preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Trstenik" Split

Predmetna nastava

PRVA MOBILNOST ERASMUS+ PROJEKTA I=m(aESL)

Autor: Anđela Erkić, 10. 12. 2018. 19:03

INNOVATION=MOTIVANTION AGAINST EARLY SCHOOL LEAVING

Naša škola sudjeluje u Erasmus+ projektu pod nazivom I=m(aESL) to jest INNOVATION=MOTIVATION AGAINST EARLY SCHOOL LEAVING. Kao što sam naslov govori cilj ovog projekta je potaknuti djecu na školovanje, da ne odustaju od škole. Šest država je uključeno u projekt (Hrvatska,Engleska,Španjolska,Italija,Njemačka i Latvija). Prva država domaćin je Engleska. Naša prva mobilnost je bila u školi Springwood High School u King's Lynnu.                                                                                                                         

 [više]

Početne aktivnosti programa Erasmus+

Autor: Anđela Erkić, 26. 11. 2018. 17:54

Početak novog tjedna dočekali smo poprilično uzbuđeni vijestima da je naš tim, Erasmus+, sastavljen od učenika Leonarde Laušić, Roka Čačije, Josipa Ercega i Jere Papića te nastavnice Suzane Višić i pedagoginje Lade Pavelić, stigao na svoje odredište u King's Lynn u Engleskoj te da nestrpljivo čekaju predstavljanje aktivnosti koje su vrijedno pripremali proteklih tjedana.  

Prva aktivnosti u sklopu projekta Motivation=Innovation against early school leaving bila je izrada logo slike za cjelokupni projekt. O njihovom trudu pročitajte pod više. 

 [više]

OŠ Trstenik u Erasmus+ projektu Vijest ima dokument u privitku

Autor: Anđela Erkić, 22. 10. 2018. 17:56

 

Oš Trstenik je škola koja uvijek stremi izvrsnosti, prati europske standarde te se ponosi nastavnicima koji se konstantno usavršavaju i prate inovacije u nastavnom procesu. Stoga smo se posebno razveselili kada nas je, početkom ove školske godine, dočekala vijest Agencije za mobilnost i programe EU da nam je odobren Erasmus+ projekt pod nazivom "Innovation=Motivation against early school leaving". 


Erasmus+ najveći je program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport. Usmjeren je jačanju znanja i vještina, a posebno na suradnju škola iz različitih dijelova Europe. 


Naš projekt trajat će dvije školske godine te, uz brojne aktivnosti, uključuje i posjete učenika i nastavnika školama partnerima u svrhu razmjene dobre prakse. Zemlje partneri su nam Španjolska, Latvija, Italija, Njemačka i Engleska.

U projekt su uključeni učenici osmih razreda koji su već prionuli na prvi zadatak, a to je izrada logo slike koja će predstavljati cjelokupni projekt. Svoje radove će predstaviti na svom prvom projektnom putovanju u Englesku od 26.11.-01.12.2018.


Jako smo ponosni na njih i jedva čekamo prve radove, kao i dojmove s prve mobilnosti.

 

Erasmus+ 

 

Agencija za mobilnost i programe Europske unije

 

 [više]

Europske oznake kvalitete - eTwinning

Autor: Anđela Erkić, 19. 10. 2018. 18:29

OŠ Trstenik i njezini učenici primili su posebna priznanja! 

Naime, europski portal eTwinning poslao nam je, nakon nacionalnih, i europske oznake kvalitete za sudjelovanje u projektu Odysseus' Nostos / Il Viaggio di Ulisse. Kako navode u svom priopćenju, ove potvrde su dokaz da je rad naše škole, naših učenika i naših nastavnika priznat na najvišem europskom nivou.

Također su nas zamolili za čast da te oznake i certifikate pokažemo i na web stranicama naše škole, što s velikim ponosom i činimo.

Bravo za sve sudionike! 

 

 [više]

NAŠA ISTARSKA AVANTURA

Autor: Suzana VIŠIĆ, 28. 9. 2018. 09:27

 

U utorak 18.9. 2018. u ranim jutarnjim satima uputili smo se prema Istri koja je bila odredište naše ekskurzije. Nakon oproštaja s roditeljima i upoznavanja s vodičem Tomom krenuli smo autocestom prema malom goranskom mjestu Fužine i špilji Vrelo. Naši su učenici s pažnjom i laganim čuđenjem gledali u špiljske ukrase, pitajući se smiju li ih taknuti. Nakon objašnjenja vodička je uputila sve nas u osjetljiv i dugotrajan proces nastajanja siga te smo osvježeni na ugodnih 8 Celzijevih stupnjeva izašli iz špilje u jasnu svjetlost vrućeg rujanskog poslijepodneva. Čekala nas je vožnja starim vlakićem oko akumulacijskog jezera Bajer koje krasi i zelena šetnica popularna među mještanima kao mjesto odmora i rekreacije. 
Nakon odlaska iz Fužina, naš je autobus nastavio svoj put prema najvećem hrvatskom poluotoku. Krajolik Istre zelen je i brežuljkast, ukrašen kamenim poljskim kućicama koje Istrani zovu kažun, a koje su služile kao kućice u kojima se spremao poljski alat. U njima su se skrivali i težaci, ako bi ih nevera stigla u polju. 


 Drugi dan našeg putovanja protekao je svemirski. U zvjezdarnici Višnjan – Tićan teleskopom smo dohvatili Sunce, a i saznali nešto više o nebeskim tijelima u našoj galaksiji. Zvijezde su nas pratile i kad smo stigli do jame Baredine gdje smo se spustili 270 metara ispod zemlje u kalcitno kraljevstvo stalaktita, stalagmita i stalaktata. Na kraju našeg zahtjevnog spusta imali smo rijetku priliku vidjeti i rijetku životinju koja nastanjuje ovakve vlažne i tamne prostore – čovječju ribicu. U prekrasni Poreč stigli smo nakon ručka i tamo su učenici oduševljeno razgledali Eufrazijevu baziliku i njene zlatne mozaike. Nastavili smo prema Rovinju čije su nas uličice i morski vidici ostavili bez daha. Dan nam je zaista prošao brzinom svjetlosti.

Sljedećeg jutra uputili smo se prema Puli i njenom antičkom amfiteatru koji je, vjerovali ili ne, šesti po veličini na svijetu. Prošetali smo kroz grad i došli na veliki gradski trg koji krasi stari rimski hram posvećen najpoznatijem od careva, Augustu. Nakon kratke vožnje, došli smo i do Vodnjana u kojem smo fascinirani slušali pomoćnika tamošnjeg župnika kako raspreda priču o njihovim poznatim mumijama svetaca i biskupa. Ne znamo je li nam bilo zanimljivije gledati u mumije ili slušati o njihovim, ponekad zbilja strašnim životnim sudbinama. No, vrhunac našeg sunčanoga dana tek je bio pred nama. Brijuni. Vožnja brodom, razgled safari parka panoramskim vlakićem, upoznavanje s Titovim ljubimcima – papigom Kokijem i slonicom Lankom – obilazak muzeja prepariranih životinja. Brijuni su nas očarali, toliko da nam je bilo žao kad smo se morali ponovno ukrcati na brod i napustiti ovu oazu morskog mira i spokoja.


I baš kad smo pomislili da više ništa ne može nadmašiti ovo što smo dosad vidjeli, zadnji dan putovanja našu je istarsku tortu ukrasio šlagom. Uspon do malog Motovuna, doma Velog Jože, šetnja njegovim zidinama s kojih puca pogled na istarske brežuljke prekrivene vinogradima razbudili su i one najumornije. Ljepota ovog malog mjesta ostala nam je svima u srcima. 
A nakon njega još manji, i još ljepši Hum do kojeg je vodila Aleja glagoljaša bio je pun pogodak. Mjesto s 28 stanovnika krase šarene škure i kamenom popločane ulice. Glagoljična slova koja su na svakom uglu bilo nam je teško, ali i zabavno čitati. Mirisna dvorišta prepuna cvijeća dočekala su nas veselo, a jednako nas tako i otpratila prema našem sljedećem odredištu. Biser Jadrana, Opatija bajna, zaista je sjala tog poslijepodneva. Kao da nas želi ljepotom pozdraviti za kraj našeg boravka u Istri. Pozdravili smo je jednako tužni što moramo otići, ali s obećanjem da ćemo se vratiti. 
No, možda najljepši dio ovog putovanja bila su prijateljstva. Neka su se tek rodila, a neka još više učvrstila. I koliko god smo naučili o mjestima koja smo posjetili, jednako smo toliko naučili i o sebi i o drugima. Time je ovo putovanje postalo potpuno. 

 

Nastavnici i učenici 8.a, 8.b i 8.c

 [više]

Christmas around the world Vijest ima dokument u privitku

Autor: Anđela Erkić, 22. 12. 2017. 10:29

We all know and enjoy our Christmas every year on the 25th December. But is that so in other countries? Do they even celebrate Christmas? How do they call their Santa? What are their Christmas traditions? 

If you would like to know more, just take a look at some of the pinboard posters our hardworking 6th graders created. 

Have yourself a very Merry Christmas and a wonderful New Year! 

 [više]

Weihnachten in Deutschland

Autor: Suzana VIŠIĆ, 22. 12. 2017. 10:18

Weisst du, wie man in Deutschland Weihnachten feiert? Nein? Dann wird es aber jetzt langsam Zeit! 

Manchmal schneit es im Winter, und es ist sehr kalt. Die Kinder freuen sich sehr.
Für die Christen ist der 24. Dezember der Geburtstag von Jesus Christus, man nennt ihn Heilig Abend. Den 25. und 26. Dezember nennt man Weihnachten. Die Kinder stellen eine Krippe neben dem Tannenbaum auf: Da sind Maria und Joseph, die Hirten mit ihren Schafen und natürlich das Jesuskind.


Weihnachtsbaum


Den Weihnachtsbaum schmücken die Kinder mit Kugeln, Girlanden und Kerzen. Traditionell wurde der Baum auch mit Äpfeln und Süßigkeiten beschmückt. Auch im restlichen Haus stellt die Familie viele Lichter und Kerzen auf. Man nennt die Zeit von Weihnachten auch die Zeit der Lichter.


Heiligabend


Am Heiligabend werden Weihnachtsgeschichten vorgelesen oder aber auch von Kindern in der
Kirche als Schauspiele aufgeführt. Auch wenn viele Deutsche nicht mehr regelmäßig in die Kirche gehen, ist es an diesem Tag meist anders. Am Abend isst man im Kreise der Familie und tauscht die Geschenke aus. Außer Geschenken bekommen Kinder auch einen Teller mit Nüssen, Äpfeln, Orangen und natürlich Schokolade. Das ist der traditionelle Weihnachtsteller.


Lichterpyramiden


Sie bestehen aus einem Turm mit mehreren Stockwerken, an denen Kerzen angebracht sind.
Durch die aufsteigende Wärme der Kerzen beginnt sich die Pyramide zu drehen. Weltbekannt sind natürlich auch Räuchermännchen und Nussknacker.

                                                                        Schüler der 7. Klasse (a,b,c)

 

 [više]

Buon Natale e felice Anno nuovo!

Autor: Daria Čikeš, Ela Veža, 21. 12. 2017. 14:01

Na izvannastavnoj aktivnosti Talijanskog jezika, učenici su pripremili prigodni plakat za nadolazeće praznike i izradili božićne čestitke. Ove godine napravili smo i mali božićni slikovni rječnik. Riječi koje su vezane uz Božić učenici su slikovno prikazali na karticama koje je naša školska knjižničarka plastificirala. U prilogu možete pogledati konačni rezultat, a mi vam svima želimo praznike pune ljubavi, mira i blagostanja.

     

 [više]

Etwinning projekt

Autor: Daria Čikeš, Ela Veža, 7. 12. 2017. 11:06

Međunarodni projekt Promovirajmo različitost (Let's promote diversity EDL) pri platformi eTwinning, započet u rujnu ove školske godine, priveli smo kraju. Bio je to kraći projekt pokrenut povodom obilježavanja Dana europskih jezika, unutar kojeg su učenici koji pohađaju dodatnu nastavu talijanskoga jezika produbili svoja znanja i razmjenjivali iskustva puna tri mjeseca. Radili smo križaljke, izrađivali plakate, videa i čestitke, dopisivali se s učenicima iz raznih dijelova Europe i naučili ponešto i o njihovim jezicima. U prilogu možete pogledati slike nastale tijekom rada na projektu, kao i našu potvrdu o sudjelovanju.

Paralelno smo radili i na drugom projektu Dajmo riječ mladima (Diamo la parola ai giovani). Veselo nastavljamo suradnju s našim prijateljima Talijanima  i uskoro vas obavještavamo o svemu što smo vam pripremili. 

 [više]

Upute za korištenje micro:bit uređaja Vijest ima dokument u privitku

Autor: Ela Veža, 30. 11. 2017. 12:23

Ovih dana svim šetašima u Hrvatskoj stižu microbitovi. Kako bi im olakšali početno korištenje profesori informatike Marina Kulaš i Anto Marijanović sastavili su upute za početno korištenje koje možete preuzeti ovdje.

 [više]

Ecology - helping people act now!

Autor: Anđela Erkić, 19. 10. 2017. 11:56

One of the most important burning questions of today is how to protect our environment and the world we live in. Our diligent 6th graders were very creative and made original leaflets during their English classes. Take a look and watch where you throw garbage! 

 [više]

Njemački van granica :)

Autor: Suzana VIŠIĆ, Ela Veža, Anđela Erkić, 2. 10. 2017. 18:30

U utorak 19. rujna 2017 godine, učenici 5.,6. i 7. razreda izborne nastave njemačkog jezika su se uputili na petodnevnu izvanučioničnu nastavu. Posjetili su Austriju i Njemačku u pratnji svojih nastavnica Suzane Višić, Anđele Erkić i Ivane Vukas Silić.

Cijelu noć smo putovali, pjevajući i radujući se sve do ranih jutarnjih sati. Razveselili smo se kada smo putem ugledali snijeg koji je prekrio zelene šume i livade. Rano ujutro stigli smo u Salzburg, Mozartov rodni grad, gdje smo obišli njegovu rodnu kuću a potom i cijeli šarmantni gradić. Nakon obilaska stare gradske jezgre dobili smo malo slobodnog vremena, a prvo gdje smo požurili bio je Starbucks. Svi smo uzimali vruće čokolade i hladna pića. Djevojčice su vrijeme provodile u dućanima, dok su dječaci jeli hranu u McDonaldsa. Potom smo krenuli put hotela koji je bio smješten u mjestu Kochel am See, ispod bajkovitih brežuljaka i zelenih pašnjaka. Kada smo se smjestili u hotel, svi smo krenuli na bazen, te smo se kupali i uživali sve do večere.

   

 

 

 

Iduće jutro krenuli smo u obilazak Munchena koji nas je oduševio. BMW Welt je najviše impresionirao dječake, a i djevojčice su uživale gledajući moderne automobile. Potom smo se popeli na Olympiaturm s kojem smo mogli vidjeti zanosnu panoramu Munchena. U gradu smo opet dobili nešto slobodnog vremena koje smo proveli kupujući odjeću i suvenire za svoje najdraže koji su nas željno iščekivali u Splitu. Dolaskom u hotel, ponovili smo zabavu od prošle noći. 

Sljedeće jutro je bilo zaista bajkovito. Obišli smo dvorac Neuschwanstein, koji je bio inspiracija čak i Waltu Disneyu, s čijih zanimljivih balkončića puca nevjerojatan pogled na Alpe i jezera. Poslijepodne je bilo rezervirano za neponovljivi dvorac Linderhof prepun zelenila i vrtova u samom srcu Bavarske. Fotografirali smo dvorce s visećeg mosta i divili se ljepoti prirode. Prebacili smo se u hotel u Innsbrucku gdje smo noć proveli u svojim sobama, slušajući glazbu i uživajući u dojmovima tog dana. Jutro smo proveli u Swarovski Kristallwelten gdje smo obišli cijeli muzej napravljen od kristala. Oduševio nas je te nam je bio najdraži dio cijelog puta. Svi smo pokupovali naušnice i ostali nakit. Zatim smo prošetali srednjovjekovnim Innsbruckom koji nas je oduševio svojim građevinama i kulturno-povijesnim spomenicima. Nakon ručka uputili smo se prema Splitu. 

Ovo putovanje je za nas bilo jedno veliko iskustvo, prepuno uzbudljivih događaja te bismo ga htjeli ponoviti što prije.

Učenici 5.,6. i 7.r izborne nastave njemačkog jezika

 [više]

Uspješno završen eTwinning projekt - eBook Odiseja

Autor: Anđela Erkić, 22. 8. 2017. 16:53

Nakon godinu dana truda, rada i dogovora, projekt kojem smo se priključili početkom šk.god. 2016./2017. sa školama partnerima iz Italije, Grčke, Španjolske i Francuske je uspješno završen.

Kreativnost učenika OŠ Trstenik, kao i učenika suradnika diljem Europe, je nadmašila sva očekivanja. Na linku koji slijedi možete vidjeti i pročitati elektronsku, strip verziju Odiseje - finalni produkt našeg projekta:

 Odysseus' Nostos_Il Viaggio di Ulisse.epub (32731268 bytes) 

Ova inačica jednog od dva najpoznatija Homerova epa ne samo da je interesantna i posebna, nego može poslužiti kao pravi mali vodič kroz lektiru i tako pomoći našim učenicima (i njihovoj starijoj braći i sestrama) da se ukrcaju na Odisejevu galiju i krenu u nezaboravne avanture. 

 [više]

Naša prva videokonferencija s OŠ Gračani

Autor: Ela Veža, Manuela BUZOV, Antonio Vetma, 8. 6. 2017. 15:17

30. svibnja 2017. godine i učenici zagrebačke OŠ „Gračani“ obilježavaju kao Dan škole. Taj zanimljiv podatak iskoristili smo za zajedničku online proslavu i pobliže upoznavanje na našoj prvoj videokonferenciji.  Sve uz pomoć tehnologije: kamere, mikrofona, zvučnika i naravno brzog pristupa internetu..

Naši učenici su na satovima informatike zajednički izradili prezentaciju o Splitu i OŠ Trstenik, a Manuela Buzov i Antonio Vetma su, pod vodstvom nastavnice Ele Veža, prezentirali pripremljeni sadržaj.

I Zagrepčani su predstavili Zagreb, svoju školu te su učenici šestog razreda izveli zanimljive pokuse. Učenici iz Gračana bili su jako ljubazni i pristojni. Dok su u publici s naše strane sjedili osmaši u drugoj školi publika je bila sastavljena od učenika prvog, ali i osmog razreda.

Ovo iskustvo bilo je novo i zanimljivo, svi smo se lijepo proveli i nešto novo naučili! Zadovoljni smo provedenim projektom, a posebno nas raduje što smo kući otišli sa novim znanjima o upotrebi tehnologije u nastavi te novim prijateljima u drugoj školi i gradu.

Nadamo se sličnim izazovima i u budućem školovanju. Više u Foto-gaaleriji.

  

 [više]

Poklon iz Grčke Vijest ima dokument u privitku

Autor: Anđela Erkić, 26. 4. 2017. 09:12

Naši prijatelji i kolege iz Grčke s kojima smo često u kontaktu u sklopu zajedničkog projekta na portalu eTwinning, podsjetili su nas na jednog od najvećih predstavnika njihove kulture, Homera, od kojeg su naučili da su pokloni najljepša potvrda suradnje.

Tako je i u našu školu stiglo lijepo iznenađenje iz Atene i to u vidu pravog malog tkalačkog stana, istog onakvog kakav je koristila pametna Penelopa čekajući svog Odiseja. Pošto je Odisej dugo izbivao, Penelopi su dolazili brojni prosci tražeći njenu ruku. Kako bi što je više moguće odgodila taj čin, odlučila je preudati se kada dovrši tkanje na svom tkalačkom stanu. U nadi kako će se njen voljeni Odisej ipak vratiti i nakon 10 godina izbivanja, svaku noć je uništavala svoje tkanje i ujutro ponovno započinjala s radom. 

U galeriji slika pogledajte kako izgleda naš divan poklon, kao i izvrstan rad učenice Maure Violić, u suradnji s nastavnicom likovnog odgoja Hajdi Vlak, koji šaljemo našim prijateljima u Grčku. 

 

 [više]

Turnir u malom nogometu za petase

Autor: Ela Veža, Denis Puljiz, 17. 4. 2017. 20:40

12. travnja odrzan je turnir u malom nogometu za petase. U napetoj atmosferi najbolji je bio 5a. Dvije pobjede protiv 5c, 5b i nerjeseno sa 5d su bili dovoljni za prvo mjesto na turniru. 5d je osvojio drugo mjesto, 5c trece i 5b cetvrto. Sve su utakmice zavrsile sa malo postignutih golova sto govori o kvaliteti momcadi. Ne zaboravimo navesti imena članova pobjedničkog tima iz 5a: Milic, Tomic, Stipetic, Rubic, Goic, Zevrnja, Rubic, Livaja i Depolo.

Najbolji peti razred ide na najbolji sesti, a natjecanje se nastavlja poslije praznika...

 [više]

Ostern in Deutschland

Autor: Suzana VIŠIĆ, 12. 4. 2017. 09:11

Ostern ist ein religioses Fest im Fruhling. Das Wetter ist dann nicht mehr so kalt, der kalte Winter ist vorbei. Das Osterfest ist frohlich und bunt. Viele Familien bemalen Eier mit bunten Farben. Am Ostersonntag bringt der Osterhase den Kindern Ostereier und SuBigkeiten und versteckt sie im Haus oder im Garten. Die Kinder suchen Ostereier und Hasen aus Schokolade. Der Ostermontang ist auch ein Feiertag.

 

        

Frohe Ostern!!

4. und 5. Klasse

 [više]

Il Viaggio di Ulisse logo Vijest ima dokument u privitku

Autor: Anđela Erkić, 27. 3. 2017. 18:53

Prijedlog za logo projekta (eTwinning)

U nastavku suradnje sa školama iz Italije i Grčke, naši mali "Talijani online" su na izvannastavnoj aktivnosti  izradili kolaž svojih radova. Zadatak im je bio  nacrtati neki detalj iz priče o Odiseju koja ih je posebno inspirirao. Njihovi radovi su predloženi za logo projekta, a dok čekamo rezultate podijelit ćemo njihovo djelo i s vama. 

 [više]

Scuola elementare Trstenik - eTwinning

Autor: Anđela Erkić, 16. 3. 2017. 12:08

U sklopu međunarodnog projekta pri platformi eTwinning, naši vrijedni učenici su kreirali prezentaciju osnovne škole Trstenik u zanimljivoj aplikaciji Prezi i tako se predstavili svojim vršnjacima iz Italije i Grčke. Kliknite na VIŠE i pogledajte njihov uradak! Nadamo se da Vam se sviđa!

 [više]

St. Patrick's Day

Autor: Suzana VIŠIĆ, 16. 3. 2017. 11:22

St. Patrick's Day is a global celebration of Irish culture on or around March 17. It particularly remembers St Patrick, one of Ireland's patron saints, who ministered Christianity in Ireland during the fifth century.              
St. Patrick's Day is celebrated in many parts of the world, especially by Irish communities and organizations. Many people wear an item of green clothing on the day. Parties featuring Irish food and drinks that are dyed in green food color are part of this celebration. It is a time when children can indulge in sweets and adults can enjoy a "pint" of beer at a local pub. 

The most common St. Patrick's Day is the shamrock. The shamrock is the leaf of the clover plant and a symbol of the Holy Trinity. Many people choose to wear the color green and the flag of the Republic of Ireland is often seen in St. Patrick's Day parades around the world. Irish brands of drinks are popular at St. Patrick's Day events.

Our 6th graders also celebrate St. Patrick's Day.  They make posters about Ireland and their patron saint Patrick and even wear green clothes. We have a lot of fun! 

6th graders

      

 

 

 [više]

Pancake day

Autor: Suzana VIŠIĆ, 6. 3. 2017. 13:12

Pancake day, or Shrove Tuesday, is a traditional feast day before the start of Lent on Ash Wednesday.

Shrove Tuesday always falls 40 days before Easter Sunday. It was the last opportunity to use up eggs and fats in the kitchen. 

In some towns in Great Britain there are Pancake races. People throw pancakes in the air and race at the same time. Of course they eat lots of pancakes,too. 

 

6th graders

 [više]

It's Valentine's Day

Autor: Ela Veža, 14. 2. 2017. 09:25


It's Valentine's Day
On the 14th of February people send cards to someone they are in love with. But they don't sign the card. How do you know who is it from? You don't. You guess. 
6th graders

 

 [više]

Nakon godine dana učenja informatike

Autor: Ela Veža, 31. 5. 2016. 08:50

Donosimo vam što su učenici petih razreda napisali i pretipkali u program za pisanje na računalu o učenju informatike nakon svoje prve godine učenja. Nadamo se da su u barem većem dijelu bili iskreni. :)

Sve što sam naučio na informatici

Na informatici sam naučio programirati, skidati slike i drugo s interneta. Na primjer kad budem trebao radit prezentaciju sve će mi biti lakše zbog informatike. Na informatici sam naučio dekadski i binarni sustav. Mnogo toga sam naučio, što je bit i što je bajt. A bez informatike ne bih znao ništa od toga. Što bi da ne znam što je bit ili bajt? Ali imam sreće sta imam tako dobru nastavnicu, ali zaboravio sam reći i da sam naučio sto je Word. Naučio sam na informatici mnogo toga što mi je važno za ostatak mog života.

Antonio Marendić

Kad sam tek došao na informatiku počeli smo učiti o tome što je bit, a što bajt. Naučili smo da je bit najmanja količina podataka koju računalo može prikazati, a da je bajt niz od osam bitova. Učili smo o binarnom i dekadskom brojevnom sustavu. Programirali smo u LOGO-u i naučili smo mnoge naredbe te kombinirali različite oblike od tih naredbi. Dobro smo se zabavili. Word mi u početku i nije bio baš najjasniji, ali sam ga shvatio jako brzo. Nakon učenja slijedio je kontrolni. Onda Edmodo koji je bio jako zanimljiv. Nakon kontrolnog smo se počeli igrati sa svime: programom za bojanje, za pisanje, LOGOM i sve smo slali na Edmodo. Počeli smo se služiti i nekim drugim programima, a posebno smo se bavili istraživanjem internata, što je bilo zanimljivo i poučno. Nastavili smo sa svim programima kao i prije i dobivali smo teže i zabavnije zadatke. Ponavljajući za kontrolni upoznali smo se s meni najzanimljivijim programima do tada i meni najsmješnijim, pogotovo kad smo odgovarali s karticama za skeniranje ili „online“.

Meni je ove godine informatika bila jako zanimljiva i nadam se da će tako nastaviti i sljedeće godine jer mislim nastaviti s njom.

Petar Penović

Ove godine na informatici sam naučio mnogo stvari. Odmah sam naučio što je bit , a što bajt, što je binarni sustav te preračunavanje iz binarnog sustava u dekadski i obrnuto. Naučio sam što je operativni sustav . Naučio sam raditi tekstove u različitim bojama .

Naučio sam raditi različite fontove ili čak kako nakriviti tekst ili ga podcrtati , ili ga podebljati.
Isto sam naučio kako napisati jednadžbe u Wordu, pomogao mi je indeks i eksponent.
Naučio sam kako povećavati i smanjivati veličinu fonta.
Naučio sam što znači oznaka koja izgleda oznaka za prelazak u novi red (slično kao pi ¶).
Kako crtati u Paintu , kako rotirati u Paintu .
Isto sam naučio kako slati linkove .
Kako posebno istaknuti slova na različite načine .
Na informatici je uvijek zanimljivo .
Nikada nije dosadno .
Nadam se da će tako i ostati.

Jere Papić

Na informatici ove godine naučio mnogo o suvremenoj i modernoj tehnologiji.
Naučio sam o tipkama na računalu kao što su CAPS LOCK, delete, enter i još mnogim tipkama. Učio sam o binarnom i dekadskom sustavu. Na društvenoj mreži Edmodo slali smo svoje radove i zadatke. Radio sam u Logu što je bilo vrlo teško. Davali smo naredbe kao što su fd, bk, home. Naučio sam neke kombinacije tipki kao što su Ctrl+C i još druge. U Wordu smo pisali razne zadatke i eseje koje smo pisali vrlo dugo. Pronašao sam način kako se bolje snalaziti na internetu i kako doći do točnijih podataka. Učili smo o sigurnosti na internetu na Dan sigurnijeg interneta. Učili smo kako možemo spremati razne datoteke i još mnoge stvari.

Ivano Gelo

Naučila sam mnogo toga na informatici ove godine. Na samom početku naučila sam napraviti svoju mapu i krenuli smo učiti bit i bajt. Nakon toga sam naučila binarni i dekadski sustav. Naučili smo iz binarnog sustava pretvarati u dekadski i obratno. Učlanili smo se na jednu stranicu Edmodo i tamo sam naučila kako poslati rad. Zatim smo krenuli na Logo i naučili raditi mnoge geometrijske likove. Da bi smo ih mogli raditi prvo smo morali naučiti naredbe odnosno skraćenice za Logo.

Pisali smo u Wordu, lijepili slike, promijenili slova, promijenili boju slova, veličinu slova, staviti riječi po sredini u lijevo i u desno, pisati znakove itd. Naučili smo pretraživati Internet i iz radne smo dobili zadatke da riješimo u Wordu pomoću pretraživanja Interneta. Gledali smo na kojim stranicama možemo pretraživati Internet , pomoću pretraživača Google ili koristeći Google Crom, Mozillu Firefox, Internet Explorer itd. To sam za sada naučila i jedva čekam naučiti još.

Ema Petričević

Kada sam tek krenuo na informatiku počeli smo učiti što je Logo i kako ga koristiti.
Meni se to jako svidjelo i bio sam dobar u tome i jedva sam čekao da učimo sljedeće lekcije.
Nakon loga smo učili bit, bajt, binarne brojeve i kako iz binarnog broja pretvoriti u dekadski i obratno.
Nakon toga smo radili u programu Bojanje i crtali smo razne radove na određenoj temi te smo naučili da je glavni element slike piksel.
Zatim smo učili kako možemo pisati u programu Microsoft Word te kako mijenjati boju slova, veličinu i vrstu slova.
Naučili smo da je Edmodo stranica na kojoj se dopisujemo i na njoj nam je profesorica slala zadatke koje smo radili za vježbu.
Na kraju smo učili kako pretraživati Internet te smo radili vježbe za pretraživanje.
Meni se jako svidjela ova godina informatike. Jedva čekam drugu.

Frano Matulić

U petom razredu počeo sam učiti informatiku. Počeli smo s osnovama. Učili smo bit i bajt i kako pretvoriti brojeve iz binarnog sustava u brojeve iz dekadskog sustava i obrnuto. Nakon toga krenuli smo na bojanje na računalu. Prvo nam je nastavnica pokazala kako bojati i crtati, a zatim smo mi sami počeli crtati i bojati. Crtali smo stvari poput božićnog drvca, božićnih poklona, ukrasa za božićno drvce i razne druge vježbe. Zatim smo učili o Edmodu i prvi put se prijavili na njega. Nove crteže smo preko Edmoda slali nastavnici. Počeli smo raditi vježbe na računalu i upoznali smo se s internetom. Do dan danas smo ponavljali sve što smo radili i učili.

         Nikola Marijanović

Ove godine sam na informatici naučio mnogo novih i zanimljivih stvari.

Prvo sam naučio da je bit najmanja količina podataka koje računalo može pokazati i da je bajt niz od 8 bitova. Naučio sam stanja koje oni mogu imati. Onda sam naučio binarni brojevni sustav koji se sastoji od samo dvije znamenke 0 i 1. Naučio sam kako broj iz dekadskog brojevnog bojevnog sustava pretvoriti u binarni i obrnuto, također smo spominjali i heksadecimalni brojevni sustav. Naše radove smo naučili spremati u mapu, slati rad nastavnici na Edmodo. Naučili smo što je hardver i softver, išli smo na razne mreže i vježbali naučeno gradivo. Naučili smo kako najlakše pretraživati na internetu.

Mnogo toga sam naučio i nadam se da ću iduće godine naučiti još više toga.

Luka Mikačić

Ove godini na informatici sam se zabavila i naučila mnogo toga.

Prije svega naučili smo kako napraviti svoje mape. Čim smo ih napravili odmah smo krenuli u Bojanje te slikali svoje prve slike na kompjuteru . Naučila sam binarni i dekadski brojevni sustav. To me je u početku zbunjivalo ali s vremenom sam i to savladala. „Otkrila“ sam novu web stranicu, Edmodo. Preko Edmoda mogu slati poruke svojim prijateljima i profesorima. Zatim smo učili o Logu. To mi je bio najdraži dio, jer je zabavno programirati geometrijske likove ili npr. životinje ,predmete…Nije bitno što. Sve je zabavno. Tako je prošlo prvo polugodište.
U drugom polugodištu počeli smo raditi svoje radove u Wordu koje smo slali profesorici ili u našu grupu preko Edmoda. Prešli smo na pretraživanje Interneta. Internet možemo pretraživati preko Mozille Firefox, Google Croma ,Internet Explore itd.

Na informatici sam se jako zabavila i naučila sam puno toga . Jedva čekam iduću godinu da naučim još.

Leonarda Šparmajer 5.a

Ove sam godine naučio pretvarati iz binarnog brojevnog sustava u dekadski i obrnuto. Još sam naučio što je bit, a što bajt. Bit je najmanja količina podataka koju računalo može prikazati, a bajt je niz od 8 bitova. Naučio sam osnovne naredbe u Logu npr. FD(naprijed), BK(natrag) itd. Edmodo je prva društvena  mreža koju smo koristili. Naučili smo se snalaziti na internetu, kopirati slike s interneta. Na informatici nekada igramo različite igre i kvizove. To nas je naučila naša nastavnica Ela Veža. Drago mi je što nas je toliko toga naučila.

Žarko Zdilar

 

U ovoj školskoj godini sam naučila mnogo o računalima. Prije petog razreda i prije same informatike sam mislila da znam sve o računalima, očito je da sam bila u krivu.
Idem na informatiku jer je ona važna za upis u srednju školu. Također je važna za zapošljavanje jer danas skoro svaki posao uključuje računalo. Naučila sam za društvenu stranicu Edmodo, za Microsoft Word 2010 na kojem trenutna pišem sastav i koji me zabavlja dok sam na mom računalu. Na njemu pišem priče, pjesme i druge stvari. Naučila sam programirati u LOGO programu koji mi je zabavan. Naučila sam mnogo stvari koje mi pomažu i pomagat će mi još mnogo puta.
Volim ići na informatiku jer svaki sat saznajem nešto novo i nešto što će mi pomagati u životu. Zato mislim da je informatika važna.

 Lorena Lukman 5.c

Nakon godine dana pohađanja satova informatike naučio sam puno stvari.
Kad smo tek došli na satove informatike radili smo u PAINTU. U Paintu smo crtali razne stvari, a nakon PAINTA smo počeli učiti bit i bajt. Kad smo svladali bit i bajt počeli smo raditi u FMS Logu. Iz FMS Loga smo imali natjecanje i dospjeli smo na županijsko natjecanje. Nakon natjecanja smo učili o mrežnim stranicama. Čak smo se uključili u društvenu mrežu EDMODO. Radili smo i razne vježbe iz radne bilježnice te smo išli na razne internetske stranice  na kojima smo vježbali. Išli smo na stranicu www.kahoot.it  gdje smo u obliku kviza ponavljali gradivo za ispit. Učili smo kako pisati u Wordu. Učili smo o hardveru i softveru te o ulaznim i izlaznim uređajima. Na početku godine, dok smo još učili bit i bajt za zadaću smo imali pretvorbe iz binarnog sustava i brojevni sustav i iz brojevnog sustava u binarni sustav.
 Jedva čekam 6. razred da mogu pohađati još jednu godinu informatike.

Roko Smuđa 5.c

          Na kraju ove školske godine jako sam zadovoljan što sam naučio na informatici. Učio sam od binarnih do dekadskih znamenaka. Kako napraviti esej pa čak i programiranje raznih stvari u FMS LOGU. Slao sam svoje radove na EDMODO  i bojao i crtao u programu Bojanje. Naučio sam tražiti po Internetu i razne kombinacije tipki. Čak znam neke kratice za određene stvari. Naučio sam koje su izlazne i ulazne jedinice. Puno toga još mogu reći što sam naučio ali znam da mi je informatika najdraži predmet i jedva čekam što ću sljedeće godine u 6 razredu OŠ naučiti o računalima i  njihovim tajnama.

Petar Mandić

Ja sam nakon godinu dana na Informatici naučila puno toga o kompjuteru, bilo mi je zabavno.Veselila sam se ići na Informatiku.Učili smo o programima,o izlaznim i ulaznim uređajima. Nekada smo po cijeli sat igrali na igrice, ali i puno toga naučili. Igrice su bile super, zabavne i poučne. Kada smo učili bilo mi je malo dosadno i malo naporno jer mi se nekada nije dalo slušati, ali šta cu morala sam. Iako je Informatika jako važna za skoro sve srednje  škole, naučila sam puno toga i kući bi jedanput pročitala cijelu lekciju,pa poslije toga išla van. Kada sam se upisala prvih nekoliko sati mi je bila dosadna i žalila sam što sam se upisala,ali kada sam naučila neke stvari i kada sam čula da je Informatika bitna za skoro sve srednje škole to mi je ušlo u glavu i ne izlazi mi iz glave.Govorila sam jedva čekam šesti razred da se mogu ispisat iz Informatike, ali sada jedva čekam šesti razred da još nešto drugo naučim i ne želim se ispsati.

Tia Bujačić

Ove sam godine počela učiti informatiku i isplatilo se.

Puno sam toga naučila i saznala. Svaki smo sat učili i ponavljali već naučeno gradivo. No bilo je i teških lekcija barem za mene na primjer kako raditi u LOGU. To mi je bilo najteže u cijeloj godini i jedva sam svladala ali uspjela sam. Nastavnica nas je dosta toga naučila, pokazala nam je neke društvene mreže gdje joj šaljemo radove. Na satu nam je također pokazivala razne stranice gdje smo vježbali i pripremali se za ispit. Ove godine sam također naučila i o samoj informatici i njenim osnovama. Naučila sam kako mogu rotirati slike, pisati sastavke u Word-u i tomu slično. Naučila sam ulazne i izlazne jedinice računala učili smo kako se pali i gasi računalo. Za zadaću bih dobili da rješavamo radnu bilježnicu, također sam uz pomoć toga dosta naučila. Igrali smo neke igrice gdje smo učili naredbe za naprijed,natrag…

Neki misle da informatika služi za zabavljanje i igranje na kompjuteru to sam i ja mislila u početku pa sam shvatila da to služi za nešto drugo, da učimo i stječemo novo znanje. Neki također misle da se na računalu možemo samo igrati. Na računalu istražujemo i ponekad igramo igrice. Informatika može biti jako korisna u životu za bilo koji posao, treba znati kako radi računalo i treba ga znati uključiti prije svega. JAKO MI JE DRAGO ŠTO SAM OVE GODINE UČILA INFORMATIKU I ZNAM DA ĆE SE ISPLATITI I NADAM SE DA ĆU JE UČITI SLJEDEĆE GODINE!

                                              Ania Mužinić 5.c

U godinu dana sam puno toga naučila iz informatike. Naučila kako da osiguram Internet i kompjuter ili laptop od virusa ili nekih hakera. Naučila sam sa svojim prijateljima dekadske, binarne i heksadecimalne brojevne sustave,lagano ih je naučit ali ponekad trebamo paziti što pišemo. Naša nastavnica nas je povela u društvenu mrežu koja se zove Edmodo. Zabavna je jer smo tu svi sigurni i imamo svoje prijatelje ali na FaceBooku možemo naći puno zlih neprijatelja koji nam žele nauditi ali na Edmodu to ne mogu napraviti. Naučili smo neke tipke koje koristimo u „LOGO“. Neke od njih su : FD=FOWARD, BK=BACK, RT=RIGHT,LT=LEFT…itd.U LOGU smo naučili kako od nekih tipka napraviti kvadrat,pravokutnik,okvir,stolicu…itd. Kada kliknemo na „Edall“ tu ćemo dati naredbu pod imenu na primjer – To kvadrat :a-, napišemo neke tipke i damo im broj za koliko će se stupnjeva okrenuti ili pomaknuti tako trebamo napraviti neke od tih likova. Na satu informatike bi sa nastavnicom vježbali gradivo svi zajedno, pa bi sami to vježbali pa bih vidjeli što smo pogriješili da znamo to ne napraviti u ispitu znanja. Uz to naučili smo što je Bit i Bajt,nama je nastavnica Bitove i Bajtove pokazala kako primjer uz svijetla. Tako smo mi učili kako to funkcionira neki su to shvatili a neki ne ja baš nisam ali kući vježban da znam ako mi bude trebalo za neki predmet u ovoj ili nekoj drugoj školi. Ponekad mi informatika zna biti malo malo dosadna jer samo nakon tjelesnog umorna , a ponekad zna biti vrlo zabavna. Na informatici možemo puno naučit o kompjuterima , njihovim tipkama, od čega se sastoji,koji su ulazni a koji izlazni uređaji da znamo i malo za predmet –Tehnički- u školi u kojem smo radili cjelinu informatika pa sam se prisjetila što smo sve radili jer je sve bilo slično kako i ovdje!!! Volim informatiku jer je zabavna zato čuvajmo svi naše kompjutere jer nam trebaju za našu školu i razred!!!

Ema Vujnović 5.c

 

Moja školska godina na informatici prošla je dobro. U početku mi se nije svidjelo ali je postalo zabavno. Na informatici smo učili mnoge stvari, poput bit i bajt. Učili smo i pisali na programu LOGO koji mi je u početku  išao jako loše , a zatim sam ga shvatila i krenula dalje. Učili smo i o programu bojanje,iako sam već znala sve o tomu, svejedno sam marljivo slušala i radila. Radili smo i u Microsoft Wordu. Tamo smo pisali razne sastavke i zadatke. Učili smo kako brojeve iz binarnog pretvoriti u dekadski i obrnuto:kako brojeve iz dekadskog pretvoriti u binarni. To je bilo lako i zabavno kao i ostali programi i zadatci na kojima smo radili. Učili smo i ulazne i izlazne uređaje također.

                Informatika je ove godine bila jako zabavna i dosadna odjedanput. Neke stvari mije bilo teško naučiti,ali sam i to svladala. Volim informatiku i jedva čekam  6.  razred da se mogu zabaviti sa svojim prijateljima i u isto vrijeme nešto naučiti.

                                                                                              Paula Drpić

Nakon godinu dana naučio sam dekadski i binarni sustav.U pocetku mi je bilo malo tesko ali kada sam doma počeo uciti svremenom mi je bilo sve lakše.

          Moja mama se uvijek znala snaći kada bi nesto krivo napravila na kompjuteru jer ona svako malo nesto zabuca pa ja trebam dolazit u pomoć kada ne razumije nesto.Prije nekoliko tjedana naučili smo tipkovničke kratice.Neke kratice sam već znao jer sam išao na ROBOTIKU pa sam se trebao služiti istim kraticama .Informatika mi puno znaci jer sam dosta toga naucio u njoj .

Tin Matić

Nakon godine dana na informatici sam naučio dekadske i binarne sustave . Naučio  sam se služiti WORDOM i LOGOM. Na početku godine mi je bilo teško i malo dosadno, ali kada sam doma počeo učiti bilo mi je lakše i zanimljivije. Naučio sam dosta toga ali bih volio jos znati doživljavati sve što nisam znao. Ove školske godine na informatici sam naučio ono što sam trebao naučiti, ali iduće godine se nadam da će nas nastavnica naučiti još više. Nadam se da ćemo saznati još više nego ove godine i da će nas nastavnica naučiti ono što nismo prije znali.

 Goran Kovačić 5.c

Na informatici sam skoro cijelu školsku godinu. Bilo je zabavnijih i malo manje zabavnijih trenutaka , ali naučio sam mnogo stvari.

Sada znam da ljude dijelimo na one koji znaju i one koje ne znaju  binarni sustav , a ja pak spadam u one koji ga znaju. Znam da ima još puno društvenih mreža osim Facebooka , Twittera i Instagrama . Sada imam svoj profil i na Edmodu . Naučio sam programirati u Logu i čak sam došao do županijskog natjecanja. Bolje se služim internetom i znam nove kratice kao Ctrl + a. Znam što znače neke kratice kao HTML i WWW. Uz zabavne igre znam programirati i na stranici Code.org . Znam za ulazne i izlazne uređaje , softver i hardver , bit i bajt i mnoge druge pojmove .

Da nisam išao na informatiku ništa od toga ne bi znao, a kad bi mi zatrebalo što bih napravio?

Napisao : Marino Marijanović

 

 

Nakon godine na informatici sam naučio binarni, dekadski i brojevni sustav. Naučio sam raditi na LOGO­­-u,na WORDU.

Naučio sam tipkovničke  kratice. Moj tata bi nešto krivo napravio pa bi mene zvao da mu pomognem ponekad kad ne bi znao sjetio bih se da smo to radili na satu informatike.

Nastavnica nam donijela prošli sat neke papire koje bi onda uslikala tabletom. Također smo igrali kviz,ali je to nastavnica prekinula i rekla da to neće više nikad raditi s nama jer smo bili previše bučni.

NAPISAO:Ivan Mladinić

 

 [više]

HOW EMBARRASSING!

Autor: Stankica ĆEBO, 6. 11. 2015. 16:55

Can you gess- What can it be?
 
        Nobody wants to have them,
        but it is good to talk about them,
        it is not clever to ignore them.
        It is best to deal with them,
        It is not always easy to face them,


        They can be, serious, big or small........of course, these are  our PROBLEMS!
We have been talking about them for a long time. Most teenagers have problems with grades at school, some have the problems with parents. They say they are still treated as babies, They do not like it!

They want to stay out longer then thier parents let them , they want to play the video games longer again.
They want to buy the clothes they want to.......and it is the endless list!
But how can we solve these embarrassing situations!?
All our 7 graders believe- there is just one way: Talk openly to your friends, your teachers and your parents! If we do not help each other- small problems can grow bigger and bigger...and it is not easy to find the way out.
So, just take your time, start talking about your problems, do not be shy...and the results will come very soon! We all will feel better and live happier!
   
                    We love you and trust you- your 7th grade Web - makers                                                                                              
 

 [više]

Mjesečni projekt „Priča jesenskog šešira“

Autor: Ela Veža, 27. 10. 2015. 17:09

Učenici V.C predstavili su  rezultate mjesečnog projekta nazvanog „Priča jesenskog šešira“. Tijekom listopada vrijedni petaši  izrađivali su šešire od jesenskih plodova (suhog lišća, kestena, ljuske oraha, šipka i svih dostupnih jesenskih plodova). Kada su načinili šešir, nadjenuli su mu ime i osmislili jednominutnu priču koju su na dan prezentacije usmeno ispričali. Pričali su u prvoj osobi kao da su oni šeširi („Zovem se Šeširićko i došao sam iz…“). Bilo je zanimljivih šešira i njihovih priča  koji su nam došli iz Like, Dalmatinske zagore, Splita…Priče su izmamile osmijehe, a govornici su se stvarno uživjeli u uloge. Učenici Petra Drnasin, Nera Kutlača, Goran Kovačić i Alen Zvonić bili su najhrabriji pa su među prvima predstavili svoje šešire.

Viktoria Caktaš

 [više]

Igraj se i nuči razlomke

Autor: Ela Veža, 18. 10. 2015. 15:20

 

 [više]

CHRISTMAS TIME

Autor: Stankica ĆEBO, 16. 12. 2014. 17:05

IZBORNA NASTAVA- ENGLESKI JEZIK

CHRISTMAS TIME

Christmas is coooming !!!

What is your favourite month? The most of our students ( about 80%) always give the same answer - December!
Why?
Christmas is coming, that is why!
What do you do for Christmas?
We go to the church.We sing Christmas songs.We can hear carol singing. We celebrate the birth of the Christ.
How?
We have family meetings. We all have delicious lunch together - roasted turkey and Christmas cake.
Santa Clause is bringing gifts.
We decorate Christmas tree, everything is so coluorful and shinny, even the streets in my town...
We all feel great. Love and peace are in our hearts. Our thoughts are with those who need our help, too.
It is the best time of the year!

So, MERRY CHRISTMAS to everyone...and very HAPPY  NEW 2015. coming YEAR!

With love and tenderness - Your 8th graders

 

 [više]

Sat informatike s LEGO robotima

Autor: Ela Veža, 14. 5. 2014. 13:43

Dana 30. 4. 2014. godine smo upoznali nastavnicu koja nam je umjesto naše nastavnice iz informatike održala sat informatike.
I to vrlo zanimljiv sat!
Naučili smo nešto o robotima.
Svidjela mi se robotika.
Nastavnica nam je objasnila kako funkcioniraju roboti.
U programu „LEG0 MINDSTORMS“ radili smo programe koje smo kasnije preko USB-a prebacili na robota.
Bio sam zadivljen kad je robot napravio baš ono što smo mu naredili.
Robot me govoriti, kretati se, itd.
Ima posebne senzore na boju, daljinu…

Sve me to fasciniralo.
Baš mi se svidio taj robot, a posebice što sam saznao kako funkcioniraju isti.
Također smo popunili ankentni listić.
Zaključio sam- roboti su budućnost!

Antonio Vetma 5 c

Kada sam išao na informatiku sreo sam Luku i on mi je rekao da ćemo raditi nešto s robotom. I tako smo se uputili u školu . Kada je nastavnica došla po nas i rekla da ćemo raditi s robotima zainteresirao sam se još više . Ušavši u učionicu ugledao sam malog Lego robota. Druga nastavnica koja ga je donijela objasnila nam kako robot radi. Nakon toga smo robotu zadavali naređenja. Pri kraju je nastavnica dala zadatak i ko ga prvi riješi može to staviti na robota . I to sam bio ja uz pomoć nastavnice. U početku sam bio lice okrenut prema njemu pa je izvršio drugu mogućnost . No kada sam se okrenuo bočno izvršio je prvu mogućnost . Kada je zvonilo ugasio sam svoje računalo i otišao zadovoljan kući.

Antonio Duvnjak

 

Zadnji sat informatike mi se jako svidio.
Programirali smo LEGO robota koji je izrađen od Lego kockica.
Radili smo u novom programu koji se zove Lego.
U tom programu smo naučili da robot može; govoriti, pričati (pozdravljati), kretati se određeni broj sekunda te se okrenuti i vratiti na mjesto, ima senzor za boju i udaljenost od neke osobe do njega i nasmiješiti se.
Nakon toga smo dobili zadatak i onaj koji je prvi riješio, testirali bih njegov zadatak .
Svima je bilo zabavno. J
Od toga sata informatike želim imati Lego roborta jer me podsjeća na razne robote iz filmova. J

Luciana Rako 5 c

 [više]

A GOOD START?!

Autor: Stankica ĆEBO, 16. 1. 2014. 12:07

           Christmas time, New Years, winter holidays belong to the past.  2013 is over!
 2014 is here!
Our 7 graders were talking to their classmates, trying to find out - what about good or bad start?
      The second term is here!
             
Most pupils ( 80% ) have a hard time. Why?
                                 
    - it is not easy to wake up in the morning
    - too much homework is a big headache
    - we are afraid of testing
    - sitting in the classroom for a long is not good either...                   

   Too many reasons not to be happy, but there are a lot of good sides, too.                                         After the first week everything is much easier.
              - beeing together makes us happy - Friends are on the first place!
               -studying some interesting and new things are a kind of attractive, too...
 
     So, there are always a lot of reasons to make our second term great!
                      We wish you all the good start!
                                               Your 7 grade WEB-friends
 [više]

Što je programiranje?

Autor: Ela Veža, 10. 12. 2013. 11:39

U skopu EU CODE WEEK-a učenici 6. c razreda su napisali kako oni vide programiranje. Ima jako zanimljivih rečenica. Pročitajte!

 

Ja volim programirati. Programiranje nam je važno
jer nauči robote da nešto automatski rade i da nam
olakša svakodnevni život. Mnogi ljudi ne znaju
da su programi i roboti svugdje oko nas kao semafori,
dizala, mobiteli,… Tako da nema programiranja i semafora
bilo bi puno više automobilskih nesreća.
Sada treba puno sirovina za osnovnu elektroniku.
Potrebna je nafta, a čak i zlato. U svakom mobitelu
ima malo zlata. Zbog svih ovih novih stvari kao
laptopi, touch mobiteli, roboti možemo reći da je
21. stoljeće zlatno doba čovječanstva.

Bartul Javorčić

Programiranje je važno u današnjem svijetu. Kad programiramo neke programe saznajemo puno toga o kompjutoru. Vojska,policija,velike tvrtke i druge kompanije također koriste programiranje. Programiranjem na neki način poboljšavamo kompjutor. Velike kompanije moraju se koristiti programiranjem. Programirati možemo igrice i programe. Zbog programiranja današnja tehnologija se razvija. Možda u budućnosti ću ja biti neki dobar programer.

Jure Zovko 

Programiranje je djelatnost kojom se bave programeri. Programiranje je jako važno. Da nema programiranja ne bi bilo programa  ili kompjutora. Ne bi bilo ni mobitela. U Logu programiranje i nije nešto “strašno“ jer su tamo kratki programi. Stručnjaci u programiranju koriste vrlo duge i zahtjevne programe. Programiranje je izmišljanje novih programa koje ljudi svakodnevno koriste.

Roko Toni Luksić

 

Programiranje je stvaranje nekih programa. Mi se služimo MS Logo-m. Radimo razne programe. Neke i pomalo komplicirane, često pomislim da je teško i naporno programirati, ali kad počne sat jedva čekam nove zadatke. Ponekad nadmašim i samu sebe jer ti programi su kao kinesko pismo. Programiranje je jako važno za cijeli svijet jer služi mnogim ljudima. Da nije bilo programiranja danas ne bi postojali mobiteli, kompjutori, automobili… Informatika je jako važna zbog toga. Ja jako volim programirati jer tu treba puno razmišljanja i zaključivanja što ja volim. Iako mi matematika i ne ide baš, računanje na informatici mi je bolja strana.

Barbara Bošnjak

 

Programiranje je pisanje uputa računalu što i kako učiniti ,a izvodi se  u nekom od programskih jezika. Osoba koja stvara program zove se programer……………..

Kristian Požgaj

 

Programiranje je svima važno zato jer danas svi imamo kompjutere. Ono nam može pomoći pri svakodnevnom radu na računalu. Služi nam u Logu i pomaže nam.

                                                       Roko Sunara 

 

Programiranje vežem uz pojam algoritam . Algoritmima se služimo i služit će nam cijeli život. Kada kupimo laptop ili kompjuter možemo programirati neke programe. Na primjer u tvornicama kompjutori se programiraju.
Mi smo radili Logo i koristili smo neke komande koje su:FD,BK,RT,LT,PU,PD,PE,PPT,CS,HOME. Te naredbe pokreću kornjaču (turtle) . Imamo  i EDAL u kojem pišemo program koji će nacrtati taj lik u sekundi.

Ante Braica

 

Programiranje je  stvaranje programa u određenom programskom jeziku .  Mi se služimo  Logom u kojem možemo raditi svašta: trokute, pravokutnike,kvadrate,…Osnovne naredbe u Logu koje smo lani naučili su: FD(naprijed), RT(desno), LT(lijevo), BK(nazad), CS(izbrisati), PU(podigni olovku),…
Ima još mnogo programa. Programiranje može pomoći u puno stvari. Da nema programiranja ne bi bilo mobitela,automobila,..Ja volim jako informatiku jer je jako važna za budućnost.

Tina Vukelić

 [više]

THANKSGIVING DAY

Autor: Stankica ĆEBO, Ela Veža, 25. 11. 2013. 13:41

T H A N K S G I V I N G        D A Y

Thanksgiving Day is only celebrated in the U.S. A. and Canada. It always comes the fourth Thursday in November ( in the U.S.A. ).

Americans celebrate the first successful harvest by the time when English settlers came to the New World- it was in 1619. after a long voyage on the ship "The Mayflower", where they set up a colony.The first winter half of them died and Indians ( native people) helped the pilgrims survive, teaching them how to farm and hunt. So, after the first harvest they had a dinner party together and the celebration lasted three days. But it was a long time ago!

 

Today it is the American national holiday and the great family meeting, where they have the roast turkey with cranberry sauce, pumpkin pie, corn, peas and gravy.

Parades are held all over the country. The most famous one is Macy"s Parade - in New -York.

 

So, let us see what our 7 graders know about that?

- 7a, 7b, 7c (23 students, 23 students, 20 students)

·         - do not know any information    4 students

·         - know a little    44 students

·         - know a lot about Thanskgiving Day   18  students

It is not bad, what do you think?

 

So, Happy Thansgiving to all people who celebrate this Holiday!

 [više]

I colori dell'estate (Boje ljeta)

Autor: Administrator , 30. 10. 2013. 18:09

I colori dell'estate

(Boje ljeta)

Talijanski proizvođač odjeće Benetton pod pokroviteljstvom Talijanskog konzulata u Splitu organizirao je likovni natječaj za djecu osnovnih škola s područja Splita. Svi učenici su pozvani da crtežom slobodno interpretiraju “Boje ljeta“. Sudjelovanje je bilo besplatno, a svaki se učenik mogao natjecati s jednim crtežom. Natječaj je otvoren u travnju, a svečano otvorenje izložbe održano je 15. listopada u 18 sati u robnoj kući Prima grad.

Naši su učenici obogatili navedenu izložbu brojnim radovima, idejama i velikom željom da budu dio navedene izložbe. Svaki njihov crtež priča svoju priču. Pogledajte neke od njih!

 [više]

TIME FOR SPELLING

Autor: Stankica ĆEBO, 30. 10. 2013. 12:00

Let us see what our 5a graders say about English spelling?! There are 22 pupils in our class.

There are 26 letters in the English alphabet. There are 30 letters in the Croatian alphabet.
In China, you do not see the letters, there are hundreds of little pictures, instead.

How difficult it is?!

We love spelling and it is fun! SUN is sure for the Sun!
We love Sunday, too.

Some letters are easy, but some letters are difficult, as H - J- K- G -Q-  R.......C or S.
We want to know: What is your favourite letter?
A - 9 pupils
W - 2 pupils
P- 2 pupils / names like Petra
H - 0.............
So, most boys and girls said  A  - because it is the best mark in Great Britain- a very good reason!
Most of them said the first letter of their names - it is natural, isn"t it?

But how do we spell   FOOTBALL? Everybody happy!
Spelling is easy and a lot of fun!

Your 7 grade WEB makers

 [više]

ABOUT GREAT BRITAIN

Autor: Ela Veža, Stankica ĆEBO, 22. 10. 2013. 16:22

 Here is our WEb makers /7 graders/ support to COMENIUS project!
 
 
                           A B O U T    G R E A T   B R I T A I N

Great Britain is in the north of Europe. It is also called the United Kingdom because it is the kingdom.
The national anthem is "God save the Queen".
It consists of England, Scotland, Wales and Northern Ireland.
It has about 53 million inhabitants.
The capital is London, the big city. where Olimpyc games were held last year in 2012.
English people use pounds, as money.
They are very traditional people, they like poetry and dancing and singing, as well.
They like sports: football, cricket, polo...
 

In Croatia, my country, all students learn English as the foreign language, they are very good and speak English very well. Most of them say that English is the easy subject.

 

Yours 7 graders

 

 [više]

I colori dell'estate (Boje ljeta)

Autor: Ela Veža, 22. 10. 2013. 15:32

I colori dell'estate

(Boje ljeta)

Talijanski proizvođač odjeće Benetton pod pokroviteljstvom Talijanskog konzulata u Splitu organizirao je likovni natječaj za djecu osnovnih škola s područja Splita. Svi učenici su pozvani da crtežom slobodno interpretiraju “Boje ljeta“. Sudjelovanje je bilo besplatno, a svaki se učenik mogao natjecati s jednim crtežom. Natječaj je otvoren u travnju, a svečano otvorenje izložbe održano je 15. listopada u 18 sati u robnoj kući Prima grad.

Naši su učenici obogatili navedenu izložbu brojnim radovima, idejama i velikom željom da budu dio navedene izložbe. Svaki njihov crtež priča svoju priču. Pogledajte neke od njih!

IVANA DURAN

 [više]

FRESH START

Autor: Stankica ĆEBO, 17. 9. 2013. 11:51

Let us have a look what our " Fresh starters" - 5 graders think about the new school year!?

They are all very excited - what about???
- new teachers
- new time-table
- new friends
- fresh grades

All our techers are new. It is not easy to get used to all of them. Some of them might be strict,uh?
We have a lot of lessons every day. Some of the classes are in another shift, so, we are very busy.
We have some new pupils in the class- Jana, Moreno, Anastazija... We welcome all of them!
We all wish our grades are good - but we will see - still a lot of time to go?!
 

Our 7 graders ore not " Fresh  starters "- but still every school year brings a lot of " good and bad", it depends how good workers we are and how lucky we are somentimes.

We all know - SUMMER HOLIDAYS ARE NEVER LONG ENOUGH  AND  SCHOOL
IS NOT THE EASY JOB !

But no matter what it is or what it will be:  WE ALL WISH YOU THE GREAT START

Yours 7 grade  WEB - MAKERS

 

 [više]

Festival matematike 2013

Autor: Ela Veža, 18. 6. 2013. 11:50

Pročitajte naše matematičke priče. Učenici 5. c razreda Nora, Mirko, Lidija i Lucija opisali su svojim riječima kako im je bilo na ovogodišnjem ekipnom natjecanju iz matematike. Klikom na više pronaći ćete njihove priče, a u Foto-galeriji možete pogledati slike sa samog natjecanja.

 [više]

S T. D U J A M"S D A Y

Autor: Stankica ĆEBO, 5. 5. 2013. 08:13

St. Dujam"s Day is coming on May 7th, so it is very soon. Every year we celebrate this day as "The great fiesta" in our home town, Split. St. Dujam is the saint patron of our town, so it has been a very important day for generations till now, and the great tradition for all people- the young and the old ones. There is a holly mass on Riva and the great "Fiera" all over the city.

So, we all wish you the happy st. Dujam Day! Have a nice day and enjoy yourselves!

Your 8 Graders

 [više]

EASTER TIME

Autor: Stankica ĆEBO, 20. 3. 2013. 13:30

I Z B O R N A  N A S T A V A  -  E N G L E S K I   J E Z I K
 
E A S T E R    T I M E

            The greatest Christian festival is Easter. Christians celebrate the resurrection of Jesus Christ. Easter always falls on Sunday, between March 22 and April 25th.
            On Ash Wednesday people start Lent. It is period of prayer and fasting that lasts for 40 days. 
            Christians commemorate Good Friday as the day when Jesus died, and Easter Sunday as the day when he rose to Heaven.
            Easter is all about love and sacrifice. So,
 
 H A P P Y     E A S T E R    T  O    A L L     O F    Y O U  !
 
 And here is our little gift coming from the bottom of our hearts. A sweet little Easter card!                                                                                                                                                                               Yours 8 graders

 

 [više]

Football

Autor: Stankica ĆEBO, 12. 3. 2013. 14:26

E N G L E S K I   J E Z I K  -  I Z B O R N A   N A S T A V A

F  O  O  T  B  A  L  L

        Football is one of the most popular games all over the world.( especially in Europe and South America).
       There are millions of football fans. They support their clubs and national teams, as well.

So, let us see what our 8c graders think about it?
( 8 girls - 7 boys )

                                                             YES     NO

I am a football fan.                                   8         7

It is an excitig game.                               13       2

I often watch football matches on TV          7        8

I go to the stadium.                                  2        13

I wear scarves and caps in colours.           2        13

Footballers make too much money.          14        1

Footballers get too much publicty.            13        2

Referees are quite fair.                              6        9

I support the Croatian National Team          15      0

Some football fans are agressive.               7       8

Football gangs make me scared.               13     2

I hate violence on football stadiums.           15     0

 

All what we know is that we all hate violence and support our National Team.I cannot be better!!! 

 [više]

Happy Valentines <3

Autor: Stankica ĆEBO, 12. 2. 2013. 12:57

 H A P P Y   V A L E N T I N E S 
                                                    heart  T o   a l l  of  y o u                                                                                                                                                                                               

    - to ones who were in love
  - to ones who have always been in love
  - to ones who are in love
  - to ones who will be in love...!
 
                                   St. Valentine is following you all the time!
                                                                                                                                      Deep from our hearts - yours 8 graders heart

 

 [više]

MOVIES, MOVIES, MOVIES

Autor: Stankica ĆEBO, 29. 1. 2013. 14:43

M O V I E S,  M O V I E S, M O V I E S....

                                        8 GRADERS- 21 STUDENTS:

     Teenagers are great movie fans. Watching movies is their hobby. But, going to the cinema is not so popular as it used to be. They like special effects... fantasy stories...

Q. What kind of the movies do you like best?

 •   Adventure films             10
 •  Animated films                7
 •  Thrillers                         16
 •  Disaster films                 12
 •  Action films                    18
 •  Fantasy films                  18
 •  Scince fiction films           13
 •  Romantic comedies          17
 •  Comedies                       18
 •  Horror films                     18
   

So, The most popular are comedies, horrors, action and fantasy films.
They all like movies about Batman, Rambo and Harry Potter. And never go to the cinema alone.
                                                                             Yours 8 graders

 [više]

SCHOOL HOLIDAYS ARE NEVER LONG ENOUGH

Autor: Stankica ĆEBO, 15. 1. 2013. 13:26

ENGLESKI JEZIK-IZBORNA NASTAVA

SCHOOL HOLIDAYS ARE NEVER LONG ENOUGH

 School holidays- no matter, summer or winter are always short - never long enough. That is what all our students usually say: "They are just great! We have a good time! We spend a lot of time with family and friends! We play together.....They are always welcome!

It is the best part of the year!

 So, let us see how 8c graders spend the winter holidays? How was the star in 2013. year? What did they do?

Martina: " I visited my grandparents on the island Brač. We had the great Christmas time together..."

Dora: " I was at home most of the time. But I was on Kupres for two days, so I enjoyed playing in the snow....."

Karlo: " I went to the village to see my relatives. It was the good change....."

Filip: " I was at home. I invited my frinds to my place, couple of times, and we had a lot of fun...."

Karlo P.: " I went for a long trip with my family- to South Africa. It is summer time there, so it was just fantastic...."

Luka : I was at home, spending most of time playing video games and watching Tv. I also played with my friends,

 Renato: " I took a long trip to Dominican Republic with my family. It was exciting. We stayed in Porto Caro, everything was different...."

 Mateja: " I went skiing with my friends to Kranjska gora, in Slovenia, I did enjoyed skiing...."

 So, no matter where we spent our winter holidays - it was just great!!!

  Yours  8c  graders

 

 [više]

MERRY CHRISTMAS

Autor: Stankica ĆEBO, 12. 12. 2012. 09:16

I Z B O R N A  N A S T A V A - E N G L E S K I   J E Z I K

C H R I S T M A S    T I M E

                   Christmas is coooming !!!
What is your favourite month? The most of our students ( about 80%) always give the same answer - December!
Why?
Christmas is coming, that is why!
What do you do for Christmas?
We go to the church.We sing Christmas songs.We can hear carol singing. We celebrate the birth of the Christ.
How?
We have family meetings. We all have delicious lunch together - roasted turkey and Christmas cake.
Santa Clause is bringing gifts.
We decorate Christmas tree, everything is so coluorful and shinny, even the streets in my town...
We all feel great. Love and peace are in our hearts. Our thoughts are with those who need our help, too.

It is the best time of the year!

So, MERRY CHRISTMAS to everyone...

                                    ...and very HAPPY  NEW 2013. coming YEAR!

With love and tenderness - Your 8th graders

 

 [više]

THANKSGIVING DAY

Autor: Stankica ĆEBO, 20. 11. 2012. 12:51

 ENGLESKI JEZIK - IZBORNA NASTAVA

                          T H A N K S G I V I N G    D A Y
           ( THE FOURTH THURSDAY IN NOVEMBER)

          Thanksgiving Day was first celebrated in the U.S.A. by the first immigrants from England, known as the Pilgrims Fathers.
          It was giving thanks for the good harvest in the new land.Abraham Lincoln was the U.S. president who first declared Thanksgiving as a national holiday.

           Today, it is the great family holiday, where the American famillies meet together having delicious lunch, roast turkey and pumpkin pie as the traditional Thansgiving meal.

           Do you know anything about this holiday? Is there a similar holiday in our country?

           Our 8th graders- 14 students- heard about Thanksgiving - just 2 of them do not know about this holiday- but know all details about " delicious food".

                                Done by 14 students - our hardworking 8th graders

 [više]

Engleski jezik

Autor: Stankica ĆEBO, 17. 10. 2012. 11:39

ENGLESKI JEZIK  - IZBORNA NASTAVA

              TEENAGE  LANGUAGE PROBLEMS
 
                                 8c graders - 20  students
 
 
              MOTHER TONGUE                           FOREIGN LANGUAGE
                      CROATIAN                                              ENGLISH
 
GRAMMAR: like  3                             GRAMMAR: like   10
         do not like 17                                       do not like  10
VOCABULARY: like  1                    VOCABULARY: like    2
             do not like  19                                       do not like  18
PRONUNCIATION: like 14              PRONUNCIATION: like  8
                        do not like  6                                    do not like  12
SPELLING: No problem. We write the way we speak!      SPELLING: like  4
                                                                             do not like   16
 Results are surprizing!
 Vocabulary seems to be the worst part! Why?
 Do we just sit by the computers and let them do the job?
 How much do we read the books?
 Do we talk to each other nicely?  So many questions - but no answers!
 
                                                                             Done by: 8c graders
 [više]

Something to remember

Autor: Stankica ĆEBO, 9. 10. 2012. 14:40

 

Engleski jezik - Izborna nastava
 
                                     SOMETHING TO REMEMBER
 
              We all still remember all those nice things we went through together on our excursion. Here are some things to remember. Most 8th graders told in their reports that- having good fun is on the first place- what we really had! So, let"s start.....
 
              As soon as we left Split by bus- the red button started getting on and off. So the bus driver stopped to checked what was going on,,, and we stopped at the
              petrol station on the highway to Zagreb- waiting for another bus to come for 30 minutes!
              So, another bus showed up with the new driver Joško /although most kids called him Boško/ and the rest of our trip was just O.K,. The bus was perfect,               
              as well as our bus driver. (Lovre"s report)
              When we got back to school, our bus driver brought the big box- we could call- LOST and FOUND! Jelena"s big towel- she forgot in the hotel was there-but the rest
              could not find the owners easy.!? So, some kids trying with T-shirts, shoes...not the "easy job! Who can remember what was left!?
            
              Finally, we did enjoy delicious chocolate and cream cakes on the bus- what Petra"s grandma made for all of us. She lives in Našice and everybody enjoyed
              this "cake party" thanks to her.
 
                        So, how can we stop thinking about our excursion! It is not easy to give an answer on theese subjects, isn"t it?
                                                                               Yours 8th graders from Trstenik
 [više]

Izložba učeničkih radova

Autor: Ela Veža, Mirjana BUBIĆ, 19. 6. 2012. 09:09

Povodom Dana škole prređena je izložba učeničkih radova iz likovne kulture, tehničke kulture, prirode, biologije, fizike i matematike. Radovi se nalaze u našem Foto-albumu.

 [više]

Kreativna večer

Autor: Ela Veža, Mirjana BUBIĆ, 19. 6. 2012. 09:01

U četvrtak 31. svibnja 2012. održana je kreativna večer iz geografije na kojoj su svoje radove prezentirali učenici sedmih i osmih razreda pod mentorstvom Meri Bulat i Nade Ugrine. Vrijedni učenici su:

 1.  Miroslav Lelas
 2.  Vlado Čulina
 3.  Jana Bratanić
 4.  Martina Huljav
 5.  Filip Ivić
 6.  Karlo Javorčić

a sve je prigodno povezivala učenica Iris Grgurev. Više u Foto-galeriji.

 [više]

Terenska nastava iz fizike i geografije

Autor: Ela Veža, Mirjana BUBIĆ, 19. 6. 2012. 08:55

Učenici izborne nastave fizike i geografije sedmih i osmih razreda 8. lipnja proveli su na terenskoj nastavi. Terenska nastava iz fizike realizirana je posjetom Smiljanu, rodnom mjestu našeg genijalnog Nikole Tesle, a terenska nastava iz geografije boravkom u okruženju preljepe Gacke o čemu svjedoče fotografije u našoj Foto-galeriji.

 

 

 [više]

Engleski jezik

Autor: Ela Veža, Stankica ĆEBO, 6. 6. 2012. 14:55

READING - HARRY  POTTER
 
Reading is not so popular as it used to be. Unfortunately, children like video games "quick" reminders on Internet, but still we guess reading is interesting, useful and a lot of fun for young people.
            
                    Here are our results: 7b grade - 21 students
 
                    Do you like reading?
                    10  YES    11  NO
 
But thera are a lot of Harry Potter fans. Harry Potter is a series of fantasy novels written by English writer J.K. Rowling. Eight publishers did not want to publish "The Philosopher"s Stone, but today we can read about H. Potter in more than 65 languages. "Deathly Hallows" was published in 12 million copies. 400 million books are sold all over the world. So, we can talk about HARRY POTTERMANIA.
 
                  Our results: 10 students read few books
                                     3 students read all the books
 
Films about H Potter have become " blockbusters¨".

                 Our results: 21 students have seen the films about H. Potter- just great!
 
                                                             Text done by. Luka, Lovre...7b grade
 [više]

The Magic Box

Autor: Ela Veža, Stankica ĆEBO, Robert OLUJIĆ, 23. 5. 2012. 15:05

Engleski jezik:                                              

                                7.c class: 20 students                   

                                  THE MAGIC BOX

       

A quiz: Are you crazy about TV?

1. Do you have a TV set in your room?                             (Yes: 9    No: 11)                               

2. Do you watch it every day at least for two hours?       (Yes: 11   No: 9)

3. Do you have a good look at a TV guide every week?  (Yes: 6    No: 14)

4. Do you watch TV when doing homework?                   (Yes: 6    No: 14)

5. Do you watch it when eating?                                        (Yes: 17   No: 3)

6. Do you switch off the TV when you are with friends?   (Yes: 3    No: 17)

7. Do you stay up late to watch films or serials?             (Yes: 16   No: 4)

8. Do you watch soap operas?                                           (Yes: 4     No: 16)

9. Do you watch sport channels?                                       (Yes: 9     No: 11)

10. Do you watch TV News?                                               (Yes: 11    No: 9)

11. Do you watch SF (science fiction) films?                  (Yes: 5    No: 15)

12. Do you watch documentaries?                                    (Yes: 8    No: 12)

13. Do you watch weather forecast channel?                   (Yes: 0   No: 20)

14. Could you imagine life without the TV?                      (Yes: 0   No: 20)

According to this quiz our "craziness" about TV is moderate.Our score was 63.75%, pretty good.

Watching TV is very interesting, but only moderately. Everything what is excessive is not good.The point of all of this is that we should try to be moderate in everything, including watching TV.

 

 [više]

Engleski jezik-PROJEKT

Autor: Stankica ĆEBO, 15. 5. 2012. 09:02

             ANCIENT  CIVILAZATIONS

                                                                      E G Y P T
 
Last week we were talking about ancient Egypt, making projects about pharaohs, pyramids, sights, treasures...
                  Here"s what our students found the most interesting:
 
                    FILIP 7c:
 " I am interested in those mysterious deaths. People working on pyramids researches all died. There are some legends, some curses... It"s scary!
 
                   NIKOLINA 7c:
                               "There were warnings on the outside of the tombs - Death shall come on swift wings to him who disturbs the peace of the King- I guess trying to keep
                                vandals and looters away."
 
                   DINA 7c:
"Miss. Ryan, an English archaeologist,has never seen anything as fascinating as the pyramids, so she wrote a book "The curse of a pharaoh",
                                 based on the facts on Tutankhamun"s tomb...
 
                   LANA 7c:
"I visited Egypt with my parents last year. I was in Cairo, in Luxor, in the desert and I was sailing down the river Nile...It was the great trip. It was magic.
 
                   LUKA 7a:
"On Sunday I watched the interesting crime story on Tv, where the famous detective- HERCULE POIROT- was investigating the murder in Egypt.
                                  The famous archaeologist from Britain had the heart attack in the tomb of the pharaoh...How exciting?
 
And it seems never to end....

 

 [više]

ST. DUJAM'S DAY

Autor: Stankica ĆEBO, 2. 5. 2012. 10:24

 ENGLESKI JEZIK- IZBORNA NASTAVA

                                     ST. DUJAM"S DAY

    St, Dujam is the patron saint of our hometown Split. St. Dujam"s Day comes on May 7th. He was a 3rd century Bishop of the old town Salona and the Martyr - beheaded by the Emperor Diocletain in 304 in Salona. His relics were later moved to the Cathedral of St. Duje"s in Split.
 
  So, no matter what the weather is like- every year St. Duje"s Day is the sunny and happy day for all of us. Everything begins in the morning with the procession in the center of the old town. It is very croweded and a lot of people from Split, including visitors from the places around, take a part in it slowly walking and praying. The holly mass is taking place on Riva and in the Cathedral throughout the day, and the great fiesta is all over the town.
    We can see the groups singing, people buying souvenirs and delicious food from uor grandma"s kitchen, boys and girls selling lottery tickets all over...
                 
        Just great and happy day! The fiesta ends late in the night!
 
 
                                                 HOW DO YOU SPEND ST. DUJE"S DAY?
 
   Mirna- 7A grade:
"In the morning I go with my family to the centre of the town.We go to the mass in the Cathedral and walk around. We have a family lunch 
together. After lunch my grandpa usually talks some stories about "old good times". we listen carefully. We all have a great time...
 
 Valerija- 7A grade:
"I usually spend the day with my family and friends. We go to the town, taking part in the ceremony,buying  souvenirs- some bracelets, wooden 
things, a lot of toys. We have an ice-cream, too. I do not buy lottery tickets, but my friends do, so we have a lot of fun...
 
 Doris- 7A grade
" In the morning I go to the centre with my brother and friends. His name is Duje...a good reason for the celebration! We go to the Cathedral, walk around..I enjoy looking at the people dressed in national costumes...listening to the loud sound of church bells...In the afternoon my parents join us...we have ice-cream...late in the evening I enjoy fireworks, music on the open stage...and here comes the end- till next year!
 
 [više]

Državno natjecanje iz fizike

Autor: Mirjana BUBIĆ, 2. 5. 2012. 09:01

 

Obavijestili smo da je na "Državno natjecanje iz fizike - natjecanje u znanju" pozvan Andro Petković, učenik 8c razreda i to je bila sjajna vijest. Još sjajnija vijest je da sada na Državnom natjecanju iz fizike imamo dvoje učenika jer je na "Državno natjecanje iz fizike - eksperimentalni radovi" pozvana Ena Kuliš, učenica 8a razreda sa eksperimentalnim radom "Leute moj".

Na fotografiji Ena, Andro i mentorica Mirjana Bubić.  

 [više]

Ten steps to good health

Autor: Ela Veža, Robert OLUJIĆ, Stankica ĆEBO, 25. 4. 2012. 15:12


TEN STEPS TO GOOD HEALTH

7.c grade: 20 students

                How about taking care of your health (P.Q.)

Step 1: Eat a lot of fresh fruit and vegatables.   (Yes:16    No:4)
Those who want to take good care of their health should eat a lot of fruit and vegetables, especially if it is fresh.They are source of vitamins and minerals that cannot be produced by an organism in the quantity that we need.Food source:    orange, lemon, carrot, apple, blueberry, etc.

Step 2: Don't eat too much food that contains a lot of sugar or salt.          (Yes:11    No:9)
Eating a lot of sugar and salt is not good for our health beacuse it causes high blood pressure and diabetes.

Step 3: Drink a lot of water (at least 1.5 l per day).    (Yes:18   No:2)
Water is useful for everyday drinking, without fouling, it contains balanced minerals that are not harmful to health.If there wasn't water there wouldn't be life on Earth either.There wouldn't be us.

 Step 4: Don't drink too much soft drinks or alcohol.   (Yes:20   No:0)
Soft drinks, if you drink them too much, are not good for our health because they cause problems with digestive system, bones and kidneys.Alcohol is also not good for our health, primarily for cardiovascular system, brain and liver.

Step 5: Don't smoke.     (Yes:20   No:0)
Persons who smoke harm themselves and the others around them.Tobacco is not good for our heart and pulmonary system.Be smart, don't smoke!

Step 6: Sleep at least seven hours a day.       (Yes:16   No:4)
Sleeping is a stage when our organism is resting and producing energy for tomorrow.It's good for our health and we should have at least three hours of deep sleep.When people think about sleeping they usually think about quantity but quality is also very important.

Step 7: Do sports and exercises.       (Yes:20   No:0)
People who do a lot of exercises or sports live longer and healthier.For those others it is more likely that they won't feel well.

Step 8: Spend your time in the fresh air as more as you can.     (Yes:18    No:2)
We should spend some time in the fresh air because it is good for our body and health.It's not important whether we are going to walk in the woods, by the sea or somewhere else, the only important thing is that we are out in the fresh air. Of course, it doesn't suggest that we should only walk in the streets with a lot of smog.

Step 9: Don't stay in the Sun too long in the summer.   (Yes:13   No:7)
We shouldn't stay in the Sun too long in the summer because of the ultraviolet radiation.An overexposure to UVB radiation can cause sunburn and some forms of skin cancer.

Step 10: Laugh a lot.   (Yes:20   No:0)
In 2005. two scientists managed to prove that laughter is healthy because it increases our blood flow.People who laugh live longer.

If you've already been following these steps then keep that way.  
If you haven't then it's better for you to start.

Yes means that a student complies to the suggestion.      
 No means that a student does not comply to the suggestion.

 

 [više]

JUST FOR FUN! Have you ever heard it??

Autor: Ela Veža, Stankica ĆEBO, Robert OLUJIĆ, 4. 4. 2012. 08:33

 

THE RECORDS

 -Andy Green is the current holder of the World Land speed record, and the first person to break the sound barrier on land. On 25 September 1997 in ThrustSSC he beat the previous record in Black Rock Desert, USA, reaching a speed of 714.144 mph (1149.30 km/h).

-John Kennedy Howard is an Olympic cyclist from the United States, who set a land speed record of 152.2 miles per hour (245 km/h) while motor-pacing on a pedal bicycle on July 20, 1985 on Utah's Bonneville Salt Flats. This record was beaten in 1995 by Fred Rompelberg.

-The largest bubble ever blown was 58.4 centimeters in diameter. The record was set on July 19, 1994 by Susan Montgomery Williams.

-Elvis Aaron Presley was one of the most popular American singers of the 20th century. A cultural icon, he is widely known by the single name Elvis. He is often referred to as the "King of Rock and Roll" or simply "the King".

-Karam Chand (1905) and Kartari Chand (1912) married each other on 06 January 1925.They live in Bradford, United Kingdom and they have been married for 87 years and 83 days.

-Jeanne Louise Calment (21 February 1875 – 4 August 1997) was a French woman who had the longest confirmed human life span in history, living to the age of 122 years, 164 days. She lived in Arles, France for her entire life, and outlived both her daughter and grandson.

-A boomerang was used to set a Guinness World Record with a throw of 427.2 meters by David Schummy on March 15, 2005 at Murrarie Recreation Ground, Australia.

-The world’s tallest snowman of 29.43 meters  was built in Maine back in 1999.It was called Angus. Angus was so big that his nose was 2.43 meters long, his hat was 6 meters in diameter and the scarf around his neck was 20 meters long. His eyes were 1.22 meter wreaths, and his smile was made out of automobile tires.

Done by ROBERT OLUJIĆ 7c GRADE

 [više]

Pridružite se webinarima Hrvatske zajednice tehničke kulture

Autor: Ela Veža, 1. 4. 2012. 22:11


Hrvatska zajednica tehničke kulture u suradnji s Hrvatskom udrugom učeničkog zadrugarstva i Hrvatskim fotosavezom, tijekom proljetnih školskih praznika od 2. do 6. travnja, organizira radionice tehničke kulture pod nazivom Izvan okvira.

 

Online prijenos radionica

putem interneta i servisa Microsoft Office Live Meeting
za sudjelovanje pratite poveznicu

 

HZTK svoje nove radionice stavlja na raspolaganje većem broju zainteresiranih učenika, roditelja i trenera nego što stane u našu učionicu, najnovijom tehnologijom webinara: prijenosa radionice Internetom i mogućnošću da u njoj udaljeni sudionici sudjeluju svojim pitanjima i komentarima!

Radionice traju četiri sata pa će toliko trajati i prijenos. Možete pokušati raditi isto što radimo i mi, a ako nas samo promatrate, možete raditi istovremeno i druge poslove i povremeno baciti pogled u kojoj smo trenutnoj fazi.

Radionice su namijenjene curama i dečkima od petog do osmog razreda osnovne škole. Na našim se radionicama potiče kreativnost, suradnja i međusobna tolerancija! Polaznici će tijekom radionica izraditi neobičnu svjetleću čestitku, na razne će načine ukrašavati pisanice, izradit će jednostavnu raketu i puno će fotografirati digitalnim fotoaparatom. Sve svoje radove ponijet će kući. Raspored radionica

Pročitajte više o radionicama

Za uključivanje u prijenos pratite poveznicu:
https://www.livemeeting.com/cc/mspp/join?id=HZTK&role=attend&pw=Participant

 

 [više]

Znate li što je QR CODE? Vijest ima dokument u privitku

Autor: Ela Veža, Miroslav LELAS, 28. 3. 2012. 17:04

Vjerojatno ste i sami primjetili nove oznake u svijetu oko sebe i pitate se kakvo one imaju značenje. Novu i nadasve zanimljivu temu su istražili učenici osmih razreda na satu informatike, a o čemu je točno riječ pogledajte u prezentaciji Miroslava Lelasa koja je u prilogu. 

 [više]

ARE YOU SPORTS BUFF?

Autor: Stankica ĆEBO, Ela Veža, 13. 3. 2012. 14:42

Are you a sports buff?

(WHAT SPORTS ARE YOUR FAVORITES?)

GRADE: 7c 20 students

SUMMER SPORTS:

Swimming - 9
Water polo - 0
Sailing - 0
Waterskiing - 9
Rowing - 2

WINTER SPORTS:

Ice hockey - 2
Skiing - 11
Snowboarding - 0
Skating - 7

TEAM SPORTS

Basketball - 2 
Rugby - 0
Volleyball - 3
Handball - 8
Football - 7

INDIVIDUAL SPORTS

Tennis - 3
Cycling - 6
Horse riding - 2
Athletics - 5
Gymnastic - 0
Golf - 0
Karate - 2
Fencing - 2

Our favorite sport is SKIING!! SURPRIZING!!

Made by:  Renato and Luka 7c

 

 [više]

Noviteti u Foto-galeriji

Autor: Ela Veža, 13. 3. 2012. 12:48

Još smo malo obogatili našu Foto-galeriju. Sad možete pogledati i najnovije radove učenika naše škole iz Likovne kulture i Tehničke kulture.

 [više]

Sigurnost na internetu Vijest ima dokument u privitku

Autor: Ela Veža, 29. 2. 2012. 16:53

U skolpu ovogodišnjeg obilježavanja "Dana sigurnijeg interneta" učenici sedmih razreda naše škole mkoji pohađaju nastavu informatike prikazali su rezultate ankete koju su ispunili i obradili. Kakvi su naši sedmaši po tom pitanju možete vidjeti u prezentaciji.

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 RED BUTTON

 

Zbor učenika

Izvedba "Ježića" na kanalu YouTube

E dnevnik za učitelje

IZBOR UDŽBENIKA

U priloženom dokumentu možete pronaći udžbenike koje će učenici OŠ 

Trstenik koristiti u narednom periodu.

Oracle Academy

OŠ Trstenik - Oracle Academy

SafetyNet

ISE ŠKOLA

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Mediji o Nama
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži

 

 

 

    Edu.hr    

 

Novosti iz Carneta
21.12.2018. 12:24
Potpisan Sporazum o suradnji između CARNET-a i Inovacijskog centra Nikola Tesla
U četvrtak, 20. prosinca 2018. godine potpisan je Sporazum o suradnji između CARNET-a i Inovacijskog centra Nikola Tesla (ICENT).  

07.12.2018. 15:30
Održan Strateški forum o digitalnom sazrijevanju škola
U organizaciji Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET i Ministarstva znanosti i obrazovanja, održan je Strateški forum pod nazivom "Digitalno sazrijevanje škola". Na Forumu su uz pomoćnicu ministrice znanosti i obrazovanja, prof. Lidiju Kralj sudjelovali i Ádám Horváth iz mađarskog Centra za digitalnu pedagogiju i metodologiju i Borut Čampelj iz Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta u Sloveniji.

Korisni linkovi
Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
CMS za škole logo
Osnovna škola "Trstenik" Split / Dinka Šimunovića 22, HR-21000 Split / os-trstenik-st.skole.hr / ured@os-trstenik-st.skole.hr
preskoči na navigaciju