preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Trstenik" Split

NOVOSTI ZA RODITELJE

Poziv na predavanje

Autor: Administrator , 16. 11. 2018. 14:40

Povodom Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece i Međunarodnog dana konvencije o pravima djeteta, pozivamo vas na predavanje "Dijete i roditelj u obitelji koja treba pomoć".

Predavačica: Doc.dr.sc. Bruna Profaca, psihologinja iz poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba.

Prije predavanja bit će predstavljen program u nastajanju "Rastimo zajedno i mi", kojeg provodi podružnica Obiteljski centar.

Mjesto: Gradska knjižnica Marka Marulića (Velika dvorana), Split, Put slobode 2

Vrijeme: ponedjeljak, 19. studenog u 12:30 sati

U očekivanju dolaska srdačno vas pozdravljamo.

Maja Lipanović

Predstojnica podružnice Obiteljski centar

Centar za socijalnu skrb Split

 [više]

Osiguranje učenika ; Učeničke marende Vijest ima dokument u privitku

Autor: Antonela PETRIĆ, 7. 10. 2018. 18:10

Na sastanku Vijeća roditelja održanom 4. listopada 2018. godine roditelji su odabrali ponudu osiguranja učenika od posljedica nesretnog slučaja i ponudu za učeničke marende.

OSIGURANJE: -  izabrano je JADRANSKO OSIGURANJE d.d.

 • godišnja premija od 30,00 kuna
 • trajanje osiguranja 365 dana, 0-24 h
 • teritorijalno pokriće: cijeli svijet
 • polica je aktivna od 1.9.2018. - 31.8.2019.god.

Osiguranje učenika nije obvezno. Roditelji koji svoje dijete žele osigurati moraju navedeni iznos predati razredniku/ci najdalje do petka, 26. listopada 2018. god.

Premija osiguranja u privitku.

UČENIČKE MARENDE: - izabrana je ponuda pekare KAMBO d.o.o.
                                           -  cijena marende iznosi 6.00 kn po danu

 •  učenici /roditelji koji to žele razredniku prijavljuju primanje marende najkasnije do 11. listopada za marende koje će se početi primati od 15. listopada za mjesec listopad
 •  za svaki naredni mjesec prijavu je potrebno izvršiti razredniku najkasnije 2 dana prije završetka tekućeg mjeseca. 

Mjesečni iznos marende učenik uplaćuje razredniku najkasnije zadnjeg dana tekućeg mjeseca u kojem je primao marendu.

 

 [više]

Pogodnosti za učenike u Gradskoj knjižnici Marka Marulića

Autor: Antonela PETRIĆ, 3. 9. 2018. 21:45

Gradska knjižnica Marka Marulića za ovu školsku godinu, 2018./2019. pripremila je dvije akcija za učenike s ciljem poticanja čitanja među djecom i mladima.

Od 10. do 15. rujna 2018. GKMM odobrava  besplatno učlanjenje  za učenike prvih razreda osnovnih škola (godište 2011. i 2012.) te

od 10. rujna 2018. popust na godišnju članarinu za djecu i mlade od 0 do 18 godina tako da godišnja članarina za ovu skupinu korisnika iznosi 60,00 kuna.

Akcije vrijede za sve knjižnice u mreži GKMM.

Trošak izrade članske iskaznice iznosi 15,00 kuna (jednokratno).

Opširnije na http://www.gkmm.hr/

 

 

 [više]

Brošura za roditelje i učenike

Autor: Antonela PETRIĆ, 12. 3. 2018. 16:22

HŽ Infrastruktura d.o.o. dostavila je svim školama brošuru kako bi se utjecalo na svijest svih, posebice djece, te na taj način preveniralo eventualna stradavanja na željezničkim područjima. Pristup brošuri je moguć putem mrežnih stranica

brošuru možete preuzeti klikom na poveznici http://www.hzinfra.hr/wp-content/uploads/2017/01/opasnost-od-strujnog-udara-uz-prugu-brosura.pdf

 [više]

UPISI u 1.razred osnovne škole u šk.god. 2018./19.

Autor: Antonela PETRIĆ, 1. 3. 2018. 11:52

Upis djece u prvi razred osnovne škole na području Splitsko-dalmatinske županije za školsku godinu 2018./2019.

Prijava školskih obveznika vršit će se elektronskim putemna obrascu PRIJAVA za predupis (link na stranici Ureda državne uprave u Splitsko – dalmatinskoj županiji-www.udu-sdz.hr)

u vremenu od 8. do 18. veljače 2018.

Prijavu je potrebno izvršiti prema upisnom području škole objavljenim na web stranici Ureda državne uprave SDŽ i web stranicama osnovnih škola u SDŽ.

Školski obveznici su:

 • djeca rođena od 1. travnja 2011. do 31. ožujka 2012.,
 • djeca rođena od 1. travnja 2012. do 31. prosinca 2012. za koju roditelji, odnosno staratelji žele ostvariti pravo na prijevremeni upis u prvi razred osnovne škole,
 • djeca kojima je za šk.god. 2017./2018. rješenjem Ureda, odgođen upis u prvi razred osnovne škole,
 • djeca koja trebaju privremeno oslobađanje od upisa u prvi razred osnovne škole.

Učenik se prijavljuje za upis u školu prema prebivalištu odnosno upisnom području škole (matična škola), gdje se obavlja provjera spremnosti djeteta za upis (testiranje i liječnički pregled) sukladno dogovoru sa roditeljem.

Ako se dijete želi iz opravdanog razloga upisati u školu kojoj ne pripada prema upisnom području (cjelodnevni boravak ili neki drugi razlog) u postupku prijave, prijavljuje obje škole s naznakom željene škole i razloga. Provjeru spremnosti obavlja u matičnoj školi, nakon čega se javlja željenoj školi radi dogovora.

Nakon obavljene prijave djeteta Uredu, roditelj odnosno staratelj obavezno se treba javiti školi u vremenu od 1. do 8. ožujka 2018. god. radi dogovora o terminu testiranja djeteta. Potrebna dokumentacija: OIB djeteta.

RASPORED ZA PREUZIMANJE TERMINA TESTIRANJA

  1.3.četvrtak   2.3.petak    5.3.poned.   6.3.utorak  7.3.srijeda  8.3.četvrtak
    17 - 19 h   11 - 13 h    11 - 13 h   11 - 13 h   17 - 19 h   17 - 19 h

Termin za testiranje i pregled kod školske liječnice preuzima se u uredu pedagoginje škole.

Za prijevremeni upis roditelj odnosno staratelj osim prijave online podnosi i zahtjev Uredu državne uprave na Obrascu 6. Mišljenje stručnog tima predškolske ustanove dostavlja osnovnoj školi prilikom dogovora o testiranju.

Za privremeno oslobađanje od upisa u prvi razred (djeca sa težim oštećenjem zdravlja), roditelj odnosno staratelj podnosi zahtjev Uredu državne uprave na Obrascu 6. Uz zahtjev prilaže i medicinsku dokumentaciju.

 [više]

Brošura za roditelje-,,Intervju s roditeljima - odgovori koje je dobro znati" Vijest ima dokument u privitku

Autor: Ela Veža, 7. 2. 2018. 13:30

U listopadu 2017. godine, u organizaciji Ureda za suzbijanje zlouporabe droga održanje godišnji sastanak Radne skupine za Sustav ranog upozoravanja u slučaju pojave novih psihoaktivnih tvari u Republici Hrvatskoj . Zadaća Radne skupine je savjetovanje Ureda o provedbi opće strategije Nacionalnog informacijskog sustava za droge, metodama prikupljanja i analize podataka, komunikacijskoj strategiji i  aktualnim temama i trendovima koji se pojavljuju na području novih psihoaktivnih tvari, predlaganje aktivnosti i mjera te sudjelovanje u izradi radnih dokumenata i stručne literature. Na  sastanku je sa članovima spomenute Radne skupine usuglašena konačna verzija brošure ,,Interuju s roditeljima - odgovori koje je dobro znati" koju su nam u elektronskom obliku dostavili iz Agencije za odgoj i obrazovanje, a možete je predignuti ovdje.

 [više]

Osiguranje i učeničke marednde Vijest ima dokument u privitku

Autor: Antonela PETRIĆ, Ela Veža, 2. 10. 2017. 14:25

Na sastanku Vijeća roditelja održanom 29. rujna 2017. godine roditelji su odlučili o ponudi osiguranja učenika od posljedica nesretnog slučaja i ponudi za učeničke marende.

 1. OSIGURANJE: -  izabrano je JADRANSKO OSIGURANJE d.d.
 • godišnja premija od 30 kuna.
 • trajanje osiguranja 365 dana, 0-24 h
 • teritorijalno pokriće: cijeli svijet

Osiguranje učenika nije obvezno. Učenici i roditelji koji to žele mogu navedeni iznos predati razredniku/ci najdalje do petka, 20. listopada 2017. god.

Premija osiguranja u privitku.

   2.  UČENIČKE MARENDE: - izabrana je ponuda pekare KAMBO d.o.o.
                                  -  cijena marende iznosi 6.00 kn po danu

Učenici /roditelji koji to žele razredniku prijavljuju primanje marende najkasnije do 5. listopada za mjesec listopad, a za svaki naredni mjesec prijavu je potrebno izvršiti razredniku najkasnije 2 dana prije završetka tekućeg mjeseca. 

Mjesčni iznos marende učenik uplaćuje razredniku najkasnije zadnjeg dana tekućeg mjeseca u kojem je primao marendu.

Ponuda u privitku. 

 [više]

Raspored informacija za roditelje Vijest ima dokument u privitku

Autor: Ela Veža, Lada PAVELIĆ, 2. 10. 2017. 12:06

Iako raspored termina informacija  pojedinog učitelja možete pronaći u E-dnevniku, u privitku donosimo  objedinjene podatke za školsku godinu 2017./2018. 

 [više]

Profesionalno usmjeravanje učenika osmih razreda

Autor: Ela Veža, 28. 9. 2017. 10:18

I ove godine HZZ provodi profesionalno usmjeravanje učenika osmih razreda u dvije organizacijske jedinice koje se međusobno nadopunjavaju:

 • Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK)
 • Odsjek profesionalnog usmjeravanja i obrazovanja (Odsjek PU)

Kao i putem web portala „e-Usmjeravanje“ namjenjenog samostalnom korištenju od strane korisnika ili uz pomoć savjetnika za karijeru.

Učenicima i njihovim roditeljima na raspolaganju su sljedeće usluge CISOK-a:

- grupna informiranja učenika osmih razreda u svrhu kvalitetnog odabira srednje škole, pod nazivom „Početak moje karijere“*

*Program grupnog informiranja učenika u svrhu kvalitetnog odabira srednje škole koji je interaktivnog karaktera; potiče angažman i aktivnost učenika. Uz prezentaciju učenike se upoznaje s pojmovima poput karijere, zanimanja, zvanja, o čemu sve trebaju voditi računa prilikom izbora škole i zanimanja, te se potiče grupna rasprava. Upoznaju se i s mogućnostima portala „e-Usmjeravanje“.
U radioničkom dijelu učenici imaju mogućnost ispunjavati računalni program „Moj izbor; upitnik interesa i kompetencija“ uz vdstvo i pomoć savjetnica u karijeri pri tumačenju rezultata. Aktivnost traje oko 60 minuta.
Naša škola već je rezervirala termine za ovu aktivnost za učenike naše škole i to krajem siječnja o čemu će učenici i roditelji na vrjeme biti obaviješteni.

- predavanje za roditelje učenika osmih razreda „Moje dijete pred izborom srednje škole“ (točan raspored predavanja CISOK će dostaviti naknadno, a biti će objavljen na ovoj oglasnoj ploči)

- individualna informiranja i savjetovanja učenika i roditelja

- „Kutak za roditelje“ s informativnim materijalima, srednjoškolskim programima, stipendijama, bodovima, uvjetima upisa i ostalim informacijama

Pri Odsjeku profesionalnog usmjeravanja i obrazovanja obavlja se individualno profesionalno savjetovanje i informiranje učenika najčešće uz prethodnu procjenu potencijala (psihologijsko testiranje)

- Profesionalno usmjeravanje učenika s teškoćama u razvoju (škola dostavlja ovom Odsjeku popis te učenici dobivaju poziv s točnim terminom)

- Profesionalno usmjeravanje učenika sa zdravstvenim teškoćama

Učenike sa zdravstvenim teškoćama, uz obavezno prethodno pribavljeno mišljenje liječnika školske medicine, savjetovati će temeljem osobnih prijava na info telefon 310-589. Tijekom obrade učenici prolaze liječnički pregled u ordinaciji medicine rada, psihologijsko testiranje te avjetodavni intervju sa psihologom Odsjeka.

- Profesionalno usmjeravanje učenika bez zdravstvenih ili teškoća u razvoju

Svaki učenik može pristupiti individualnom savjetovanju i informiranju uz mogućnost procjene potencijala tj. psihologijsko testiranje uz prethodni dogovor na info telefon 310-589. (o svim detaljnijim uputama učenici će biti informirani putem letka koji će im biti podijeljen na satu razrednika).

U školi:

- informacije učenicima na satu razrednika
- individualna savjetovanja
- upoznavanje roditelja s Pravilnikom i vremenikom upisa u srednju školu na roditeljskim sastancima
- organiziranje oglednih sati za pojedine škole
- pano s informacijama, posterima i letcima
- vođenje elektroničkog upisa učenika

Za sva ostala pitanja i nedoumice obratite se članovima stručne službe naše škole! 

 [više]

Kalendar školske godine Vijest ima dokument u privitku

Autor: Antonela PETRIĆ, Ela Veža, 12. 9. 2017. 13:02

U privitku možete preuzeti kalendar za tekuću školsku godinu.

 [više]

Upute za ostvarivanje prava iz domene socijalnih mjera Vijest ima dokument u privitku

Autor: Antonela PETRIĆ, 30. 5. 2017. 14:22

Poštovani roditelji,

u privitku se nalazi dopis Grada Splita vezan uz prikupljanje potrebne dokumentacije za socijalne mjere:   

 

- Pomoć za kupnju školskih udžbenika (novčani bon)
- Besplatne marende učenika u osnovnim školama
- Sufinanciranje prehrane učenika u cjelodnevnom boravku u 2017./18. školskoj godini. 

 [više]

Raspored informacija za roditelje Vijest ima dokument u privitku

Autor: Ela Veža, 12. 10. 2016. 13:41

Iako raspored informacija za roditelje možete vidjeti u E-dnevniku u prilogu je novi raspored za školsku godinu 2016./17.

 [više]

Učeničke marende Vijest ima dokument u privitku

Autor: Antonela PETRIĆ, 30. 9. 2016. 17:54

Na sjednici Vijeća roditelja odabrana je ponuda učeničkih marendi za 2016./17. šk.god.

Odabrana je ponuda pekare KAMBO d.o.o. Cijena marende iznosi 5.50 kn po danu.

Učenici i roditelji koji to žele mogu se za primanje marende prijaviti kod svoga razrednika i to: do 5. listopada za mjesec listopad, a za svaki naredni mjesec prijavu je potrebno izvršiti najkasnije 2 dana prije završetka tekućeg mjeseca. 

Mjesečni iznos marende učenik uplaćuje razredniku najkasnije zadnjeg dana tekućeg mjeseca u kojem je primao marendu.

Ponuda u privitku. 

 [više]

Osiguranje učenika Vijest ima dokument u privitku

Autor: Antonela PETRIĆ, 30. 9. 2016. 17:24

Na sastanku Vijeća roditelja održanom 28. rujna 2016.godine roditelji su odlučili o ponudi osiguranja učenika od posljedica nesretnog slučaja za ovu školsku godinu (od 1.9.2016. do 31.8.2017.). Izabrano je AGRAM LIFE osiguranje i godišnja premija od 30 kuna.

Osiguranjem učenika od posljedica nesretnog slučaja (nezgode) pokriveni su svi iznenadni događaji koji djeluju uglavnom izvana i naglo te uzrokuju smrt, potpunu ili djelomičnu trajnu invalidnost učenika/djeteta ili narušavaju njegovo zdravlje, što zahtijeva liječničku pomoć ili liječenje u bolnici. Osiguranje učenika od posljedica nesretnog slučaja (nezgode) zaključuje se za cijelu školsku godinu sa osigurateljnim pokrićem kako za vrijeme boravka u školi tako i u slobodno vrijeme (bez obzira na kojem se desio osigurani slučaj), 24 sata na dan.

Učenici i roditelji koji to žele mogu navedeni iznos predati razrednici najdalje do 21. listopada 2016. god.

Premiju osiguranja možete preuzeti u dokumentu pod -više.

 [više]

 [više]

Izmjena termina informacija

Autor: Antonela PETRIĆ, 26. 2. 2016. 09:01

U rasporedu informacija došlo je do promjene u terminu za učitelja Josipa Bušića koji je otišao u mirovinu. Stoga će učitelj Marin Ševo, učitelj matematike, informacije održavati UTORKOM 3. ŠKOLSKI SAT, a ne četvrtkom 1. školski sat.

 [više]

Informacije za roditelje Vijest ima dokument u privitku

Autor: Antonela PETRIĆ, 26. 10. 2015. 10:02

Tablica s terminima informacija za roditelje nalazi se u priloženom dokumentu.

 [više]

Osiguranje učenika Vijest ima dokument u privitku

Autor: Antonela PETRIĆ, 10. 10. 2015. 15:41

Na sastanku Vijeća roditelja održanom 24. rujna 2015. roditelji su odlučili o ponudi osiguranja za učenike za ovu školsku godinu (od 1.9.2015. do 31.8.2016.). Izabrano je Sunce osiguranje i godišnja premija od 30 kuna.

Osiguranjem učenika od posljedica nesretnog slučaja (nezgode) pokriveni su svi iznenadni događaji koji djeluju uglavnom izvana i naglo te uzrokuju smrt, potpunu ili djelomičnu trajnu invalidnost učenika/djeteta ili narušavaju njegovo zdravlje, što zahtijeva liječničku pomoć ili liječenje u bolnici. Osiguranje učenika od posljedica nesretnog slučaja (nezgode) zaključuje se za cijelu školsku godinu sa osigurateljnim pokrićem kako za vrijeme boravka u školi tako i u slobodno vrijeme (bez obzira na kojem se desio osigurani slučaj), 24 sata na dan.

Učenici i roditelji koji to žele mogu navedeni iznos predati razrednici najdalje do 20. listopada 2015. god.

Premiju osiguranja možete preuzeti u dokumentu pod -više.

 [više]

Sigurnost na internetu Vijest ima dokument u privitku

Autor: Antonela PETRIĆ, 10. 10. 2015. 15:13

Internet nije kontrolirani medij, ne postoji centralna kontrola Interneta pa su korisnici prepušteni sami sebi, svom zdravom razumu i iskustvu. Otvaranjem profila na nekoj od brojnih društvenih mreža (poput Facebooka ili Twittera) tinejdžeri zadovoljavaju svoju potrebu da budu viđeni onakvima kakvima se žele prikazati.
Međutim, pored ponekih prednosti na društvenim mrežama prijete i sve one opasnosti koje su uobičajene za internet te je za njihovo sigurno korištenje potrebno djecu kontrolirati i kao roditelj biti informiran.

Savjete o navedenom možete pronaći u priloženom dokumentu ili na poveznicama.

1. Sigurnost na internetu: u priloženom dokumentu

2. Sigurnost na društvenim mrežama - savjeti roditeljima i mladim korisnicima: http://www.skole.hr/roditelji/zanimljivosti?news_hk=5289&news_id=10307#mod_news.

3. Opasnosti facebooka: http://www.cert.hr/sites/default/files/Opasnosti%20Facebooka.pdf

 [više]

Pravilnik o kriterijima za izricanje pedagoških mjera Vijest ima dokument u privitku

Autor: Antonela PETRIĆ, 10. 10. 2015. 13:54

Pravilnik o kriterijima za izricanje pedagoških stupio je na snagu 10. rujna 2015. godine.

Tekst pravilnika - u privitku.

 

 [više]

Priručnik za roditelje Vijest ima dokument u privitku

Autor: Antonela PETRIĆ, 3. 10. 2015. 00:51

Priručnik za roditelje koji se nalazi u privitku nastao je u sklopu nacionalnog projekta primarne prevencije ovisnosti “Zajedno više možemo” MUP-a RH te predstavlja nastavak preventivnog rada s djecom. Po preporuci Vijeća za prevenciju, Grad Split u suradnji s PU Splitsko-dalmatinske županije potaknuo je edukaciju učenika 4. i 5.
razreda osnovnih škola te svake godine organizira Sajmove mogućnosti u sklopu kojih su djeci ponuđeni sadržaji i aktivnosti kojima se mogu baviti u slobodno vrijeme. Priručnik je osmišljen s ciljem da roditelje informira o neprihvatljivim ponašanjima djece i mladih, kako bi ih na vrijeme prepoznali ili pak spriječili.

 [više]

PRIJEVOZ UČENIKA sa Žnjana i Pazdigrada

Autor: Antonela PETRIĆ, 7. 9. 2015. 13:39

                                  

Za učenike putnike koji u školu dolaze sa područja kotareva Žnjan i Pazdigrad Grad Split organizira besplatan prijevoz. Red vožnje je sljedeći:

JUTARNJA SMJENA:                                           POSLIJEPODNEVNA SMJENA:

polazak sa Pazdigrada:: 7.35 h                       polazak sa Pazdigrada: 13.35 h

povratak:ispred škole:   11.40 h                      povratak na Pazdigrad:  17.40 h        

                                12.30 h                                                       18.30 h

                                13.20 h                                                       19.20 h

 

Učenici od 4. - 8. razreda koji nastavu pohađajui u suprotnoj smjeni imaju pravo na besplatnu pokaznu kartu za liniju broj 15.

 [više]

Blagoslov prvaša

Autor: Antonela PETRIĆ, 15. 9. 2014. 11:23

U nedjelju, 28.9.2014. godine u crkvi sv.Ivana Krstitelja na Trsteniku slavit će se misa povodom početka školske i vjeronaučne godine  u 11.30 h na kojoj će župnik blagosloviti naše prvašiće.

 [više]

Mjesec kibernetičke sigurnosti

Autor: Ela Veža, 30. 10. 2013. 11:41

Prenosimo sa stranica MUP-a..

Kako je mjesec listopad mjesec kibernetičke sigurnosti, prigodan je za podsjećanje na brojne prijetnje raznih ilegalnih kibernetičkih aktivnosti.
Ovdje ćemo se ipak dotaknuti samo nekih od njih, i to onih koji se tiču najranjivije društvene skupine – djece:      

 

 [više]

Sigurnost i zaštita djece na internetu

Autor: Antonela PETRIĆ, 29. 10. 2013. 16:34

Internet je važan izvor informacija među kojima ima vrlo korisnih, ali i onih koje mogu biti opasne za djecu. Stoga je važno biti informiran o mogućnostima i opasnostima koje internet donosi i u razgovoru s djecom odrediti pravila ponašanja i predostrožnosti kojih će se držati djeca i odrasli u obitelji. Kako se zaštititi i sigurno služiti internetom, pogledajte na portalu Sigurnost i zaštita na internetu.
 
 
 [više]

Raspored primanja roditelja Vijest ima dokument u privitku

Autor: Ela Veža, 11. 10. 2013. 13:07

U privitku možete pronaći raspored informacija za roditelje

 [više]

Polazak u školu Vijest ima dokument u privitku

Autor: Igor Mateljan, 6. 3. 2013. 14:00

Nekoliko riječi prije polaska u prvi razred (pronađite u privitku)

 [više]

 Kutak za roditelje

 PRAVILO DONJEG RUBLJA

(preuzeto sa stranica Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Udruge roditelja Korak po korak

Otprilike jedno od petero djece postaje žrtvom seksualnog nasilja, uključujući seksualno zlostavljanje.

Vi možete pomoći da se to ne dogodi Vašem djetetu.

Podučite svoje dijete Pravilu donjeg rublja.

Pravilo donjeg rublja

Pravilo donjeg rublja je jednostavan vodič koji pomaže roditeljima objasniti svojoj djeci gdje ih drugi ne smiju dodirivati, na koji način se ponašati i gdje potražiti pomoć.

Kako glasi Pravilo donjeg rublja? Jednostavno: netko drugi ne bi smio dodirivati dijete po dijelovima tijela koji su obično pokriveni donjim rubljem, niti ono smije dirati druge u tim područjima.

Pravilo također pomaže objasniti djeci da njihovo tijelo pripada njima, da postoje dobre i loše tajne kao i dobri i loši dodiri.

 

Kako podučiti Pravilo donjeg rublja?

Pravilo donjeg rublja je osmišljeno kako bi pomoglo roditeljima i odgajateljima započeti razgovor s djecom. Ono može biti vrlo praktično rješenje za sprječavanje seksualnog zlostavljanja.

Pravilo donjeg rublja sadrži pet važnih vidova.

1. Tvoje tijelo je samo tvoje
Djeci treba objasniti da njihovo tijelo pripada samo njima te da ih nitko ne može dirati bez njihova dopuštenja. Otvorena i izravna komunikacija o seksualnosti i "intimnim dijelovima tijela" u ranoj dobi, uz korištenje ispravnih izraza za spolne organe i druge dijelove tijela, pomoći će djeci da shvate što nije dopušteno. Djeca imaju pravo odbiti poljubac ili dodir, čak i od osobe koju vole. Djecu treba naučiti reći odmah i jasno "Ne" nedopustivom tjelesnom kontaktu, odmaknuti se od nesigurne situacije i prijaviti događaj odrasloj osobi u koju imaju povjerenja. Važno je naglasiti da trebaju ustrajati dok ih se ne shvati ozbiljno.

2. Dobar dodir - loš dodir
Djeca ne razlikuju uvijek dopušteni od nedopuštenog dodira. Recite djeci da nije u redu ako ih netko gleda ili dodiruje u području intimnih dijelova tijela ili traži od njih da gledaju ili dodiruju druge u tim područjima. Pravilo donjeg rublja pomaže im prepoznati očitu, lako pamtljivu granicu: donje rublje. Ono također pomaže roditeljima započeti razgovor s djecom. Ako djeca nisu sigurna je li ponašanje druge osobe prihvatljivo, uvjerite se da znaju zatražiti pomoć od odrasle osobe u koju imaju povjerenja.

3. Dobre tajne - loše tajne
Tajnovitost je glavna taktika seksualnih zlostavljača. Zbog toga je važno znati razliku između dobrih i loših tajni i stvoriti ozračje povjerenja. Svaka tajna zbog koje se djeca osjećaju tjeskobno, neugodno, uplašeno ili tužno nije dobra i ne smije se čuvati - nju treba reći odrasloj osobi kojoj mogu vjerovati (roditelju, učitelju, policajcu, doktoru). Roditelji trebaju poticati djecu da im govore loše tajne.

4. Odrasli su odgovorni za sprječavanje i zaštitu 

Zlostavljana djeca osjećaju sram, krivnju i strah. Odrasli bi trebali spriječiti stvaranje tabu tema vezanih uz seksualnost i pobrinuti se da djeca znaju kome se mogu obratiti ako su zabrinuta, tjeskobna ili tužna. Djeca mogu osjetiti da nešto nije u redu. Odrasli trebaju biti pozorni i prijemljivi za njihove osjećaje i ponašanje. Postoje mnogi razlozi zbog kojih dijete odbija kontakt s drugom odraslom osobom ili drugim djetetom i to valja poštivati. Djeca bi se uvijek trebala osjećati slobodno u razgovoru s roditeljima o ovoj temi.

5. Ostale važne smjernice uz Pravilo donjeg rublja

 

  Prijavljivanje i otkrivanje
Djecu treba uputiti na odrasle osobe koje mogu činiti dio njihovog kruga sigurnosti. Treba ih poticati na obraćanje odraslima kojima mogu vjerovati, koji su im dostupni i spremni ih poslušati i pomoći im. Samo jedan član iz kruga sigurnosti može živjeti s djetetom; drugi bi trebao živjeti izvan užeg kruga obitelji. Djeca bi trebala znati na koji način tražiti pomoć u takvom krugu povjerenja.

Poznati počinitelji
U većini slučajeva počinitelj je netko koga dijete poznaje. Malenoj djeci je osobito teško shvatiti da ih može zlostavljati netko koga oni poznaju. Imajte na umu proces vrbovanja kojeg zlostavljači koriste kako bi stekli povjerenje djece. Redovito informiranje roditelja o osobi koja im daruje poklone, traži da čuvaju tajnu i pokušava provesti vrijeme nasamo s djetetom mora se postaviti kao kućno pravilo.

Nepoznati počinitelji
U nekim slučajevima počinitelj je stranac. Naučite svoje dijete jednostavnim pravilima o kontaktu sa strancima: nikada ne ulaziti u auto sa strancem, nikada primati darove od stranaca ili prihvaćati pozive stranaca.

Pomoć
Djeca trebaju znati da postoje stručnjaci koji mogu biti od osobite pomoći (nastavnici, socijalni radnici, pravobranitelji, doktori, školski psiholozi, policija) te da postoje telefonske linije za pomoć gdje mogu potražiti pomoć.

Zašto koristiti Pravilo donjeg rublja?
Jedno od petero djece žrtva je nekog oblika seksualnog zlostavljanja i nasilja. Ono se događa djeci neovisno o spolu, dobi, boji kože, socijalnom statusu i religiji. Počinitelj je često osoba koju dijete poznaje i kojoj vjeruje. Počinitelj može biti i dijete.
Možete spriječiti da se to dogodi vašem djetetu.
Ključ je u dobroj komunikaciji s djecom. Ona podrazumijeva otvorenost, odlučnost, izravnost te prijateljsko okruženje u kojem dijete nije uplašeno.
Pravilo donjeg rublja može vam biti od pomoći.
Dijete nikada nije premalo da ga se nauči Pravilu donjeg rublja jer se zlostavljanje događa u svakoj dobi.
Ako vam je neugodno razgovarati o ovoj temi sa svojim djetetom, upamtite da je to vjerojatno teže vama kao odrasloj osobi nego što je djetetu.

Što učiniti kada sumnjate na zlostavljanje?
Ako sumnjate na to da je vaše dijete zlostavljano, vrlo je važno da se na njega ne naljutite. Nemojte dijete staviti u položaj da se osjeća kao da je ono učinilo nešto loše.
Ne ispitujte dijete. Možete pitati što se dogodilo, kada i s kim, ali ne i zašto se to dogodilo.
Ne pokazujte uzrujanost pred djetetom. Djeci ne treba mnogo da se osjećaju krivima i zadrže informacije u sebi.
Nemojte zaključivati unaprijed na temelju malo ili nejasnih informacija. Uvjerite dijete da ćete poduzeti nešto u vezi s problemom i kontaktirajte nekoga tko vam može pomoći, poput psihologa, stručnjaka za skrb o djeci, doktora, socijalnog radnika ili policije.
U nekim zemljama postoje posebne telefonske linije i centri koji su nadležni za pružanje pomoći djeci žrtvama seksualnog nasilja. Oni vas također mogu savjetovati i treba im se javiti u slučaju sumnje na seksualno zlostavljanje djeteta.

Gdje možete pronaći materijale i informacije?
Vijeće Europe izradilo je materijale koji će roditeljima pomoći u poučavanju djece Pravilu donjeg rublja. Oni uključuju:

 • TV spot (animirani crtani film)
 • knjižicu koju roditelji mogu čitati djeci od 3 - 7 godina
 • postere i razglednice

 

Sav materijal može se preuzeti sa stranice www.underwearrule.org/underwear_en.asp
 

_____________________________________________________________________

______________________________________________________________________

OSNOVNA ŠKOLA "TRSTENIK"
SPLIT
Dinka Šimunovića 22

UPIS UČENIKA U  I. RAZRED ŠKOLSKE GODINE 2012./2013.

Osnovna škola "Trstenik" Split obavit će predupis djece za I. razred u školskoj godini 2012./2013. od 28. studenog do 16. prosinca 2011. godine, u kancelariji pedagoginje po slijedećem RASPOREDU:

 

PONEDJELJAK

UTORAK

SRIJEDA

ČETVRTAK

PETAK

28.11-2.12

16-18h

16-18h

16-18h

10-12h

16-18h

5.12.-9.12.

10-12h

10-12h

10-12h

16-18h

10-12h

12.- 16.12.

16-18h

16-18h

16-18h

10-12h

16-18h

 
Upisno područje škole su ulice: Put Trstenika, Papandopulova, Moliških Hrvata, Dinka Šimunovića, Šime Ljubića, Bračka, Križine, Put Žnjana te dio Velebitske ulice.

Ustanovljavanje zrelosti za upis u prvi razred djeca obavljaju isključivo u školi, čijem upisnom području pripadaju.

         Školski obveznici su djeca rođena od 1. travnja 2005. do 31. ožujka 2006., kao i starija djeca kojima je prošle školske godine upis odgođen za jednu godinu.

         U prvi razred osnovne škole, mogu se upisati i djeca koja do 1. travnja tekuće godine nemaju navršenih šest godina života, uz prethodnu suglasnost Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji (obrazac koji možete popuniti u školi).

 

Na predupis ponijeti:

- dokaz o mjestu prebivališta (osobnu iskaznicu ili potvrdu MUP-a),
- OIB djeteta
 

U Splitu, 23. studenog 2011. godine.

                                                                             UPISNO POVJERENSTVO

_____________________________________________________

PRVAŠIĆI, ŽELIMO VAM RADOSNE I VESELE ŠKOLSKE DANE!

___________________________________________________________________________________

 

 

MINISTARSTVO ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I ŠPORTA

Na temelju članka 48. stavka 4. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (>Narodne novine<, broj 87/08 i 86/09), ministar znanosti, obrazovanja i športa donosi

PRAVILNIK O POČETKU I ZAVRŠETKU NASTAVNE GODINE, BROJU RADNIH DANA I TRAJANJU ODMORA UČENIKA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA ZA ŠKOLSKU GODINU 2011./2012.

Napomena:

Prvo polugodište u Splitsko-dalmatinskoj županiji započinje12. rujna 2011. godine, a drugo polugodište 9. siječnja 2012. godine.
 

RED BUTTON

 

Zbor učenika

Izvedba "Ježića" na kanalu YouTube

E dnevnik za učitelje

IZBOR UDŽBENIKA

U priloženom dokumentu možete pronaći udžbenike koje će učenici OŠ 

Trstenik koristiti u narednom periodu.

Oracle Academy

OŠ Trstenik - Oracle Academy

SafetyNet

ISE ŠKOLA

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Mediji o Nama
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži

 

 

 

    Edu.hr    

 

Novosti iz Carneta
21.12.2018. 12:24
Potpisan Sporazum o suradnji između CARNET-a i Inovacijskog centra Nikola Tesla
U četvrtak, 20. prosinca 2018. godine potpisan je Sporazum o suradnji između CARNET-a i Inovacijskog centra Nikola Tesla (ICENT).  

07.12.2018. 15:30
Održan Strateški forum o digitalnom sazrijevanju škola
U organizaciji Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET i Ministarstva znanosti i obrazovanja, održan je Strateški forum pod nazivom "Digitalno sazrijevanje škola". Na Forumu su uz pomoćnicu ministrice znanosti i obrazovanja, prof. Lidiju Kralj sudjelovali i Ádám Horváth iz mađarskog Centra za digitalnu pedagogiju i metodologiju i Borut Čampelj iz Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta u Sloveniji.

Korisni linkovi
Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
CMS za škole logo
Osnovna škola "Trstenik" Split / Dinka Šimunovića 22, HR-21000 Split / os-trstenik-st.skole.hr / ured@os-trstenik-st.skole.hr
preskoči na navigaciju