Povodom Svjetskog dana masline posjetili smo Nastavni zavod za javno zdravstvo u Splitu gdje smo donijeli na testiranje maslinovo ulje dobiveno preradom maslina iz školskog maslenika.
Učenička zadruga Oblutak s voditeljem Nikolom Grgićem godinama surađuje s dr.sc. Zlatkom Knezović, dipl.ing., voditeljicom Odjela za kemiju analizu hrane i predmeta opće uporabe NZJZ SDŽ.
Ove godine su predmetne nastavnice Renata Duran i Nada Ugrina s učenicama petog razreda posjetile Zavod i prisustvovale zanimljivom predavanju o maslinovom ulju.
Gđa. Knezović objasnila je kako proizvodnja maslinovog ulja zauzima sve važnije mjesto u prehrani. Važnost zdravog načina života i uloga prehrane u prevenciji bolesti sve više se naglašava. Prehrana ima ključan utjecaj na rast, razvoj, očuvanje zdravlja i opću dobrobit. Masnoće su ključan dio uravnotežene prehrane jer predstavljaju najbogatiji izvor energije. Maslinovo ulje odlikuje povoljan sastav masnih kiselina. Zbog toga je u mediteranskoj prehrani maslinovo ulje preporučeno kao primarni izvor masnoća.
Međutim, treba voditi računa o kvaliteti ulja za prehranu jer nije svejedno koje ćemo maslinovo ulje konzumirati. Na tržištu se nalazi nekoliko kategorija maslinovog ulja čiji nazivi i karakteristike često izazivaju zabunu kod potrošača: ekstra djevičansko maslinovo ulje, djevičansko maslinovo ulje, maslinovo ulje i rafinirano ulje komine maslina. Kako bi se utvrdila kategorija ulja od ploda masline potrebno je napraviti cjelovitu analizu.
Gđa. Knezović nam je objasnila razliku među kategorijama, pokazala načine testiranje ulja u laboratorijima i odgovarala na pitanja učenica i nastavnica.
Hvala gđi. Zlatki Knezović na zanimljivom i korisnom predavanju. Veselimo se suradnji i u buduće. I najvažnije, s nestrpljenjem čekamo rezultate testiranja našeg ulja.
Renata Duran












