.

29.08.2018. 10:24
Webinar za učenike i roditelje: analitike učenja u e-Školama
Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET organizira webinar na temu sustava za analitike učenja koji je osmišljen u okviru pilot projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“.

Korisni linkovi
Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
CMS za škole logo
Osnovna škola "Trstenik" Split / Dinka Šimunovića 22, HR-21000 Split / os-trstenik-st.skole.hr / ured@os-trstenik-st.skole.hr
preskoči na navigaciju