preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Trstenik" Split

POZIVNICA

Autor: Tonkica Maras Anđelković, Ivana Vukas Silić, 13. 12. 2018. 12:07

Dragi naši učenici, roditelji, bake, djedovi i prijatelji,

pozivamo vas na drugi božićni sajam. Održat će se sutra u atriju škole od 17 do 19 sati. Svi ste dobrodošli. Naša su djeca protekli mjesec ručno izrađivala proizvode za prodaju: lijepili su, slikali, rezali, pekli. Bit će svega: adventskih vijenaca, kuglica za bor, oslikanih drvenih godova, prirodnih sapuna, straničnika, kolača i još brojnih drugih predmeta kojima možete uveseliti vaše najmilije.

https://www.youtube.com/watch?v=DPfdOgs2TIQ&feature=youtu.be

 [više]

Večer matematike

Autor: Tonkica Maras Anđelković, 10. 12. 2018. 08:48

U četvrtak, 6. prosinca 2018. u prostorima Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Splitu, održala se Večer matematike koju organizira Splitsko matematičko društvo u suradnji. Održava se već šestu godinu za redom diljem Hrvatske prvi četvrtak u prosincu.

Večer matematike promovira matematiku u svim njenim oblicima od igrica, umjetnosti, fotografija, rješavanja problema, ručnih radova.. Radionice i predavanja te niz izložbi su osmislili i realizirali učitelji i nastavnici matematike osnovnih i srednjih škola, uz pomoć svojih učenika.

 [više]

Medni dan

Autor: Antonela PETRIĆ, 9. 12. 2018. 19:57

Medni dan obilježili smo 7.prosinca na Dan sv.Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara. Riječ je o akciji koja se odvijala u više od 800 osnovnih škola u Hrvatskoj u organizaciji Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i Ministarstva poljoprivrede. Našim su prvašićima podijeljeni paketi koji su sadržavali promotivnu vrećicu, edukativnu slikovnicu "Pčelica Jelica i medo Edo", promotivni letak Med hrvatskih pčelinjaka te teglicu meda volumena 370 ml. Jedan dio nastave bio je posvećen edukativnoj radionici namijenjenoj shvaćanju važnosti pčela i pčelarstva ne samo za njih malene, nego i za sveukupnu prirodu i bio raznolikost kao i potrebi uključivanja meda u svakodnevu prehranu.

 [više]

Zlatna večer matematike

Autor: Nives PETRIČEVIĆ, Antonela PETRIĆ, 9. 12. 2018. 19:48

4.12.2018. u Etnografskom muzeju održala se još jedna Zlatna večer matematike koju je organizirala AZZO u suradnji s odgojiteljima, učiteljima razredne nastave  i matematike.

I ove godine naša škola je bila zastupljena igrom Put u glazbeni orkestar koju su osmislile naše učiteljice Jagoda Čopac i Nives Petričević, a prihvaćena je od Povjerenstva AZZO.

Najzanimljiviji su bili zadaci  za pojedinim stolovima  i međusobno druženje  i upoznavanje naših prvašića i trećaša s ostalim posjetiteljima.

Svojim sudjelovanjem pokazali su  kako je matematika zabavna i kako se idealno poigrati njome.

Druženje je završilo lutrijom.

 

 [više]

Home, sweet home

Autor: Antonela PETRIĆ, Ivana Vukas Silić, 5. 12. 2018. 20:22

Engleski s trećašima nikad nije dosadan. Uvjerili smo se u to i ovoga tjedna kada smo nakon obrađene cjeline o domu i svemu u njemu odlučili održati malu radionicu. Radili smo svoje „dream houses“. Kutije cipela, kartoni različitih vrsta i oblika, lego kockice, plastične posude u dječjim rukama pretvorili su se u bathtubs, sofas, lamps, windows, flowers, beds and kitchens. Njihova mašta šibala je 100 na sat, a neki su bili toliko nestrpljivi da su svoje „dream houses“ počeli stvarati kod kuće. Oni brži pomagali su sporijima, netko je bio spretniji sa škarama, a netko činio čudesa s ljepilom. Pokazali su se kao true masters of construction and interior design! Kako izgledaju naše kuće iz snova pogledajte na slikama koje smo priložili. Možda vas inspiriraju za neki osobni projekt.

 [više]

SUDOKU natjecanje

Autor: Tonkica Maras Anđelković, 5. 12. 2018. 14:26

Učenici OŠ Trstenik sudjelovali su i ove godine na  SUDOKU natjecanju, održanom u subotu 1.12.2018. na Ekonomskom fakultetu. Jedanaest učenika šestih razreda odvojili su vrijeme i  odgovorili su na postavljene izazove:

6a – Duje Lelas, Stipe Mužić, Iva Rebac

6b – Luka Buljan, Toni Crvelin, Matea Sumić, Timea Varga, Vice Vrdoljak, Vlado Vrdoljak

                                   6c – Marin Ćalušić, Karla Sunara

Učenici su se natjecali pojedinačno i u grupama te postigli plasman u zlatnoj sredini.  Na natjecanju ih je došla bodriti i nastavnica Ela, te je dogovoren siguran dolazak i dogodine.

 

 [više]

Posjet GKM

Autor: Antonela PETRIĆ, Zdenka STRIZREP, 4. 12. 2018. 18:35

U četvrtak 29.11.2018. naši šestaši posjetili su Gradsko kazališe mladih. Gledali su predstavu"Ivica i Marica".

Treba li uopće prepričati sadržaj jedne od najpoznatijih bajki svih vremena braće 

Grimm? Za ovu verziju valja napomenuti da adaptaciju i režiju potpisuje Siniša Novković, poznat po urnebesnom i dovitljivom stilu kreiranja predstava, autor hitova.

Uz ritam i šarolikost pravoga crtića na sceni, zapitat ćemo se je li vještica baš toliko zločesta i jesu li Ivica i Marica anđelčići kakvima ih bajka prikazuje.

Mi smo uživali. Hoćete li i vi?

 

 [više]

Večer matematike

Autor: Antonela PETRIĆ, 30. 11. 2018. 21:31

Hrvatsko matematičko društvo osmislilo je projekt Večer matematike. Projekt su podržali naši učitelji, stručni suradnici i ravnateljica tako da se ove godine organizirala četvrta po redu Večer matematike u našoj školi. Osim rješavanja zadataka, cilj ove Večeri je i provođenje ugodnog vremena u neformalnom druženju s djecom i roditeljima u ambijentu škole na način da se nizom interaktivnih radionica potiče izgradnja pozitivnog stava učenika prema matematici. Posjetitelji su imali priliku obilaziti različite "radne centre" u učionicama razredne nastave i „matematičke stanice“u atriju i odabirati igre u kojima će sudjelovati i zabavljati se. Program je dodatno obogaćen zajedničkom završnicom u školskom atriju prilikom koje je su uručene nagrade svakom od troje sretnih učenika iz svake paralele. Na taj smo način svečano zatvorili ovogodišnju Večer matematike u našoj školi pa ujedno pozivamo učenike da sudjeluju u Zlatnoj večeri matematike koja će se održati u Etnogradskom muzeju i staroj Gradskoj vijećnici 4.prosinca 2018.godine od 16.00 do 20.00 h.

 [više]

Posjet svetištu sv.Leopolda Mandića

Autor: Antonela PETRIĆ, Josipa Stipica, 28. 11. 2018. 15:31

26. studenoga 2018. godine uputili smo se na jedan od naših, kurikulom predviđenih, odlazaka na terensku nastavu u svetište Leopolda Bogdana Mandića u Zakučac u pratnji učiteljica prvih razreda, vjeroučiteljica i učiteljice engleskog jezika. 

Više o posjetu pročitajte pod -više.

 [više]

Početne aktivnosti programa Erasmus+

Autor: Antonela PETRIĆ, 28. 11. 2018. 11:27

U tijeku je prva mobilnost Erasmus+ projekta. Više o aktivnostima provedenima za pripremu mobilnosti pročitajte ovjde.

 

 [više]

Večer matematike

Autor: Antonela PETRIĆ, 28. 11. 2018. 10:58

Sutra, u četvrtak 29.11.2018. godine s početkom u 18.00 h održat će se školska Večer matematike: za učenike predmetne nastve u atriju škole, a za učenike razredne nastave u učionicama prema dogovoru s učiteljicama. 

U 19.15 h u atriju škole izvlačit će se i podijeliti nagrade.

Pridružite nam se!  

 [više]

Likovna radionica

Autor: Antonela PETRIĆ, Jagoda Čopac, 23. 11. 2018. 21:15

I ove godine su učiteljice Jagoda Čopac i Nives Petričević nastavile suradnju sa Udrugom
Vlaho Bukovac. Više o tome pročitajte pod -više.
  
 
 
 
 
 
 [više]

Naše mlade umirovljenice

Autor: Antonela PETRIĆ, 20. 11. 2018. 11:51

Kada kažemo da je netko svesrdno sudjelovao u odgoju i odrastanju mladih naraštaja i da je tijekom svoga rada izgradio čitav niz izuzetno kvalitetnih profesionalnih odnosa  koji počivaju na dugogodišnjem iskustvu i znanju, spremnosti na pomoć i suradnju, poduku, potporu i kolegijalnost tada nije teško pogoditi da se radi o dvjema našim dragim kolegicama, Mirjani Bubić i Meri Bulat.  One ne samo da su mnogim učenicima pomogle razvijati vlastite interese i vještine nego su svojim znanjem i iskustvom svima pomagale u odrastanju i savladavanju problema. Odnedavno, školski su prostori prazniji za njihove glasove i korake no sveprisutna su njihova iskustva temeljena na razboritosti i staloženosti. Hvala im na tome.

Dragoj Mirjani i Meri zahvaljujemo na vremenu i trudu koje su posvetile svome radu, napredovanju u zvanje savjetnice i mentorice, postignućima učenika i želji za boljim, jasnijim sutra. Želimo da vrijeme koje je pred njima provedu bezbrižno, u miru i zdravlju, udišući sve ljepote života koji ih okružuje.

 [više]

2.međuškolsko natjecanje iz emocionalne pismenosti

Autor: Antonela PETRIĆ, 19. 11. 2018. 20:16

Naš tim sastavljen od učenika 5. i 6. razreda i pedagoginje škole predstavljao je školu na 2. međuškolskom natjecanju iz emocionalne pismenosti na županijskoj razini održanom 16. studenoga 2018. godine u Osnovnoj školi Žrnovnica. Natjecanje se provodilo u grupnoj i pojedinačnoj razini te kreativnom dijelu u vidu dramske prezentacije neke životne situacije kroz koju su učenici iz 14 škola Splitsko-dalmatinske županije ispoljavali različite osjećaje poput sreće, radosti, ljutnje, tuge, zahvalnosti, zabrinutosti... Ovogodišnjim iskustvom koje se događalo u mjesecu borbe protiv ovisnosti obogaćena su znanja o rizičnim ponašanjima, stresu i nasilju, a kvizom Pretežno vedro razvijale su se sposobnosti komunikacije.

 [više]

S ljubavlju za Vukovar

Autor: Antonela PETRIĆ, Ivana Vukas Silić, 17. 11. 2018. 13:26

18. studenoga '91. Prošlo je 27 godina. Mi se još uvijek sjećamo. I sjećat ćemo se. 27 godina palimo svijeće na našim ulicama, u oknima naših prozora, palimo lumine ljubavi i sjete u našim srcima.

 "Za sjene mrtvih, za zjene živih", kako reče Jure Kaštelan onomad. Sjećamo se i ta sjećanja uramljujemo i u zjene novih generacija. Da se nikada više takvo što ne ponovi. Učimo našu djecu ljubavi, opraštanju, ali i snazi žrtve. Učimo ih za budućnost. Zapalili smo, stoga, svijeće i u našoj školi. Riječi Siniše Glavaševića, Jeana Michela Nicoliera oživjeli su učenici četvrtih, petih i osmih razreda, vođeni svojim učiteljicama Jasnom Poljaković, Ivanom Vukas Silić i Zdenkom Strizrep. Uz pomoć nastavnika povijesti Nikole Grgića ispričali su ostalim učenicima zašto je važno sjetiti se Vukovara. Njihovu recitaciju možete pogledati u videu koji smo priložili ovdje.
 
 [više]

Terenska nastava drugaša

Autor: Nataša HRŽIĆ, Antonela PETRIĆ, 17. 11. 2018. 12:05

U petak 19. listopada drugaši su sa svojim učiteljicama bili na terenskoj nastavi. Nakon obrađene cjeline „Promet“ odlučili smo ponoviti i usavršiti svoje znanje na terenu. Autobusom smo se uputili prema brodskoj luci gdje smo imali priliku vidjeti sve tajne komandnog mosta. Uputili smo se prema željezničkom kolodvoru, a zatim smo se vlakom vozili do Kaštel Starog. Vlak nas je posebno oduševio jer su se mnogi vozili po prvi put. Naša sljedeća stanica bila je zrakoplovna luka. Nismo vidjeli baš svaki detalj avanture koju pruža zrakoplovna luka, ali to nas nije rastužilo. Posljednja stanica nam je bila zelena površina u Solinu gdje smo se izigrali, nešto gricnuli i malo odmorili. Vratili smo se presretni s terenske nastave. Lijepo je učiti u prirodi!

 

 

 [više]

Bećarac

Autor: Jagoda Čopac, Antonela PETRIĆ, Ivana Vukas Silić, 15. 11. 2018. 09:31

Mi smo dica s našeg Trstenika,

u  nas uvik igra, graja, vika!

Nas je naša naučila uča

da nam škola mora bit ko kuća!

Pjevali su tako veselo učenici našeg 3. d razreda, njihova učiteljica Jagoda Čopac i nastavnica engleskog jezika Ivana Vukas Silić u utorak 13. studenoga, na radionici bećarca. Naime, u sklopu svoje izvanučioničke nastave posjetili su Gradsku knjižnicu „Marko Marulić“ u kojoj su tog utorka učili o hrvatskoj nematerijalnoj baštini, a i sudjelovali su u njenom bogaćenju. Bećarac, ako niste znali, je iz Slavonije i Baranje, a i pod zaštitom je UNESCO-a.  O tim šaljivim, nekad i podrugljivim pjesmama, mogli su naučiti od učiteljice Ines Dužević i njezinih drugaša Čuvara baštine iz Osnovne škole Mertojak. Oni su se za tu priliku odjenuli u slavonske nošnje, ponijeli tamburicu sa sobom te su nam vedro i veselo raspoloženi pjevali bećarce. Zajedno s nama bili su i učenici Osnovne škole Lučac te smo svi zajedno, nakon zabavnog predavanja prionuli poslu i počeli stvarati svoje bećarce. 10 slogova, 2 stiha i rima. Zvuči jednostavno, ali i nije baš tako. No, krenulo nam je, ponijela nas je inspiracija i uskoro je cijela knjižnica odjekivala uz zvuke tambure.

Kulturu našu treba čuvati, složili smo se svi. Štiti je UNESCO. Zašto onda ne bi i mi?!

Jedan, dva, opsa-sa!

 [više]

DOMOVINSKI RAT KROZ OČI JEDNOG BRANITELJA

Autor: Antonela PETRIĆ, Ivana Vukas Silić, Nikola Grgić, 13. 11. 2018. 14:33

Vukovar 91-e. Kolovoz. Listopad. Studeni. Opsada. 87 dana straha, boli, užasa. Poraz. 2 tisuće branitelja Vukovara. Nasuprot 80 tisuća srpskih vojnika. Stali su u obranu svoga grada. Izgubili su bitku. Više od 3 tisuće poginulih. 3 000 duša u opkoljenom Vukovaru dočekalo je svoj kraj. Vukovarci su izgubili. Bitku. 18. studenoga 91. godine.

Mi se trudimo da se to nikada ne zaboravi. Ovoga tjedna pale se svijeće u oknima naših domova.  Svijetlit će Vukovarske ulice diljem naše zemlje. Gorjet će za svaku nevinu žrtvu. Gorjet će za Grad. Za Slobodu.

Upravo s takvim mislima željeli smo i našim osmašima pričati o Vukovaru, Domovinskom ratu, borbi i snazi naroda koji se sukobio s Golijatom i pobijedio. Dobio je svoju slobodu.

Zato smo prošlog petka, 9. studenog, u našoj školi ugostili Boška Ramljaka, umirovljenog odlikovanog časnika hrvatske vojske. Heroja Domovinskog rata i novoga alkarskog vojvodu.  Dva puta ranjavan, više puta odlikovan, a sada i prvi sinjski vitez. Gospodin Boško ima 50 godina, oženjen je i otac dviju kćeri.

Govoreći o svom ratnom putu upravo je svoju obitelj više puta isticao kao najveću vrijednost za koju se valjalo boriti tada, a jednako tako i sada. Sudjelovao je u jednoj od najtežih vojnih operacija, operaciji Maslenica, i tamo umalo izgubio desnu ruku. Čudom je ostao živ i u jednoj drugoj prilici kada je bomba pogodila njegov ležaj iz kojeg je ustao 30-ak sekundi prije kako bi se pridružio svojim suborcima na položaju.

Naša djeca imala su priliku čuti o ratu iz prve ruke, postaviti pitanja i saznati od Boška Ramljaka i ono što ne piše u udžbenicima povijesti. Dobili su svjedočenje jednog običnog čovjeka koji sam za sebe kaže da je antimilitaran, a koji je stjecajem nesretnih okolnosti, kao i tisuće naših mladića upao u ratni vihor.

Danas je njegova poruka zajedništvo, mir i ljubav. Ali iznad svega istina. Ponosan je što je pomogao braniti ovu zemlju, ponosan i na veliku vukovarsku žrtvu, ljude i svoje prijatelje koji su životom branili Hrvatsku. Taj ponos želi prenijeti i našoj djeci te stoga rado i često drži predavanja u školama. Osmašima je poručio da nema veće vrijednosti od slobode ni veće ljubavi od obitelji i domovine.

 [više]

Posjet književnice Maje Brajko-Livaković

Autor: Antonela PETRIĆ, Tea SIMUNIĆ, 13. 11. 2018. 14:22

Dana 7. studenog našu školu je posjetila spisateljica Maja Brajko-Livaković. Autorica je brojnih knjiga za djecu te je u suradnji s dječjim časopisima, ali i samostalno objavila nekoliko romana, pripovijetki i slikovnica među kojima je najpoznatiji „Kad ljubav pobijedi“ – jedan od prvih romana koji progovara o problemu droge i mladih u našoj sredini. Njezina djela se bave temama odrastanja te su se našla na popisu lektire za osnovne škole. Zbog toga smo bili više nego sretni što je spisateljica odvojila svoje vrijeme za druženje s učenicima. Spisateljica je kroz živahan razgovor s učenicima razgovarala o svojim romanima i pripovijetkama. Učenici su s entuzijazmom ispitivali autoricu o tome odakle crpi svoja nadahnuća i gdje pronalazi potrebnu inspiraciju za pisanje novih djela. Zanimalo ih je radi li trenutno na nekoj novoj knjizi i koje su joj knjige bile najveći izazov za pisati. Ovo je bio samo djelić ugodnog, jednosatnog druženja u kojem je sudionicima dočaran maštovit i poučan svijet knjiga Maje Brajko-Livaković.

 [više]

MARIJINI OBROCI - PROJEKT „RUKSAK“

Autor: Antonela PETRIĆ, Josipa Stipica, 12. 11. 2018. 13:44

Sjećate se naših ruksaka koje smo pakirali na kraju prošle školske godine? Napokon su stigli na odredište u Benin i razveselili djecu u gradovima Hozinu i Hondiju. Još jednom hvala svima koji su se uključili u naš mali projekt i priuštili golemu radost onima, koji unatoč teškim životnim prilikama, uvijek imaju osmijeh na licu. Njihovu zahvalu možete pogledati na navedenom linku:

https://www.youtube.com/watch?v=R0TwEC6fMmc

 [više]

POSJET ISLAMSKOJ ZAJEDNICI (terenska nastava petih razreda)

Autor: Antonela PETRIĆ, Josipa Stipica, 12. 11. 2018. 13:34

U nastavnom planu i programu vjeronauka petog razreda predviđeno je detaljnije upoznavanje vjerskog života pripadnika drugih religija pa smo se tragom toga, ove školske godine, s našim petašima zaputili u Mesdžid islamske zajednice u Splitu gdje su nas ljubazno ugostili glavni imam Vahid ef. Hadžić i vjeroučiteljica islamskog vjeronauka Suada Hadžić. Domaćini su nas upoznali s osnovnim značajkama muslimanskog molitvenog prostora i islamske vjere, a učenici naše škole iskazali su velik interes za ono što su imali priliku čuti pa je vrijeme predviđenog posjeta bilo prekratko da bi saznali sve što ih je zanimalo.

Ipak naš prvotni cilj smo i ostvarili. Željeli smo pokazati kako različite vrijednosti, stavovi, načini vjerovanja obogaćuju pojedinca i ne bi trebale uzrokovati razdore već bit polazna točka stvaranja ljepšeg i plemenitijeg svijeta.

  

 [više]

Obavijest o informativnom roditeljskom sastanku zbog provedbe izvanučioničke terenske nastave u Italiji (5. i 6. razredi)

Autor: Antonela PETRIĆ, Daria Čikeš, 5. 11. 2018. 18:08

Obavještavamo sve roditelje učenika petih i šestih razreda koji su svojim potpisom potvrdili da im djeca sudjeluju u gore navedenom obliku izvanučioničke nastave, da će se roditeljski sastanak održati u srijedu, 7.11. 2018., u 18 sati u prostorijama škole.

                                          Daria Čikeš, Katija Kunac

 [više]

Projekt "Pretežno vedro"

Autor: Antonela PETRIĆ, 25. 10. 2018. 00:06

Ove školske godine uključili smo se u Projekt Pretežno vedro kojeg provodi Služba za mentalno zdravlje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u suradnji s raznim institucijama, među kojima su i pojedine osnovne škole.  Više o tome pronađite ovdje.

 

 [više]

eTIMSS 2019.

Autor: Antonela PETRIĆ, 24. 10. 2018. 23:59

Međunarodno istraživanje trendova u znanju matematike i prirodoslovlja - eTIMSS 2019. provest će se ove školske godine i u našoj školi. Više o istraživanju pronađite ovdje.

 [više]

OŠ Trstenik u Erasmus+ projektu

Autor: Antonela PETRIĆ, Anđela Erkić, 22. 10. 2018. 20:15

Tijekom 2017./18 školske godine učiteljica Anđela Erkić započela je rad na izradi i prijavi Erasmus + projekta pri Agenciji za mobilnost i programe EU. Prijava je uslijedila u ožujku 2018. Početak ove školske godine posebno nam je uljepšala vijest da je projekt odobren. Naziv projekta je "Innovation=Motivation against early school leaving".

Detaljnije o početnim koracima projekta pronađite ovdje.

 [više]

Europske oznake kvalitete - eTwinning

Autor: Antonela PETRIĆ, Anđela Erkić, 22. 10. 2018. 19:55

OŠ Trstenik i njezini učenici primili su posebna priznanja europskog portala eTwinning. Tako je naša škola pored nacionalnog priznanja dobila i najveću razinu europske oznake kvalitete za sudjelovanje u Projektu Odysseus´Nostos`/Il Viaggio di Ulisse.

Više o tome pronađite ovdje.

 [više]

Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije

Autor: Tonkica Maras Anđelković, 22. 10. 2018. 16:15

U subotu 19.listopada 2018.  godine ispred srednje Prirodoslovne škole u Splitu okupilo se više stotina učenika, roditelja, nastavnika i profesora – mentora na otvaranju  četvrtog po redu, županijskog Centra izvrsnosti iz prirodoslovlja. Uz već otvorene CI iz matematike, informatike i novih tehnologija, s ovim Centrom se završava uspostava centara izvrsnosti za STEM područje.

Na testiranje za sva 4 Centra izvrsnosti prijavilo se oko 1000 djece, a njih 370  je prošlo. Veliko nam je zadovoljstvo što je i naših 5 učenika postiglo izvrstan rezultat na testiranju i što su time i sami postali sudionici Centra izvrnosti. To su: Lovre Tomić,  Rino Grgurinović, Mia Brkljačić,  Josip Ružić i Noa VukoŽelimo im puno uspjeha u radu!

 [više]

Zajedno više možemo

Autor: Tonkica Anđelković Maras, Lada PAVELIĆ, 19. 10. 2018. 14:35

U sklopu preventivnog programa Zajedno možemo više, podkomponente Mogu, ako hoću 2 (MAH 2) jučer, 18. listopada, u Osnovnoj školi „Trstenik“ održano je predavanje namijenjeno  roditeljima učenika 6. razreda osnovnih škola. Predavanje su održali profesorica Katarina Čolak Jurić iz NZZJZ te gospodin Ante Radoja iz odjela za prevenciju PU Splitsko-dalmatinske.

Na predavanju je bila riječ o problematici: droga, konzumiranje alkohola, rano pijenje mladih i vandalizam.

Projekt se u našoj školi provodi od 2011. godine.

 [više]

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Autor: Antonela PETRIĆ, Josipa Stipica, 18. 10. 2018. 14:24

U tjednu od 15.- 20. listopada 2018. u našoj školi prigodno obilježavamo Dane kruhe i zahvalnosti za plodove zemlje. Cilj naših aktivnosti je prisjetiti se procesa nastanka kruha, svih onih koji u tome sudjeluju i opet iznova posvijestiti svu bremenitost riječi kruh.

U razredima smo, po uzoru na prve kršćanske zajednice, organizirali maleni agape – zahvalnu gozbu, ali nismo propustili priliku prisjetiti se onih koji nemaju privilegij imati obrok pred sobom svaki dan. Stoga smo u sklopu naše male tjedne proslave pronašli vremena i pogledali film Marijinih obroka – „Dijete 31“ kako bi ukazali na to koliko je važno dijeliti dobra koja su nam na raspolaganju i tako posijali zrno radosti u srce svakog čovjeka.

 [više]

2.c Likovni mi volimo

Autor: Nataša HRŽIĆ, Antonela PETRIĆ, 18. 10. 2018. 14:00

Likovni mi volimo...

crtamo, slikamo, stvaramo, maštamo!

Naši likovni radovi:

Moje ime= moj znak  (rujan)

Naša razredna pravila  (rujan)

Grožđe je zrelo  (rujan)

Da sam ptica…što vidim u mojoj ulici (listopad)

 [više]

Zajedno više možemo

Autor: Tonkica Maras Anđelković, 16. 10. 2018. 15:50

PU splitsko-dalmatinska zajedno sa Gradom Splitom od 2011. godine provodi preventivni program u osnovnim školama, pod nazivom „Zajedno više možemo“.

Dana 20. listopada 2018. god. (subota) u vremenu od 10,00 do 13.00 sati u Splitu na Obali HNP-a ( Riva), planira se  organizacija  2. komponente programa - „Sajam mogućnosti“.

 [više]

Projekt ZDRAV ZA PET

Autor: Lada PAVELIĆ, Tonkica Maras Anđelković, 11. 10. 2018. 15:50

U sklopu projekta ZDRAV ZA PET u svim su osmim razredima naše škole dana 09. listopada 2018. održana predavanja na temu prevencije ovisnosti i zlouporabe alkohola. Predavanja je kao i ranijih godina održao gospodin Ante Radoja iz odjela za prevenciju PU Splitsko-dalmatinske.

 

 [više]

Osiguranje učenika ; Učeničke marende

Autor: Antonela PETRIĆ, 7. 10. 2018. 18:21

Obavijest o odabranoj polici za osiguranje učenika od posljedica nesretnog slučaja i obavijest o odabranoj ponudi za učeničke marende možete pročitati u Kutku za roditelje.

 [više]

Dan neovisnosti

Autor: Antonela PETRIĆ, 5. 10. 2018. 08:20

8. listopada u Hrvatskoj se kao državni blagdan obilježava DAN NEOVISNOSTI u sjećanje na dan kada je Sabor Republike Hrvatske 1991. godine jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ.

Ponedjeljak, 8. listopada, neradni je dan.

 

 [više]

Izvedba "Ježića" na kanalu You Tube

Autor: Antonela PETRIĆ, 4. 10. 2018. 11:51

Snimku i izvedbu pjesme "JEŽIĆ UBODEŽIĆ" koju su izveli naši dragi petaši možete poslušati na You Tube kanalu na poveznici:

 https://www.youtube.com/watch?v=awI6Txfoof8

 [više]

Petaši u tonskom studiju

Autor: Antonela PETRIĆ, Darko Matičević, 3. 10. 2018. 10:10

U srijedu, 2.listopada 2018. godine, grupa učenika iz 5A, 5B i 5C posjetili su glazbeno tonski studio DEVA u Splitu, u kojem su po prvi put snimili pjesmu, kao pravi profesionalci.

Riječ je o pjesmi JEŽIĆ UBODEŽIĆ našeg pjesnika i prijatelja Osnovne škole "Trstenik", Luka Paljetka, koju su naši učenici, tadašnji četvrtaši izveli prigodom pjesnikove posjete našoj školi u travnju ove godine. Glazbu i aranžman za pjesmu napravio je naš profesor glazbene kulture Darko Matičević, a tonski ju je snimio Dado Marušić.

Djeca su zaista bila oduševljena, a atmosfera u studiju, u kojem su snimali veliki naši glazbenici i pjevači, poput Olivera Dragojevića, Vinka Coce, Meri Cetinić i drugih, opuštena i razdragana.

Našeg JEŽIĆA UBODEŽIĆA uskoro ćemo moći poslušati na školskoj mrežnoj stranici.

 [više]

Europski dan jezika

Autor: Antonela PETRIĆ, Daria Čikeš, 3. 10. 2018. 09:52

26. rujna 2018. obilježili smo Europski dan jezika u našoj školi. Tom su prigodom naši »mali jezičari« odlučili urediti školski pano. Jezičnu raznolikost prikazali su u obliku stabla na čijim su listovima ispisali pozdrave na raznim jezicima, među kojima su hrvatski, talijanski, engleski, njemački, španjolski, portugalski, češki, turski, poljski i brojni drugi. To višejezično stablo sada ukrašava školski hodnik, a svi se rado zaustavljaju i pokušavaju odgonetnuti kojim jezicima pozdravi pripadaju.

U sklopu tog dana, učenici su na satu Talijanskog jezika odradili i niz drugih aktivnosti. Tako smo proučavali palindrome, riječi i rečenice koje se jednako čitaju i obrnutim redom. Osim toga, nabrajali smo jezične činjenice i zanimljivosti, a i proveli malu anketu o tome zbog čega su učenici odlučili učiti drugi strani jezik. Naposljetku smo naveli i sve prednosti učenja stranih jezika i zaokružili cijelu priču u pozitivnom ozračju i s mišlju kako smo zaista bogati što imamo priliku učiti jezike.

U prilogu možete pogledati slike.

Europski centar za moderne jezike organizira natjecanje u dizajniranju slika ili natpisa na majicama za EDL 2019. godine. Ove godine odlučili smo sudjelovati, a rad koji odlučimo poslati na natječaj, objavit ćemo na mrežnoj stranici škole.

 [više]

Ekskurzija učenika 8. razreda

Autor: Antonela PETRIĆ, 28. 9. 2018. 13:08

Osvrt nakon provedene ekskurzije učenika osmih razreda možete pročitati na poveznici:

http://os-trstenik-st.skole.hr/predmetna_nastava_copy

 [više]

Promotivna kampanja – Održivo ribarstvo i akvakultura u Hrvatskoj

Autor: Antonela PETRIĆ, 27. 9. 2018. 12:26

U okviru kampanje Ministarstva poljoprivrede koju provodi u obrazovnim ustanovama na nacionalnoj razini radi podizanja svijesti o održivom ribarstvu i akvakulturi u Hrvatskoj, odnosno promociji domaćih proizvoda kako bi se ti proizvodi u budućnosti što više koristili u prehrani djece i postali značajan dio njihovih zdravih obroka,  pripremljeni su promotivni paketi za osnovnoškolce i to za one koji su u rujnu krenuli u prvi razred. Paketi sadrže prerađene proizvode ribarstva te slikovnicu u kojoj je na slikovit način, pristupačan i prikladan djeci osnovnoškolskog uzrasta, ispričana priča o važnosti i potrebi konzumacije ribe i drugih proizvoda ribarstva i akvakulture kao sastavnoga dijela zdrave prehrane djece.

 

 [više]

Europska noć istraživača 2018. Vijest ima dokument u privitku

Autor: Antonela PETRIĆ, 27. 9. 2018. 11:30

Događanje pod nazivom "Europska noć istraživača 2018." održat će se u petak 28. rujna u četiri hrvatska grada – Zagrebu, Splitu, Rijeci i Puli. U Splitu će se Europska noć istraživača odvijati na Rivi i u Dioklecijanovim podrumima u vremenu od 17 do 22 sata, a posjetitelji će kroz aktivnosti usmjerene uglavnom mlađoj populaciji, ali i svima ostalima, imati mogućnost učiti kroz igru i prezentacije, zabavljati se i sudjelovati u bogatom programu.

Program možete pogledati u priloženom dokumentu.

 [više]

Početak nastavne godine 2018./19.

Autor: Antonela PETRIĆ, 3. 9. 2018. 21:55

Nastavna godina 2018./19. započinje u ponedjeljak, 10.rujna 2018. godine.

Prvi nastavni dan započinje:

u 8.00 h za PARNE RAZREDE

u 14.00 h za NEPARNE RAZREDE

Održat će se 3 školska sata; 1.sat - sat razrednika, 2.i 3. sat - prema rasporedu.

Za učenike 1. razreda organiziran je svačani prijem u atriju škole u 11.00 h.

Od utorka, 11. rujna, učenici prvih razreda nastavljaju s nastavom u poslijepodnevnom turnusu.

Dragi učenici, nadam se kako ste, nakon ugodno provedenih ljetnih praznika, odmorni i spremni za nove izazove, ali i radosni zbog ponovnog susreta s prijateljima i kolegama iz razreda i uspostavljanja novih prijateljstava koja će se razviti među našim najmlađim učenicima, prvašićima. Sretno vam!

                                                                                          Ravnateljica

 [više]

Četiri učenička rada u Zborniku "U zagrljaju moje mame"

Autor: Antonela PETRIĆ, 3. 9. 2018. 21:24

Prošle školske godine naši su učenici i učitelji sudjelovali u likovnom i literarnom natječaju kojega je pokrenuo i organizirao Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije u povodu Godine majčinstva.

Nakon što su dva prosudbena povjerenstva izvršila izbor najboljih pristiglih radova učenika osnovnih i srednjih škola, u tisku Zbornika našla su se i 4 rada naših učenika, dvoje drugaša i dvoje osmaša. Svečana promocija Zbornika održala se u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu, 11.rujna 2018. godine.

 [više]

Rok za dostavu Zahtjeva i računa za nabavku udžbenika, radnih bilježnica i pripadajućih dopunskih nastavnih pomagala

Autor: Antonela PETRIĆ, 3. 9. 2018. 21:04

Zahtjevi roditelja s priloženim računima za isplatu troškova za sufinanciranja nabave udžbenika, radnih bilježnica i pripadajućih dopunskih nastavnih pomagala za šk.god.2018./19. zaprimat će se u tajništvu škole tijekom cijeloga mjeseca rujna.
Temeljem naputka Grada Splita škole zaprimaju Zahtjeve roditelja od 27.8.2018. godine, a sve isplate prema roditeljima trebaju se završiti do 30.9.2018. godine . Stoga se mole roditelji da Zahtjeve i račune dostave školi odmah po primljenim računima kako bi škola imala preduvjet ispoštovati naputak Grada Splita i roditeljima najkasnije do 28.rujna 2018. (petak) izvršiti uplate sredstava.
 [više]

Pogodnosti za učenike u Gradskoj knjižnici Marka Marulića

Autor: Antonela PETRIĆ, 3. 9. 2018. 20:50

Gradska knjižnica Marka Marulića za ovu školsku godinu, 2018./2019. pripremila je dvije akcija za učenike s ciljem poticanja čitanja među djecom i mladima.

Od 10. do 15. rujna 2018. GKMM odobrava  besplatno učlanjenje  za učenike prvih razreda osnovnih škola (godište 2011. i 2012.) te od 10. rujna 2018. popust na godišnju članarinu za djecu i mlade od 0 do 18 godina tako da godišnja članarina za ovu skupinu korisnika iznosi 60,00 kuna.

Akcije vrijede za sve knjižnice u mreži GKMM.

Trošak izrade članske iskaznice iznosi 15,00 kuna (jednokratno).

Opširnije na http://www.gkmm.hr/

 [više]

Projekt "Ruksak"

Autor: Antonela PETRIĆ, Josipa Stipica, 14. 8. 2018. 11:08

Većina djece koja dobivaju Marijine obroke trpe rat, siromaštvo ili prirodne katastrofe. Njihove im obitelji često ne mogu priskrbiti osnovne školske potrepštine kao što su olovke, bilježnice, prikladna odjeća za školu. Zbog toga djeca propuštaju nastavu i obrazovanje. Jednostavan ruksak sa školskim potrepštinama može toj djeci promijeniti život. Istraživanja su pokazala da je obrazovanje najbolji način da djeca pobjegnu od siromaštva kasnije u životu. Stoga smo se odlučili odazvati pozivu udruge Marijini obroci za sudjelovanje u ovom projektu prikupljanja ruksaka za djecu u afričkoj državi Benin.

Ovom prigodom prikupljeno je 26 ruksaka koji će omogućiti jednako toliko osmijeha na licima djece u Beninu. Radosnim odazivom na sudjelovanje u projektu naši učenici su još jednom pokazali svoju socijalnu osjetljivost i veliko srce, ali i iskoristili prigodu i izrazili zahvalnost zbog dobara koja oni uživaju.

 [više]

Informacije o (su)financiranju troškova nabave udžbenika, radnih bilježnica i pripadajućih dopunskih nastavnih pomagala za učenike osnovnih škola čiji je osnivač Grad Split za školsku 2018./2019. godinu. Vijest ima dokument u privitku

Autor: Antonela PETRIĆ, 27. 7. 2018. 21:04

Grad Split će učenicima osnovnih škola čiji je osnivač Grad Split u narednoj školskoj godini sufinancirati nabavu udžbenika, radnih bilježnica i pripadajućih dopunskih nastavnih pomagala za šk.god. 2018./19. 
 
Detaljnije pronađite pod -više.
 [više]

Obavijest osmašima

Autor: Antonela PETRIĆ, 4. 7. 2018. 13:52

Roditelji osmaša dužni su potpisati prijavnice za upis svoje djece u srednju školu. Roditelji svojim potpisom na prijavnici potvrđuju da se slažu s popisom srednjih škola koje je dijete izabralo u sustavu e-upisa i s poretkom tih škola na prijavnici. Tek nakon potpisanih prijavnica e-izbor se može zaključati i stvaraju se konačne liste za upis u srednju školu.

Potpisivanje prijavnica obavit će se u školi, u UTORAK, 10. srpnja 2018. godine od 18.00 do 19.00 h. Obvezna je nazočnost učenika i jednog roditelja.

 [više]

Odluka o odgodi početka nastave

Autor: Antonela PETRIĆ, 28. 6. 2018. 16:37

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo je suglasnost na prijedlog Splitsko-dalmatinske županije za odgodom nastave u osnovnim i srednjim školama u školskoj godini 2018./2019. na način da nastavna godina započne    10. rujna 2018. godine.

Sukladno odgodi početka nastave, zimski odmor počinje 24. prosinca 2018. i traje do 4. siječnja 2019. godine.

 

 [više]

Raspored za dopunski rad

Autor: Antonela PETRIĆ, 19. 6. 2018. 14:31

Dopunski rad iz matematike održat će se prema sljedećem rasporedu:

RAZRED TERMIN VRIJEME ODRŽAVANJA
5. razred 8.00 - 10.30 h od 26.6. - 3.7.
6. razred 8.30 - 10.30 h od 26.6. - 3.7.
7. razred 9.00 - 12.00 h od 26.6. - 3.7.

 

 [više]

"Želim biti!!! - Kamo poslije osnovne škole u SDŽ"

Autor: Antonela PETRIĆ, 19. 6. 2018. 13:37

Odjel za prosvjetu, sport, informiranje i tehničku kulturu Ureda državne uprave u SDŽ pripremio je knjižicu "Želim biti!!! - kamo poslije osnovne škole u SDŽ" namijenjenu osmašima kao pomoć pri upisu u srednje škole. Knjižicu možete pogledati na linku:

http://gogss.hr/UPIS_18_19/mobile/index.html#p=3

 

 [više]

Obavijest

Autor: Administrator , Antonela PETRIĆ, 14. 6. 2018. 09:32

Petak, 15. lipnja 2018. godine zadnji je nastavni dan ove školske godine. Održat će se četiri nastavna sata po 45 minuta. 

 Podjela svjedodžbi:

-   učenicima 8. razreda:  26. 6. 2018. (utorak) u 10.00 sati u atriju škole

-   Smjena "A":  1. 3. 5. i 7. razredi 29. 6. 2018. (petak) u 9.00 sati

-   Smjena "B": 2. 4. i 6. razredi:  29. 6. 2018. (petak) u 10.00 sati

Učenicima čestitam na postignutom uspjehu, a osmašima želim uspješan upis u srednju školu po njihovom izboru. 

Dragi učenici, želim vam ugodne i vesele ljetne praznike!

 

 [više]

Informacije: udžbenici za školsku godinu 2018./2019.

Autor: Antonela PETRIĆ, 14. 6. 2018. 09:21

U proračunu Grada Splita za 2018. godinu osigurana su sredstva za nabavku udžbenika učenicima osnovnih škola s prebivalištem na području grada Splita. Pravo na besplatne udžbenike imaju:

 • svi učenici od 1. do 8. razreda s prebivalištem na području grada Splita koji pohađaju neku od osnovnih škola kojoj je Grad Split osnivač
 • svi učenici od 1. do 8. razreda s prebivalištem na području grada Splita ako pohađaju neku od osnovnih škola drugog osnivača

Detaljnije informacije očekujemo u narednom razdoblju te vas upućujemo da pratite mrežne stranice Grada Splita, školske mrežne stranice kao i sredstva javnog priopćavanja.

 

 [više]

Trening socijalnih vještina

Autor: Antonela PETRIĆ, 13. 6. 2018. 09:21

Tijekom ove nastavne godine učenici Malog razreda sudjelovali su u treningu socijalnihvještina po vodstvom defektologice škole. Detaljnije o radionicama socijalnoprikladnog ponašanju pročitajte u rubrici Stručno-razvojna služba.

 

 [više]

Klokan bez granica 2018

Autor: Ela Veža, 11. 6. 2018. 21:56

I ove godine u ožujku sudjelovali smo na međunarodnom matematičkom natjecanju "Klokan bez granica", a sad pred kraj školske godine stigle su i nagrade za 10% najboljih učenika. Možemo se pohvaliti da je to čak 8 učenika i to u svim kategorijama u kojima smo imali natjecatelje.

Jedan drugaš u kategoriji PČELICE i dva trećaša LEPTIRIĆA dobili su zanimljive nagrade koje će im sigurno pomoći da i dogodine budu jednako uspješni.

U kategoriji ECOLIER nagrađene su dvije petašice i jedna četvrtašica što je još veći uspjeh. A da je generacija šestaša iznad očekivanja pokazuje to što su u kategoriji BENJAMIN dva šestaša prestigla i sedmaše i tako  nagrađeni Klokaminom.

Sigurni smo da će nagrađeni,a i svi ostali nastaviti rješavati matematičke razbibrige i logički se rekreirat te dogodine biti još bolji na Klokanu 2019.

 [više]

Obavijest roditeljima u svezi ostvarivanje prava na besplatne marende u školskoj godini 2018./2019. Vijest ima dokument u privitku

Autor: Antonela PETRIĆ, 5. 6. 2018. 14:54

U dokumentu pod -više možete pronaći detaljne informacije vezane uz ostvarivanje prava na besplatne marende.

Obrazac Zahtjeva kojega je potrebno popuniti i priložiti uz sve ostale navedene dokumente nalazi se u priloženom dokumentu.

 [više]

Obavijest

Autor: Antonela PETRIĆ, 30. 5. 2018. 16:18

U četvrtak, 31. svibnja slavimo Tijelovo, katolički blagdan punim nazivom Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove. Slavi se u četvrtak, poslije svetkovine Presvetog Trojstva. U Hrvatskoj je Tijelovo neradni dan.

Petak, 1. lipnja 2018. godine radni je dan.

 [više]

Dan škole Vijest ima dokument u privitku

Autor: Antonela PETRIĆ, 30. 5. 2018. 16:03

Danas smo izvedbom igorokaza "Romeo i Đula" 2. put obilježili 70. godišnjicu osnutka naše škole. Izvedbi igrokaza kojeg je napisala učiteljica, voditeljica dramske grupe nazočili su učenici, roditelji i učitelji. Naši glumci, učenici, njih petnaest, svojom su nas izvedbom ponovo oduševili, uveselili i nasmijali. A ako i ne bi! Četiri mjeseca trajale su pripreme za taj, najsvečaniji dan naše škole. Svaku su riječ, svaki pokret, svaku gestu, svaki detalj izvježbali do savršenstva. Izuzetno nam je drago što su za svoj rad dobili brojne pohvale na svim razinama.

U priloženom dokumentu pod -više pronađite tekst o povijesti škole.

Kao i godinama ranije, dodijeljene su nagrade učenicima koji su se svojim rezultatima plasirali na državnu razinu natjecanja. Nagrade su uručene i učiteljima, njihovim mentorima kao i učenici koja je proglašena najboljom učenicom godine. 

 [više]

Obavijest

Autor: Antonela PETRIĆ, 29. 5. 2018. 13:49

U srijedu, 30. svibnja 2018. godine u 12.00 h u atriju škole povodom Dana škole  izvest će se igrokaz "Romeo i Đula" nakon kojega će biti uručene nagrade svim nagrađenim učenicima i učenici koja je proglašena najboljom učenicom škole. Nastava će biti skraćena te će se održavati prema sljedećem rasporedu:

Smjena “B” (parni razredi) - nastava počinje u 8.00 sati, sat traje 30 minuta, mali odmor 5 minuta, a veliki odmor 10 minuta.

Smjena “A” (neparni razredi) – nastava počinje u 14.00 sati, sat traje 30 minuta, mali odmor 5 minuta, a veliki odmor 10 minuta. 

Molimo sve nazočne za apsolutnu tišinu tijekom gledanja igrokaza obzirom da glumci glume bez mikrofona.

 [više]

Razredni odjeli za sportaše

Autor: Antonela PETRIĆ, 29. 5. 2018. 13:45

Učenici osmog razreda koji se žele natjecati za upis u razredne odjele za sportaše trebaju u razdoblju od 25. do 31. svibnja 2018. godine u sustavu odabrati sport kojim se bave, navesti ime kluba i mjesto u kojem se klub nalazi, kako bi se mogao provesti daljnji postupak njihovog rangiranja koji će provesti nacionalni sportski savezi. 

Obrazovne programe koji se odnose na razredne odjele za sportaše prijavljuju isključivo kandidati sportaši koji zaista namjeravaju upisati takav obrazovni program. 

 [više]

Prijava i upis kandidata s teškoćama u 1.razred srednje škole Vijest ima dokument u privitku

Autor: Antonela PETRIĆ, 29. 5. 2018. 13:40

Kandidati s teškoćama javljaju se u razdoblju od 25. svibnja do 9. lipnja 2018. godine Uredu državne uprave, Vukovarska 1, Split koji će im pomoći u postupku prijave. Tom prilikom roditelji i kandidat iskazuju svoj odabir liste prioriteta prema obrazovnim programima koje je Hrvatski zavod za zapošljavanje naveo u svom stručnom mišljenju. Budući će svoj odabir  iskazati na posebnom obrascu, uz potpis, kandidati nisu dužni dostaviti prijavnicu iz osnovne škole.

Opširnije pod - više.

 

 [više]

70. godina naše škole

Autor: Antonela PETRIĆ, 26. 5. 2018. 21:52

Prigodnim programom izvedenim u atriju škole, jučer, 25. svibnja obilježili smo i proslavili 70. rođendan naše škole.

Ravnateljica Antonela Petrić je nakon pozdrava dobrodošlice istaknula: "70 godina brzo je prošlo, škola je mijenjala i imena i lokacije, ali jedno je ostalo isto:  zajedništvo naših učitelja, učenika i roditelja, te entuzijazam i predanost obrazovanju i odgoju mladih naraštaja."

Zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović čestitala nam je ovaj veliki jubilej: "Ovo je lijep primjer kako jedna škola može funkcionirati, uz entuzijazam učitelja i veselje učenika. Od srca vam čestitam Dan škole za koju želim da bude ponos grada, te da iz nje izlaze čestiti i mladi ljudi nama svima na ponos." 

Uslijedio je prigodan program sastavljen od:

- prezentacije povijesne kronologije nastanka škole, od najranijih zapisa u školskim Ljetopisima  iz 1935. godine i onima iz 1947./48 u kojima se po prvi put spominje osnutak naše škole

-  scenskog  igrokaza "Romeo i Đula" u duhu staroga Splita koji nas podsjeća na stare splitske običaje, na obiteljske intrige, čakavski govor i u koji nas kroz ljubav dvoje mladih ljudi koji se uspiju za nju izboriti usprkos svim nedaćama obiteljskih odnosa podsjeća na ono što je najveće ljudsko bogatstvo, a to je upravo ljubav. Uz zbor, dramske grupe, mali i veliki zbor, glumci igrokaza bili su na vrhuncu zadatka, a svi skupa su dobili sve pohvale publike na izvrsno odrađenoj predstavi. 

O školi iz medija pročitaj pod više.

 [više]

Prijave za upis u srednju školu šk.god. 2018./19.

Autor: Antonela PETRIĆ, 26. 5. 2018. 21:10

Prijave za upis u sredju školu za školsku godinu 2018./19. započinju u petak, 25.5.2018. iza 12.00 sati na mrežnoj stranici upisi.hr

Pri prvoj je prijavi potrebno unijeti korisničko ime i zaporku dobivenu u osnovnoj školi nakon čega je moguće unijeti broj mobitela na kojega kandidat želi da mu bude dostavljen SMS s PIN-om.

Nakon što zaprimi PIN, kandidat pri svakoj sljedećoj prijavi u sustav unosi korisničko ime, zaporku i PIN. Po uspješnoj prijavi u sustav moguće je pregledati osobne podatke i ocjene, a nakon što se iz e-Matice prenesu i rezultati natjecanja, bit će moguće pregledati i te podatke. 

 

 [više]

Prevencija ovisnosti

Autor: Igor Mateljan, 24. 5. 2018. 12:04

I ove godine, odmah nakon proljetnih praznika, započelo je održavanje radionica za učenike viših razreda (5. do 8.) koje se odnose na prevenciju ovisnosti. Dvosatne radionice je održala djelatnica Lige za prevenciju ovisnosti zajedno sa srednjoškolcima volonterima, među kojima je bilo i dvoje bivših učenika naše škole.

Održano je ukupno 14 radionica, a teme po razredima bile su sljedeće:

5. razredi: ovisnost o internetu

6. razredi: legalne droge (alkohol, cigarete i lijekovi)

7. razredi: ilegalne droge

8. razredi: ovisnost o kocki

Ove radionice Liga za prevenciju ovisnosti održava u sklopu projekta Rastemo koji ima za cilj popularizaciju volontiranja među mladima.

 [više]

Obavijest

Autor: Antonela PETRIĆ, 23. 5. 2018. 09:44

Dana 24. svibnja 2018. godine nastava će biti skraćena te će se održavati prema sljedećem rasporedu:

Smjena “A” (neparni razredi)- nastava počinje u 8.00 sati, sat traje 30 minuta, mali odmor 5 minuta, a veliki odmor 10 minuta.

Smjena “B” (parni razredi) – nastava počinje u 12.00 sati, sat traje 30 minuta, mali odmor 5 minuta, a veliki odmor 10 minuta. 

Sportske aktivnosti održavati će se u školskoj dvorani od 17 do 20.30 sati.

Dana 25. svibnja 2018. godine nastava će biti organizirana u vidu radionica za koje su se učenici unaprijed pribilježili.

Smjena “A” s radom počinje u 8.00 sati, a smjena “B” u 9.30.  Radionice traju dva školska sata.

 

 [više]

Dica i ČAkavica

Autor: Jagoda Čopac, Antonela PETRIĆ, Nives PETRIČEVIĆ, 21. 5. 2018. 11:55

Osmi susret, pod nazivom Dica i ČAkavica, održao se 18. svibnja 2018. u Kazalištu lutaka u Splitu. Garancija da naše ČA nikud neće otić iz najlipjeg grada na svitu jest to što odgojiteljice, učiteljice i profesori s ljubavlju prenose čakavsku rič na mlađe naraštaje. Tako se mogao čuti i vidjeti cijeli kolaž recitacija, pjesama i igrokaza na našoj predivnoj dalmatinskoj i čakavskoj riči.  Našu školu su predstavljali učenici 2.d (Lana Bulić, Bernard Boban, Anđela Nevistić, Ava Mihovilović, Ivan Vidović i Tomislav Žuro) s dramsko-scenskom igrom Spli'ska dica pod mentorstvom učiteljice Jagode Čopac i učenici 4.a (Luka Agnić, Klara Aljinović, Viktor Gazin, Leona Marijanović i Ante Radić) s ulomkom iz mjuzikla Romeo i Đula pod mentorstvom učiteljice Nives Petričević. Uživanje je bilo čuti našu dragu djecu, još od vrtićke dobi pa do školske, kako recitiraju, pjevaju, glume i to sve na našem najlipjem čakavskom jeziku. Neka naše ČA šta dulje traje pa se vidimo i dogodine!

 [više]

Likovne radionice

Autor: Nives PETRIČEVIĆ, Antonela PETRIĆ, Jagoda Čopac, 21. 5. 2018. 11:41

Prošli tjedan, u učionicama  2.d i 4.a razredu, održale su se likovne radionice. Članice Udruge Vlaho Bukovac pokazale su djeci kako nastaje pravo malo umjetničko djelo. Marljivi učenici su se uhvatili posla i uživali stvarajući predivne slike pod nazivom "Pogled kroz prozor učionice". Naša škola ima najljepši pogled na plavetnilo mora i neba, jedrilice, brodove... pa nije ni čudno što su nastala prava mala umjetnička djela.

 [više]

Webinari - Upisi u srednju školu 2018./19.

Autor: Antonela PETRIĆ, 18. 5. 2018. 23:22

Sljedeći tjedan održat će se webinari na temu provedbe ovogodišnjih elektroničkih prijava i upisa učenika u prvi razred srednje škole. 

Webinari će se održati slijedećim redom:

- Webinar za ravnatelje osnovnih škola, članove upisnih povjerenstava i razrednike osnovnih škola (ponedjeljak, 21. svibnja 2018., od 14:15 do 16:15 sati),

- Webinar za ravnatelje i stručne suradnike osnovnih škola - upis učenika s teškoćama u razvoju (srijeda, 23. svibnja 2018., od 14:00 do 15:00 sati),

- Webinar za sve učenike koji upisuju I. razred srednje škole (četvrtak, 24. svibnja 2018. od 13:00 do 14:30 sati).

Sve informacije o pojedinom webinaru nalaze se na naslovnici vašeg administracijskog sučelja https://www.upisi.hr/oss​ , a informacije o webinaru za učenike nalaze se na javnom dijelu sučenja https://www.upisi.hr/upisi/​  i vidljiva je svim učenicima.
 
 

 [više]

Naš prvi izlet

Autor: Nataša HRŽIĆ, Antonela PETRIĆ, 18. 5. 2018. 23:03

S nestrpljenjem smo dočekali taj dan, 16. svibnja. Dan odlaska na izlet, dan zajedničkog druženja i zabave. Naši prvaši (1.a, 1.b, 1.c, 1.d) opremljeni sportskim izdanjem, sendvičima, loptama, društvenim igrama, ali najbitnije sa željom za otkrivanjem.

Vrijeme nas je držalo na tankoj niti, biti ili ne biti, padati ili ne padati. Unatoč kišici naoružali smo se velikom pozitivom i vodiljom Ništa mi neće ovaj dan pokvarit. Tako su naši učenici u pratnji svojih učiteljica (Nives Aržić, Linda Kavelj, Nataša Hržić, Zorana Granić, Petra Tomić) obišli sinjsko svetište. Posjetili smo Arheološku zbirku Franjevačkog samostana, gdje su djeca bila oduševljena narodnim nošnjama, dukatima, oruđem te ostalim ostacima sinjske prošlosti. Razgledali smo crkvu Gospe Sinjske i zaplovili prema seoskom gospodarstvu Panj. Otvarale su se vrećice, jeli su se sendviči, grickalice, igrale se društvene igre, pjevale pjesme, ali najvažnije od svega uslišane su dječje molitve. Kišica je stala, sunce je izašlo, a sreći i veselju nije bilo kraja.

Prepuni lijepih dojmova vratili smo se kući, pomalo tužni jer je naš izlet završio, ali obogaćeni novim iskustvom. Želite li vidjeti kako nam je bilo?!? Pogledajte u našoj galeriji i uživajte, jer smo i mi uživali! 

 [više]

Oprez s računalnim igricama

Autor: Antonela PETRIĆ, 11. 5. 2018. 20:56

Danas je u 1.c razredu pedagoginja Lada Pavelić održala radionicu sa ciljem upoznavanja učenika  s negativnim utjecajem prekomjerno provedenog vremena uz elektronske medije te poticanja i osvješćivanja važnosti preuzimanja odgovornosti za korištenje slobodnog vremena. Više podataka o radionici pročitajte u rubrici Stručno-razvojna služba.

 [više]

Zbirka radova "Moj sveti Duje"

Autor: Antonela PETRIĆ, 10. 5. 2018. 22:18

U Zbirci dječjih radova učenika osnovnih škola koja je prigodno pokrenuta u suradnji Grada Splita i Slobodne Dalmacije te tiskana uz blagdan grada Splita našla su se dva rada naših učenika drugaša: Nikoline Babić i Marka Popovića, mentorice vjeroučiteljice Mirjane Mešin.

Moj sveti Duje blagoslov mi daj.

Pomozi mi opraštati i otići u raj.

Blagoslovi moju zemlju i prijatelje sve.

Dobre ocjene mi daruj i ne napuštaj me.

Učini me sretnom dok se molim tebi.

Uljepšaj život meni.  

                          Nikolina Babić

 Sveti Duje

Volim te ja

Jer ti me štitiš

Od svakog zla.

Ti si zaštitnik

 Moga grada.

U tebi je

Sva moja nada.

                   Marko Popović

Objavljena su još dva rada četvrtaša, Ante Radića i Duje Srdelića, mentorice Nives Petričević. Možete ih pročitati ovdje.

Bravo za naše male literarce. I dalje uživajte i kreirajte igre riječi i stihova!

 [više]

"Preobrazba" - posjet HNK

Autor: Antonela PETRIĆ, 9. 5. 2018. 22:55

"Kad se Gregor Samsa jednog jutra probudio iz nemirnih snova, otkrio je da se u krevetu pretvorio u golemog kukca." Tom rečenicom započinje znamenita pripovijetka Preobrazba češkog pisca 20. stoljeća, Franza Kafke. Večerašnjoj 100. izvedbi ove predstave na Sceni 55 u HNK Split  nazočili su i naši zainteresirani sedmaši iz 7.c. Dobro upućeni u sadržaj od strane svoje učiteljice Ivane Vukas Silić i sami su se uvjerili da je Preobrazba pravo remek djelo koje će kao lektiru čitati u srednjoj školi. Odlični glumci i jednostavan ambijent uz izvanredne zvukovne efekte potakli su nas na razmišljanje  o položaju pojedinca, o njegovoj otuđenosti  u svijetu koji se pokorava globalizaciji dok je u privatnom životu lišen ljubavi i topline, o pojedincu za kojega nema milosti ni društvo, ni obitelj ni poslodavac. Predstava puna simbolike i alegorije jako je zainteresirala naše sedmaše tako da su odmah izvirale nove ideje za sljedeću godinu rada naše dramske sekcije. 

 [više]

Terenska nastava u Vukovaru Vijest ima dokument u privitku

Autor: Antonela PETRIĆ, Nikola Grgić, 8. 5. 2018. 11:52

Prošli tjedan naši su osmaši posjetili Vukovar u sklopu projekta kojega osmišljava i provodi Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo branitelja. Osvrt na posjet prepun emocija pročitajte u priloženom dokumentu.

                     

 [više]

Velika čast za naše male čakavce

Autor: Antonela PETRIĆ, 4. 5. 2018. 19:16

Danas se u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu povodom Svetoga Duje, Dana grada Splita držala svečana sjednica Gradskog vijeća grada Splita na kojoj su čast imali nastupiti naši drugaši kazujući nazočnima kako se od malih nogu u najlipjem gradu na svitu štuje lipa rič dalmatinska i čakavska. U uvodnom dijelu svečanosti kojoj su nazočili brojni državni dužnosnici, naši su čakavci svojim vedrim, besprijekorno izvedenim nastupom u originalnoj odjeći bili odlična najava ljepote i veličine programa koja je potom uslijedila. Sretni i zadovoljni bili su ne samo oni nego i naš splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, predsjednik gradskog vijeća Jure Šundov i svi njihovi gosti. Privlačeći pozornost svojim pojavama mamili su osmijehe auditorija i škljocanje fotoaparata brojnih posjetitelja. Koliko su uživali u glumačkim ulogama u pratnji svoje učiteljice Jagode Čopac, pogledajte pod -više.

Snimku njihovog nastupa poslušajte ovdje.

 [više]

Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima

Autor: Antonela PETRIĆ, Igor Mateljan, 3. 5. 2018. 22:57

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavljuje Otvoreni javni poziv za Projekt „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ za 2018. godinu.

Otvoreni javni poziv namijenjen je učenicima srednjih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima u sustavu vezanih obrta po jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO) za zanimanja iz Pravilnika o vezanim i povlaštenim obrtima i načinu izdavanja povlastica („Narodne novine“, broj 42/08), a prijave se zaprimaju od 1.9.2018.  do 19.10.2018. godine.

Iznos potpore koji se može dodijeliti je 750,00 kuna po učeniku mjesečno (9000,00 kn godišnje) za školsku godinu 2018./2019. (od 01.09.2018. do 31.08.2019. godine).

Stipendije će se kao i do sada odobravati za učenike srednjih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima u sustavu vezanih obrta po jedinstvenom modelu (JMO) za obrtnička zanimanja. Popis zanimanja koja su označena kao „deficitarna“ daje Hrvatski zavod za zapošljavanje putem Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja npr. autolakirer, autolimar, automehatroničar, bravar, dimnjačar, elektroinstalater, fasader, galanterist, instalater grijanja i klimatizacije, instalater kućnih instalacija, konobar, krojač, krovopokrivač, kuhar, mesar, pekar, plinoinstalater, slastičar, stolar, tesar i vodoinstalateri ili ostala obrtnička zanimanja koja na svom području HZZ sljedeće godine ocijeni kao deficitarna.

Neki od uvjeta koje moraju zadovoljit:

- da imaju prosjek ocjena prethodno završenog razreda minimalno 2,5

- da svladavaju gradivo bez ponavljanja razreda

- nisu korisnici stipendija za školovanje iz drugih izvora.

Sve dodatne informacije o Projektu te popis tražene dokumentacije mogu se pronaći na internetskim stranicama Ministarstva: link .

 [više]

Dan srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije

Autor: Antonela PETRIĆ, 3. 5. 2018. 22:49

Manifestacija "Dan srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije 2018. godine" će se održati u subotu, 12. svibnja 2018. godine od 10.00 do 15.00 sati na Trgu Gaje Bulata odnosno na platou ispred HNK Split. Pozivaju se svi zainteresirani učenici i njihovi roditelji da iskoriste priliku i na jednom mjestu prikupe i usporede informacije o srednjim školama temeljem kojih će učenici donijeti konačnu odluku u koju će se srednju školu upisati.

 [više]

Dan planeta Zemlje

Autor: Antonela PETRIĆ, 30. 4. 2018. 17:37

Provedene aktivnosti vezane uz obilježavanje Dana planeta zemlje pronađite u rubrici Knjižnica.

 [više]

Književnik Luko Paljetak u našoj školi

Autor: Antonela PETRIĆ, 30. 4. 2018. 15:28

U četvrtak, 26. travnja ugostili smo dubrovačkog književnika i akademika Luku Paljetka.  Učenici su njegov dolazak popratili velikim aplauzom kao znakom dobrodošlice, ali i znakom radosti i nestrpljenja za predstojeće druženje. Luko Paljetak rođen je u Dubrovniku u kojemu je proveo djetinjstvo i završio učiteljsku školu. Filozofski fakultet  završio je u Zadru, a doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Već  25 godina suradnik je i član Hrvatske akademije znanosti i umjetnostii. Radio je kao prevoditelj, redatelj i dramaturg u Kazaliaštu lutaka Zadru te urednik časopisa. 

Ove godine Luko Paljetak slavi 50 godina svoga stvaralaštva pa su učenici počašćeni njegovim dolaskom pripremili prigodan program, a zbor je pod vodstvom učitelja Darka Matičevića otpjevao Lukinu pjesmu "Ježić Ubodežić" koju je uglazbio upravo naš učitelj Matičević. Ravnateljica je potom pozdravila dragoga gosta, učenike i učitelje naznačivši vrijednost ovoga događaja. U drugom dijelu programa autor je jednostavnim i toplim riječima djeci pričao i recitirao svoje pjesme, govorio o sebi i svome književnome radu. Uvijek duhovit, neposredan i pozitivan ostavio je u svima nama osjećaj ispunjenosti i inspiriranosti. U sat vremena koliko je trajalo druženje i razgovor s književnikom radoznali ljubitelji knjige dobili su odgovore na mnoga pitanja. Hana iz 3.c pročitala je književniku pjesmu koju je napisala za njega i dobila obećanje da će, idući put kada dođe u našu školu, i on njoj napisati pjesmu. Svaki učenik koji je želio, dobio je potpis i posvetu književnika. Ovaj važan događaj popratili su i mediji. Fotografije sa susreta pogledajte u foto-galeriji.

 [više]

Mali ekonomisti 6.dio

Autor: Antonela PETRIĆ, Lada PAVELIĆ, 27. 4. 2018. 16:45

Kako je protekla 6. radionica Malih ekonomista pročitajte u rubrici Stručno-razvojna služba.

 [više]

E-ispitivanje

Autor: Antonela PETRIĆ, 27. 4. 2018. 16:19

Odabrani učenici 7. razreda danas su pristupili e-ispitivanju iz informatike i fizike. E-ispitivanje je pilot-projekt Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje s ciljem online načina ispitivanja te procjene znanja i postignuća iz dijela gradiva spomenutih predmeta. Nakon što NCVVO obradi podatke, škola odnosno učenici, će dobiti povratne informacije o rezultatima testiranja.

 [više]

Projekt Ruksak Vijest ima dokument u privitku

Autor: Antonela PETRIĆ, Josipa Stipica, 26. 4. 2018. 17:00

Već nekoliko godina sudjelujemo u projektu prikupljanja donacija za  pokret Marijinih obroka koji svakodnevno osigurava hranu za preko 600.000 djece u Africi, Latinskoj Americi i Istočnoj Europi. Cilj ovog međunarodnog pokreta je kronično izgladnjeloj djeci omogućiti jedan obrok dnevno u školi. Na taj se način djecu potiče da steknu obrazovanje koje ih kasnije u životu može izvući iz siromaštva.

Više o projektu i pozivu na sudjelovanje pročitajte u priloženom dokumentu.

 [više]

Dan srednjih škola Vijest ima dokument u privitku

Autor: Antonela PETRIĆ, 24. 4. 2018. 14:37

Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s nadležnim odjelom Ureda državne uprave Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područnim uredom Split, Hrvatskom gospodarskom komorom i Obrtničkom komorom Splitsko-dalmatinske županije i ove godine održava manifestaciju „Dan srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije". Sve potrebne informacije nalaze se u dopisu Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije priloženom u privitku.

 [više]

Blago našeg Marjana

Autor: Antonela PETRIĆ, Maja Dobrić, 23. 4. 2018. 14:39

U četvrtak 19. travnja 2018. učenici četvrtih razreda sudjelovali su u projektu „Blago našeg Marjana“ u organizaciji Grada Splita i Javne ustanove Park-šuma Marjan. 

Uz stručno vodstvo i poučne šetnje učenici su se educirali o pojmu zaštićene prirodne i kulturne baštine Park - šume Marjan.

Detaljnije pod -više.

 

 [više]

Državno prvenstvo u krosu

Autor: Antonela PETRIĆ, Robert Jelaska, 23. 4. 2018. 09:34

Učenice šestih razreda Nika Kozlica, Rea Kozlica, Kaja Đolonga i Katarina Petričević su na završnici natjecanja na državnom prvenstvu u krosu održanom 18. i 19. travnja 2018. godine u Poreču osvojile fantastično ekipno 4. mjesto. Na natjecanju je sudjelovalo 21.ekipa odnosno 84 natjecateljice. 

Čestitamo curama i njihovom mentoru, Robertu Jelaski, učitelju TZK na postignutom rezultatu.

 [više]

Proljetni radovi u školskom vrtu

Autor: Antonela PETRIĆ, 18. 4. 2018. 21:05

Proljeće, mnogima omiljeno godišnje doba, ujedno je i godišnje doba kada je potrebno obaviti dosta poslova u vrtovima, baštama i poljima. Tako su i naši vrijedni učenici i učenice pristupili radovima u našem školskom masliniku. Zainteresiranih učenika je bilo mnogo pa su podijeljeni u grupe učili koristiti različite poljoprivredne alate u praktičnoj primjeni na održavanju maslina. Učenici i učenice su pokazali nevjerojatan entuzijazam i zaraznu energiju budući da su aktivnost provodili nakon netom završene nastave. Odradili smo prva okopavanja maslina i proljetnu dohranu ili gnjojidbu. Vrijeme nam je proletjelo brzo, aktivnosti i zabave nije nedostajalo. Učenike koji su zainteresirani za vrtlarenje, dobru zabavu i stjecanje praktičnih znanja pozivamo da se uključe u brojne aktivnosti koje će sljedećih tjedana odvijati u školskom vrtu. Planiramo nastaviti rad na maslinama, posaditi limun, smokve, ružmarin, lavandu i brojne druge korisne biljke. Naučit ćemo kako se rade vrtne stazice, formiraju gredice za povrće, izrađuju korita za cvijeće i kako se popunjavaju zemljom. U narednim tjednima krenut će se sa sijanjem i sadnjom kako bismo imali vrt pun mirisnog cvijeća i bilja, te u budućnosti, nadamo se, i zdravog povrća. Zelenilo, rad u prirodi i mirisi prirode opuštaju i umiruju, pa nas tako naš vrt i briga za njega oplemenjuje i pokreće našu životnu energiju. Stoga s nestrpljenjem očekujemo novo druženje i opuštanje od svakodnevnih briga i obveza.

                                                                       Nikola Grgić, uč. povijesti

 [više]

Terenska nastava u Italiji (13.-16. 4. 2018.) Regija Veneto

Autor: Antonela PETRIĆ, Katija KUNAC, Daria Čikeš, 18. 4. 2018. 13:39

Regija Veneto (Padova, Verona, Parco Natura Viva, Venecija, Murano, Burano)

Učenici 6., 7. i 8. razreda koji pohađaju nastavu iz izbornog predmeta Talijanski jezik (drugi strani jezik) uspješno su realizirali kurikulumom planirani projekt terenske nastave u inozemstvu, preciznije u talijanskoj regiji Veneto.

Na petak trinaesti, krenuli smo prema Italiji u ranim jutarnjim satima i dokazali da je taj broj za nas bio sretan.

Prvo odredište bila nam je predivna Padova gdje smo se pomolili svetom Antunu koji nas je očito poslušao i vratio nas kući sretne i u istom broju.

Slijedio je put do našeg hotela na obali Jesolo gdje smo večerali i ugodno odspavali, napunivši se energijom za sljedeće dane.

Drugog dana putovanja družimo se sa životinjama u safariju Parco Natura Viva, a potom odlazimo u Veronu gdje nas dočekuju Romeo i Julija.

Već pomalo zaljubljeni u Italiju i opijeni pričom o vječnim ljubavnicima, noćimo zadnju večer u našem hotelu i pripremamo se za posljednji dan putovanja.

Treći dan brodom dolazimo do Venecije koja opravdava sva naša očekivanja. Ponte dei sospiri, Rialto, Piazza San Marco…dah nam zastaje od ljepote. Nakon ručka odlazimo brodom do Murana i Burana, otočića u venecijanskoj laguni. Nazočimo tehnikama izrade predmeta od murano stakla i iznenađujemo se ljepotom i zahtjevnošću tog izvornog talijanskog zanata. Kada smo pomislili da nas je taj magični potez majstora staklara doveo do vrhunca našeg očekivanja, tada se pojavio Burano.

Taj neobični otok predivnog kolorita, nakošenog zvonika i tradicionalne čipke ostavio nas je bez daha za kraj naše talijanske pustolovine.

Nemamo više što nadodati, osim toga da su naši učenici pokazali izuzetnu odgovornost, zrelost i spremnost na prihvaćanje novih izazova.  Svojim su nas ponašanjem zadužili da već sada razmišljamo o nekim novim putovanjima i nekim novim horizontima. 

Na povratku u školske klupe, 17.4. 2018., učenici osmih razreda, vođeni uputama i prijedlozima nastavnice Katije Kunac, u grupama su sastavili recept za uspješno putovanje. U inspiraciji nam je pomogao moto svetog Augustina:

»Il mondo è un libro e chi non viaggia ne conosce solo una pagina.«

Učenici šestih i sedmih prionuli su izradi plakata kojeg ćete uskoro moći vidjeti u  prostoriji škole.

Recept za uspješno putovanje

           Sastojci:

 • 1 kg hrabrosti
 • 2 velike žlice uzbuđenja
 • 3 šalice želje za otkrivanjem nepoznatih mjesta, ali i onog nepoznatog u nama samima
 • prstohvat rizika za neočekivane situacije
 • malo avanturističkog duha
 • veliko pakiranje poštovanja
 • šalica strpljenja i tolerancije
 • obilje smijeha i veselja
 • vrećica otvorenog duha
 • prstohvat samokontrole
 • osrednja doza slobode
 • dvije raširene ruke za nova prijateljstva
 • pregršt lijepih uspomena

Postupak: sve sastojke izmiješati prije putovanja i uživati u okusu novih avantura!

 [više]

Snimanje na Radio Splitu

Autor: Antonela PETRIĆ, Jagoda Čopac, 18. 4. 2018. 13:21

Prvonagrađeni učenici 2. d razreda, Lana Bulić, Anđela Nevistić, Ava Mihovilović, Bernard Boban, Ivan Vidović i Tomislav Žuro, u recitatorskom izričaju natječaja ČA u versin, ričima i pinelu, koji se održao 13. travnja 2018. u OŠ Bijaći u Kaštel Novom, pozvani su 17. travnja 2018. na Radio Split. Izveli su dramsko-scensku igru pod nazivom Spli'ska dica koju je osmislila učiteljica Jagoda Čopac, a pjesme su naše čakavske pjesnikinje Zvjezdane Čagalj, koja je također bila na Radio Splitu sa svojim mališanima iz vrtića Šareni svijet. Razigrani drugaši odradili su svoje dramske i recitatorske uloge kao pravi mali profesionalci. Voditelj programa, gdin Mladen Vuković, bio je oduševljen kad je vidio da su izveli dramsko-scensku igru bez ikakvih ponavljanja snimanja. Pokazao im je kako snimka izgleda na ekranu računala. Učenici su radosno ponavljali svoje stihove i uočili da kad jače ili skupno govore crte na ekranu se podebljaju. 

Snimka će se emitirati na Radio Splitu uoči Svetoga Duje, a ujedno će se tada moći preslušati i na web stranici Radio Splita.
Sljedeći nastup naših malih čakavaca je 4.svibnja 2018. godine u HNK-u  za Dan grada Splita.
 
Želimo im puno uspjeha i neka se naše ČA nikad ne zaudobi!
 [više]

Jednodnevni izlet četvrtaša i Malog razreda

Autor: Antonela PETRIĆ, Maja Dobrić, 18. 4. 2018. 12:01

Dana 16.4.2018. u 8:00 sati u organizaciji turističke agencije  Destinations F – TOURS d.o.o. učenici 4. a, b i c razreda te Mali razred zajedno sa svojim učiteljicama i uvijek dobro raspoloženim vodičima krenuli su na jednodnevni izlet.

U autobusu je vladala vrlo ugodna atmosfera te su učenici s uzbuđenjem čekali dolazak na odredište. Po dolasku u NP Krka, ukrcali smo se na brod koji nas je prevezao do otočića Visovca. Tijekom vožnje rijekom Krkom uživali smo u ljepotama prirode promatrajući razne biljne i životinjske vrste. Razgledali smo predivan otočić Visovac (muzej, crkvu, gustirnu, biljni i životinjski svijet) te smo saznali nešto o postanku i glavnim značajkama otočića.

Potom smo se uputili u obilazak Etno zbirke u starim vodenicama gdje se prezentira starinski način življenja na tim prostorima.  Nakon obilaska slijedio je ručak, a potom slobodno vrijeme za razonodu i igru.

Nastavili smo vožnju prema Šibeniku gdje smo razgledali centar grada i katedralu Sv. Jakova.

Nakon obilaska krenuli smo prema Primoštenu gdje smo imali slobodno vrijeme za igru. Učenici su uživali na prostranoj plaži igrajući različite momčadske i pojedinačne igre.

Prepuni lijepih dojmova u kasnim večernjim satima vratili smo se svojim kućama.

 [više]

ČA u versin, ričima i pinelu

Autor: Antonela PETRIĆ, Jagoda Čopac, 18. 4. 2018. 12:01

ČA u versin, ričima i pinelu naziv je za 3. literarni, recitatorski i likovni natječaj koji je održan 13. travnja 2018. u OŠ Bijaći u Kaštel Novom organiziran u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje.Tema ovog već tradicionalnog natječaja bila je "Ljubav".

Prije same svečanosti za djecu su osmišljene brojne aktivnosti. Članovi KUD-a Karol Woytyla iz Kaštel Kambelovca izveli su prigodnu kazališnu predstavu, upriličen je književni susret sa čakavskom pjesnikinjom Anelom Borčić te su organizirane radionice pisanja ljubavnih pisama na temu Miljenka i Dobrile koje su učenici simbolično ubacili u poštanski sandučić.
U recitatorskom izričaju sudjelovalo je 62 učenika među kojima su i učenici naše škole 2.d razreda (Anđela Nevistić, Lana Bulić, Ava Mihovilović, Bernard Boban, Ivan Vidović i Tomislav Žuro) pod mentorstvom učiteljice Jagode Čopac i učenici 4.a (Klara Aljinović, Ilijana Nevistić, Toni Hajdić, Viktor Gazin, Zrinka Jurić, Ante Radić, Leona Marijanović, Nina Buntić i Luka Agnić) pod mentorstvom učiteljice Nives Petričević. Naša škola zaista se može ponositi jer su učenici 2.d osvojili 1. mjesto, a učenici 4.a osvojili su 3. mjesto u recitatorskom izričaju pjesama naše čakavske pjesnikinje Zvjezdane Čagalj.
Drugaši i četvrtaši su pozvani na 8. susret Dica  i ČAkavica koji će se održati 18. svibnja 2018. s početkom u 17 sati u Kazalištu lutaka.
 
Zahvaljujemo domaćinima na izvrsnoj organizaciji te se nadamo da se vidimo i dogodine.
Neka naše ČA nikad ne gre ĆA!
 [više]

Festival znanosti

Autor: Antonela PETRIĆ, 12. 4. 2018. 10:09

Ovogodišnji Festival znanosti odvija se u periodu od 16. do 21. travnja, a glavna tema festivala su  O t k r i ć a. Svečano otvorenje je na sveučilišnom kampusu ispred ulaza u Prirodoslovno-matematički fakultet. U raznovrsnom programu posjetitelji će sigurno pronaći nešto za sebe.

Raspored za grad Split možete pogledati ovdje.

 

 

 [više]

"Izaberi pametno - izaberi deficitarno" Vijest ima dokument u privitku

Autor: Antonela PETRIĆ, 11. 4. 2018. 14:41

Obavijest učenicima 8.razreda i njihovim roditeljima

Predstavljanje srednjoškolskih programa za deficitarna zanimanja održat će se prema rasporedu koji se nalazi u privitku.

 [više]

1. mjesto u krosu

Autor: Antonela PETRIĆ, Robert Jelaska, 11. 4. 2018. 10:45

Učenice Kaja Đolonga, Nika Kozlica, Rea Kozlica osvojile su 1. mjesto na županijskom natjecanju u krosu koji se održao 10. travnja 2018. god. na hipodromu u Sinju i tim fantastičnim rezultatom se plasirale na završnicu natjecanja tj. državno prvenstvo u Poreču koje će se održati 18. travnja 2018. godine.

Čestitamo curama na velikom uspjehu i neka tako nastave i dalje!!

 [više]

Obavijest

Autor: Antonela PETRIĆ, 28. 3. 2018. 09:54

Proljetni odmor učenika počinje 29. ožujka, a završava 6. travnja 2018. godine. Nastava počinje 9. travnja 2018:

za smjenu A (neparni razredi) u 8.00 h

za smjenu B (parni razredi) u 14.00 h

Ugodan odmor i sretan Uskrs!

 [više]

Dekorativne ptičice

Autor: Vlatka Arančić Krstulović, Antonela PETRIĆ, 28. 3. 2018. 09:10

Među raznolikim uskrsnim simbolima u Malom razredu našli su se i ovi mali ptići i njihova gnijezda. S lakoćom izrađeni, uz angažiranje oko ukrašavanja razreda, predstavljaju zgodnu dekoraciju i zabavnu aktivnost učenika kreativaca. Interes i zajedničko kvalitetno provedeno vrijeme upotpunila je i izrada uskrsnih vjenčića ukrašenih zečićima i obojanim jajima izrađenih tehnikom paper mache-a i perja.

 

 [više]

Vjesnici proljeća

Autor: Nives ARŽIĆ, Antonela PETRIĆ, 27. 3. 2018. 22:07

Radost nadolazećeg proljeća osjećaju i raduju mu se naši prvaši. Učeći o vjesnicima proljeća kroz nastavu prirode i društva i povezujući naučeno znanje sa cvjetovnima koje upoznaju već u najranijim godinama, nastali su prekrasni likovni radovi mirisne livade i vlažnih područja uz koje u proljeće niču visibabe, jaglaci, ljubičice, šafrani i ostali vjesnici. Uratke prvaša iz 1. a dobivene vještim potezima kistova pogledajte pod - više.

 [više]

Dodjela nagrada "Hrvatska kakvu želimo" Vijest ima dokument u privitku

Autor: Antonela PETRIĆ, 27. 3. 2018. 21:47

Regionalni koordinator Javne ustanove RERA za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije i pročelnik Odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport  danas su uručili nagrade učenicima koji su osvojili jedno od prva 3 mjesta na natječaju „Hrvatska kakvu želimo“. Da podsjetimo, natječaj se provodio u okviru izrade nacionalne  razvojne strategije RH do 2030. godine kojeg je pokrenulo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u suradnji sa Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Agencijom za odgoj i obrazovanje, a u kojemu je ocjenjivački odbor literarnom radu našeg Ante Radića dodijelio najveći broj bodova i osvojeno 1.mjesto. Velika je čast bila Anti nazočiti dodjeli nagrada, pročitati svoj rad pred svima nazočnima i zajedno sa svojom mentoricom Nives Petričević  uz potporu vjeroučiteljice Josipe Stipice i ravnateljice proslaviti nagradu uz prigodni domjenak. 

Anti čestitamo i želimo puno uspjeha u daljnjem stvaralaštvu!

Nagrađeni rad pročitajte u priloženom dokumentu.

 [više]

Posjet prihvatu za beskućnike i socijalnoj samoposluzi

Autor: Antonela PETRIĆ, Josipa Stipica, 27. 3. 2018. 21:37

Petkom nakon petog sata, kad školsko zvono najavi vikend većini učenika škole, naši volonteri za još neko vrijeme odgode razbibrigu i posvete koji sat onima kojima je potrebna neka vrsta pomoći. Prošlog petka smo tako iskoračili iz naših uobičajenih školskih aktivnosti i posjetili prihvat za beskućnike i socijalnu samoposlugu koji vodi udruga MOST.  Dočekao nas je ljubazni Ante – voditelj prihvata te nas upoznao s načinom na koji prihvatilište funkcionira. Kroz neformalni razgovor doznali smo koliko beskućnika primaju, koji su razlozi zbog kojih ljudi postaju beskućnici, koliko je naših sugrađana primorano koristit usluge socijalne samoposluge, a rodile su se i nove ideje kako onima koje život nije baš mazio uljepšati tmurnu svakodnevicu. Naše ideje podijelit ćemo sa svima nakon školskih praznika i toplo se nadamo da će naići na potporu i razumjevanje.

                                                                     Školski volonteri 

 [više]

Uskrs kod prvaša

Autor: Antonela PETRIĆ, Linda KAVELJ, 23. 3. 2018. 08:17

Uskrsu se raduju svi, od najmlađih do najstarijih. Stariji će mlađe podučiti o tradicionalnim običajima vezanim za taj veliki kršćanski blagdan, a mlađi će slijediti tradiciju i običaje svoje obitelji. Kako naši najmlađi, prvaši, doživljavaju svjetlo Uskrsa, iskazali su riječju i slikom. Ovdje donosimo neke od njihovih izreka, a likovne radove pogledajte pod -više.

Volim Uskrs! Roko

Meni je najdraži blagdan Uskrs. Niko

Volim Uskrs zato što se tucamo s jajima. Robi

Volim Uskrs zato što je to novi početak. Leonarda

Volim bojati jaja sa obitelji. Marija

Sretan Uskrs vama. Petra

Volim Uskrs zato što bojamo jaja. Josip

Volim Uskrs! Mladen

 [više]

Likovne radionice

Autor: Antonela PETRIĆ, Jagoda Čopac, 22. 3. 2018. 12:42

Likovne radionice Udruge Vlaho Bukovac predvođene gđom. Jagodom Kecman održale su se u našoj školi protekla dva dana. Uskršnje čestitke koje su učenici izrađivali postale su prava mala umjetnička djela. Učenici su uživali u likovnom stvaralaštvu. Pokazali su svoju maštovit i kreativnost u izradi prigodnih čestitki koje sada krase njihove učionice. 

 [više]

Bravo rukometaši!

Autor: Robert Jelaska, 22. 3. 2018. 12:05

Učenici Tonči Pleić,Marko Kulić,Petar Penović,Luka Mikačić,Jure Barić,Luka Kožul,Bartul Kaliterna,Marin Domljanović,Luka Hajdić,Ivan Mladinić,Žarko Zdilar,Krešimir Varvodić,Tonči Grubšić,Karlo Vulić su na gradskom školskom natjecanju iz rukometa osvojili izvanredno 3.mjesto!!
Čestitamo!!
 [više]

TALIS 2018

Autor: Antonela PETRIĆ, 19. 3. 2018. 21:15

TALIS -Teaching and Learning International Survey odnosno Međunarodno istraživanje učenja i poučavanja je najveće svjetsko obrazovno istraživanje koje daje priliku učiteljima, nastavnicima i ravnateljima škola da daju svoj doprinos obrazovnim analizama i razvoju obrazovne politike dijeleći iskustva o svojem radu. Istraživanje TALIS provodi Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj u 47 zemalja. U ponedjeljak 19. ožujka 2018. godine u 346 srednjih i osnovnih škola Republike Hrvatske započela je provedba istraživanja. Učitelji koji sudjeluju u istraživanju pružit će informacije o različitim aspektima svoje profesije, o poučavanju i načinu rada, usavršavanjima, evaluaciji rada, povratnim informacijama o evaluaciji, okruženju učenja, uspjesima i izazovima s kojima se svakodnevno susreću kao i drugim temama vezanim uz vođenje i upravljanje školom.

 [više]

Čakavci u kotaru Mertojak

Autor: Antonela PETRIĆ, Jagoda Čopac, 19. 3. 2018. 15:58

Naši mali čakavci nastupili su u gradskom kotaru Mertojak povodom Dana kotara i zaštitnika župe sv.Josipa. Kao najmlađi sudionici programa uz klapu, pjevačice izvorne ojkavice i neke pjesnike, počašćeni su fritulama i štrudelom s kojima su se natjecale građanke kotara.

 [više]

Posjet predškolaca

Autor: Antonela PETRIĆ, Lada PAVELIĆ, 16. 3. 2018. 18:01

S obzirom da se bliže termini testiranja za upis u prvi razred, posjetili su nas predškolci iz Dječjeg vrtića Ružmarin. Posjetili su dva prva razreda i družili se s prvašićima kojima su donijeli i poklone. Pjevali su pjesme jedni drugima i susreli se sa starim prijateljima iz vrtića. Uzbuđeni su zbog skorog testiranja i polaska u školu.

 [više]

"Hrvatska kakvu želim"

Autor: Antonela PETRIĆ, Josipa Stipica, 15. 3. 2018. 10:11

Da sudjelovanje u natječaju znači neizvjesnost za svakog natjecatelja, ali i uspjeh kojega svi očekujemo, potvrdio je nas Ante Radić koji je kao jedan od natjecatelja promišljao o tome kakvu Hrvatsku želi 2030. godine. Litererni rad našeg Ante upućen je na državnu razinu natječaja "Hrvatska kakvu želim" kojeg je pokrenulo Ministarstvo refionalnog razvoja i fondova Europske unije u suradnji sa Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Agencijom za odgoj i obrazovanje. U kategoriji literarnih radova od 1. - 4. razreda Ante s jednim učenikom dijeli prvo mjesto budući da oba učenika imaju 52 boda u postupku ocjenjivanja od strane Županijskog ocjenjivačkog odbora. Očekujući daljnje informacije o završnoj manifestaciji u Zagrebu u okviru koje će se održati i dodjela nagrada i izložba radova, Anti i njegovoj mentorici Nives Petričević čestitamo i želimo sreću u daljnjoj fazi natjecanja!  

 [više]

Matematički dan-dan broja Π

Autor: Ela Veža, 14. 3. 2018. 09:04

Dan broja PI (matematičke konstante π )  obilježava se svakog 14. ožujka. Taj datum je zanimljiv svim matematičarima jer su 3, 1 i 4 tri najznačajnije znamenke broja π u decimalnom zapisu (3.14159 26535 89793 23846 26433…). Π se definira kao odnos opsega i promjera kruga π=O/2r .  Pi je također poznat i kao Arhimedova konstanta ili Ludolfov broj. Dan aproksimacije broja pi održava se i 22. srpnja (ili 22/7 po zapisu datuma dan/mjesec) jer je razlomak 22⁄7 uobičajena aproksimacija broja π.

Osim dana broja  Π ovog tjedna obilježit će se i mnoga zanimljiva događanja uz Tjedan mozga, a u našoj školi vrhunac događanja je naredni četvrtak kada će stotinjak učenika sudjelovati na međunarodnom natjecanju „Klokan bez granica“. Rješavanje matematičko-logičkih pitalica zanimljivo je učenicima od drugog do osmog razreda. Naravno, bit će i tortica, a u lipnju stižu nagrade za sve one koji uđu u 10% najboljih.

Ovim putem podsjećamo sve učenike da ne zaborave na ovogodišnje natjecanje   „Klokan bez granica“ koje će se i u našoj školi održati u
  četvrtak, 22. ožujka 2018. u 12:30!!!

 [više]

Obavijest

Autor: Antonela PETRIĆ, 7. 3. 2018. 11:20

Zbog prekida u dovodnom kabelu do daljnjega nije moguće uspostaviti telefonsku vezu sa školom putem. U tijeku su radovi operatera na otklanjanju kvara. U slučaju potrebe molimo da nas kontaktirate putem e-maila.

 [više]

Predložni na državno iz geografije

Autor: Antonela PETRIĆ, 7. 3. 2018. 11:19

Poznate su i ljestvice predloženika iz svih županija za državnu razinu Natjecanja iz geografije 2018.  Učenik 6. razreda Tin Matijaš i njegova mentorica Meri Bulat (zamjena Ivan Vuković) nalaze se među predloženim učenicima/mentorima. Čestitamo Tinu i metorici/mentoru na dosadašnjem postignuću očekujući poziv na državnu razinu natjecanja.

 [više]

Pozvani na državno iz engleskoga jezika

Autor: Antonela PETRIĆ, 7. 3. 2018. 10:53

Nakon objave konačne ljestvice poretka  Županijskog natjecanja iz engleskoga jezika 2018. godine jako smo radosni što se ime naše svestrane Lee Petrović i njene mentorice Anite Tomašić nalazi među onim učenicima/mentorima/školama koje  su svojim rezultatom stekli pravo sudjelovanja na Državnom natjecanju. 
Državno natjecanje će se održati od 11. do 13. travnja 2018. u Splitu. 
Lei i njenoj mentorici čestitamo na uspjehu i želimo puno sreće na natjecanju koje slijedi.

 [više]

Rezultati županijskog natjecanja iz hrvatskoga jezika Vijest ima dokument u privitku

Autor: Antonela PETRIĆ, 5. 3. 2018. 16:17

U priloženoj tablici se nalaze rezultati županijskog natjecanja iz hrvatskoga jezika.

 [više]

Tjedan mozga 2018.

Autor: Antonela PETRIĆ, 5. 3. 2018. 14:39

Povodom Tjedna mozga 2018. godine koji se ove godine obilježava od 12. do 18. ožujka, Zavod za neuroznanost Medicinskog fakulteta u Splitu planira održavanje kratkih edukativnih predavanja o umjetnoj inteligenciji, namijenjenih starijim osnovnoškolcima. Cilj navednog Tjedna je upoznavanje šire javnosti sa značenjem istraživanja mozga u 21. stoljeću i popularizacija znanja o funkcijama mozga. 

Ako si učenik od 5.do 8. razreda i ako se želiš prijaviti za pohađanje predavanja koje bi se održalo u petak, 16.3.2018. godine (petak) u vremenu od 17.00 do 19.00 h na Medicinskom fakultetu u Splitu, Šoltanska 2, prijavi se u Stručnu službu škole do četvrtka, 8. ožujka 2018.

 [više]

Obavijest o održavanju nastave u ponedjeljak, 5. ožujka 2018.

Autor: Antonela PETRIĆ, 1. 3. 2018. 22:15

U ponedjeljak, 5. ožujka 2018. godine naša škola je već sedmi put domaćin održavanja Županijskog natjecanja iz hrvatskoga jezika.  Zbog provedbe natjecanja nastava će toga dana biti organizirana prema sljedećem rasporedu:

Jutranja smjena će započeti u 12.00 h.

 • nastavni sat trajat će 30 min, mali odmor 5 minuta, a velikoga odmora neće biti.

Poslijepodnevna smjena će započeti u 15.30 h

 •  Nastavni sat trajat će 30 minuta, mali odmor 5 minuta, a velikoga odmora neće biti

Knjižnica ce raditi od 16.00 - 19.10 h

         

 [više]

UPISI u 1. razred 2018./19.

Autor: Antonela PETRIĆ, 1. 3. 2018. 22:05

Obavijesti o upisu učenika i rasporedu preuzimanja termina za testiranje učenika polaznika 1. razreda osnovne škole u 2018./19.školskoj godini nalaze se u rubrici Kutak za roditelje.

 [više]

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

Autor: Antonela PETRIĆ, Kristina Čulić, 1. 3. 2018. 21:18

U srijedu 28.2.2018. i u našoj školi je obilježen Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Učenici trećih i četvrtih razreda imali su priliku sudjelovati u radionicama pod vodstvom psihologinje i defektologinje škole. Zajedno su se informirali o vrstama nasilja među djecom, kako reagirati na nasilje te zašto je važno da  škola bude sretno i sigurno mjesto za sve učenike. Također su učili kako prepoznavati, izražavati i nositi se s vlastitim osjećajima te razvijati suosjećanje za druge učenike.

Više o svemu u rubrici Stručno-razvojna služba i u foto-galeriji.

 [više]

"Mitovi i legende" - natjecanje iz likovne kulture

Autor: Antonela PETRIĆ, Hajdi VLAK, 1. 3. 2018. 20:51

Ove godine zadatak iz predmeta Likovna kultura zasnivao se na poticaju "Mitovi i legende". Učenici su pomoću metalne žice (bakrene i aluminijske) napravili svoje skulpture. Te skulpture proizlaze iz njihovog viđenja nekog mitološkog bića.

Iznenađujuće je kako dijete ima sposobnost kreirati i pronaći likovno rješenje uz primjenu likovnih pojmova elemenata i načela oblikovanja. Oni su svojim individualnim izrazom na jedinstven i kreativan način pronašli rješenje za svoj zadatak.

Povjerenstvo za odabir likovnih radova na nivou županije prepoznalo je radove naših učenika pa su 3 rada izložena u Galeriji Kralja Zvonimira u Solinu. Od tri rada koja su izradili Nika Mandić -"Božica Nika", Luka Bepo Kaliterna - "Krilati lav" i Mia Sarajčev - "Medusa", dva rada odlaze na državno natjecanje koje će se sredinom travnja održati u Našicama.

Pod -više možete pogledati fotografije radova naših troje kreativaca.

 [više]

Međužupanijsko natjecanje u debati za OŠ iz Dalmacije Vijest ima dokument u privitku

Autor: Antonela PETRIĆ, Igor Mateljan, 27. 2. 2018. 20:52

Naše predstavnice

U OŠ Žnjan-Pazdigrad 23. i 24. veljače održano je međužupanijsko natjecanje dalmatinskih osnovnih škola u debati. Sudjelovale su 22 ekipe iz Splita, Kaštela, Makarske i Knina.

Ekipa naše škole u sastavu: Lara Cvitković, Petra Martinović i Emanuela Erceg osvojila je drugo mjesto te se plasirala na državno natjecanje koje će se održati u Zagrebu sredinom svibnja.

Detaljnije o održanoj debati pročiitajte pod - više.

 [više]

Obavijest

Autor: Antonela PETRIĆ, 27. 2. 2018. 14:31

Knjižnica će od 28. veljače do 2. ožujka 2018. raditi po sljedećem rasporedu:

SRIJEDA

9:00-14:30

ČETVRTAK

12:30-18:30

PETAK

14:00-19:30

 

 

 [više]

Obavijest

Autor: Antonela PETRIĆ, 26. 2. 2018. 20:37

Obavještavamo učenike i roditelje da će se sutra, 27.veljače 2018. godine, nastava održati po uobičajenom rasporedu.

 [više]

Obavijest učenicima i roditeljima 8.c i d

Autor: Antonela PETRIĆ, 26. 2. 2018. 19:35

Posjet CISOK-u, dogovoren za 27. i 28. veljače 2018. godine (utorak i srijeda), odgađa se do daljnjega zbog hladnoće i opasnosti od poledice.

 [više]

Obavijest o održavanju nastave u poslijepodnevnoj smjeni

Autor: Antonela PETRIĆ, 26. 2. 2018. 15:06

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, danas će se u poslijepodnevnoj smjeni održati 3 školska sata, do 16.25 h.

Molim sve roditelje da prate web stranicu Škole zbog daljnjih uputa o organizaciji nastave u narednim danima. 

 [više]

Preventivno sigurnosno djelovanje

Autor: Antonela PETRIĆ, 25. 2. 2018. 20:57

Mladen, Pavlimir, Neven, Nikola, Darko i Dino, djelatnici škole, danas su preventivno, obzirom na prognozu, provjerili i pripremili pristupe školi.  Ujutro će se prije početka nastave pristupi ponovo provjeriti i ukoliko bude potrebno, ponovo posuti sol.  Kako bi nakon prehladnog vikenda u ponedjeljak ujutro u školi bilo ugodnije boraviti i raditi, preventivno smo uključili sustav centralnog grijanja. Nakon obavljenog posla, odlično nam je prijala šalica toplog čaja.

 [više]

Pozvani na županjsko iz geografije

Autor: Antonela PETRIĆ, 22. 2. 2018. 20:59

Na popisu pozvanih učenika na županijsko natjecanje iz geografije našlo se još četvero naših učenika. Matea Sumić (5.r.), Tin Matijaš (6.r.), Luka Kožul (8.r.) i Nina Jokić (8.r.) svojim će znanjem predstavljati školu na predstojećem natjecanju. Čestitamo učenicima i njihovim mentorima Nadi Ugrini, Meri Bulat te Ivanu Vukoviću na postignutim rezultatima i želimo puno sreće i uspjeha na županijskom natjecanju.

 [više]

Nastup u palači Milesi

Autor: Antonela PETRIĆ, Jagoda Čopac, 22. 2. 2018. 11:31

Proslavu manifestacije Dana materinskog jezika u organizaciji udruge Marko Uvodić Splićanin pod nazivom "Splitski govor, dica, judi, kuće" uveličali su 21.veljače 2018. godine u palači Milesi pored ostalih izvođača i naši drugaši koji puni entuzijazma i ljubavi njeguju čakavski izričaj.

 

 

 [više]

Još jedna četvorka na županijskom iz hrvatskoga jezika

Autor: Antonela PETRIĆ, 21. 2. 2018. 22:07

Još četvero naših učenika plasiralo se na županijsku razinu natjecanja iz hrvatskoga jezika.  To su Mia Brkljačić, sedmašica te Lea Petrović, Petra Martinović i Luka Kožul, osmaši. Bravo za učenike, bravo za mentorice Zdenku Strizrep, Teu Simunić i Stanisalvu Renić. Našim predstavnicima želimo puno uspjeha na županijskom natjecanju koje će se održati u ponedjeljak, 5.ožujka 2018. godine u našoj školi.

 [više]

ENGLESKI JEZIK - rezultati županijskog natjecanja

Autor: Antonela PETRIĆ, 21. 2. 2018. 21:09

Između devedesetijednog (91) pozvanog učenika na županisjko natjecanje iz engleskoga jezika, našla su se i 3 imena naših osmašica. To su Lea Petrović, Danijela Huljaj i Marija Šunjić. Nakon jučerašnjeg natjecanja koje je provedeno u OŠ Sućidar, jako smo ponosni na uspjeh naših osmašica i njihove mentorice Anite Tomašić te im čestitamo na postignućima.

Naša svestrana Lea Petrović plasirala se na 2.mjesto. Za očekivati je da će Lea biti pozvana na državnu razinu natjecanja o čemu će nas u narednom periodu izvijestiti Državno povjerenstvo. A do tada .. moramo se strpjeti.

 [više]

Četvorka s Trstenika na županijskom iz fizike

Autor: Ela Veža, 20. 2. 2018. 15:51

Lea Petrović, Luka Kožul, Nina Jokić i Emanuela Erceg pod mentorstvom njihove učiteljice Mirjane Bubić plasirali su se na županijsko natjecanje iz fizike. Lei smo  već prestali brojiti pozive na županijska natjecanja, a i Luki je to barem drugi poziv na županijsko.

 [više]

Lea Petrović i Luka Kožul pozvani na županijsko iz kemije

Autor: Ela Veža, 19. 2. 2018. 16:44

Naši osmaši Luka Kožul i Lea Petrović smentoricom Ivanom Benussi Šavorić pozvani su na županijsko natjecanje iz kemije. Lei je to treće županijsko natjecanje ove godine.

U fotogaleriji možete pogledati  kako je bilo na informatici gdje je Lei kao drugoj u županiji za dlaku pobjeglo državno natjecanje.

 [više]

Vježba evakuacije i spašavanja

Autor: Antonela PETRIĆ, 15. 2. 2018. 12:46

U cilju ukazivanja na važnost ispravnog postupanja osoba u slučajevima izvanrednih događaja kao što su požar, potres i sl. jutros smo proveli vježbu evakuacije i spašavanja. Evakuacija je promišljeno, organizirano i učinkovito napuštanje radnih prostora ili objekta prije nego što nastupi ugrožavanje života i zdravlja osoba, a koje može izazvati iznenadni događaj čije posljedice je moguće predvidjeti. Zamišljeni požar izbio je u školskoj knjižnici. Učenici i djelatnici škole su o "izbijanju požara" obaviješteni oglašavanjem školskog zvona u trajanju od 1 minute, a istovremeno je Javnoj vatrogasnoj postrojbi dojavljeno "izbijanje požara". Učenici i učitelji su bez panike krenuli prema izlazu za slučaj opasnosti, a zatim na zborno mjesto tako da je škola  evakuirana u roku od minute i po, a vatrogasci su stigli za 7 minuta. Djelatnici vatrogasne postrojbe "ugasili su požar", a učenici su se imali prilike upoznati s opremom vatrogasnog vozila i popričati sa stručnim osobama koji taj posao obavljaju.

Vježba je ocijenjena ocjenom izvrstan od strane svih sudionika tako da možemo zaključiti da je vježba dobro isplanirana, kvalitetno organizirana te uspješno provedena.

 [više]

Županijska smotra LiDraNo u HNK

Autor: Jagoda Čopac, 15. 2. 2018. 08:15

Na "daskama koje život znače", u splitskom HNK, 12. veljače 2018., pred prepunom dvoranom učenika, roditelja i mentora, predstavili su se učenici 2.d razreda na županijskom natjecanju LiDraNo. Među petnaest točaka dramsko scenskog nastupa iz različitih škola naše županije bila je i točka naših malih čakavaca. Uživali su igrajući se i izvodeći dramsko scensku igru na splitskoj čakavici za koju su dobili gromoglasan pljesak. Bio je to za njih uzbudljiv i nezaboravan doživljaj! Tko zna, možda netko od ovih naših malih glumaca odraste u velikog glumca pa mu zaista ove "daske" budu značile "život"!?

 [više]

Maškare

Autor: Antonela PETRIĆ, Jagoda Čopac, 14. 2. 2018. 14:15

Veseli maškarani dan održao se na pokladni utorak za učenike drugih, četvrtih razreda i malog razreda naše škole. Puno smijeha, radosti i veselja donijela je kod naših mališana ovakva zabava. Krnji je pročitana presuda za sve što nije bilo dobro u protekloj godini, a u nadi da se neke loše stvari neće ponavljati u ovoj godini. Raspjevana maškarana povorka je prošetala kvartom da se malo pokažu susjedima i slučajnim prolaznicima. Svaki pozitivni komentar izmamio je osmijehe na licima naših mališana. Nakon šetnje kvartom, uslijedio je ples pod maskama u atriju škole. Meštar Pave je bio zadužen za puštanje prigodne glazbe. "Maškare, ča mogu maškare" pjevali su raspjevani mališani sa svojim učiteljicama u ritmu plesnih koraka. Tu je bio i neizostavni plesni vlakić gdje mu nije mogla odoljeti, a da mu se ne priključi, ni naša spremačica Ljilja. Plesalo se i pjevalo kako i priliči zadnjem danu karnevala!

 [više]

Maškarana povorka u najlipšem gradu na svitu

Autor: Antonela PETRIĆ, 13. 2. 2018. 11:50

U veselom raspoloženju, kako i priliči pokladnom vremenu, mališani naše škole krenuli su jutros u maškaranoj povorci u centar grada. Bio je to razigran nastavni dan, kako za učenike, tako i za učiteljice. Maškarana povorka posjetila je Gradsko kazalište lutaka kako bi odgledala predstavu "Stonoga Goga". Naši ljubitelji maškara, poklonici raznovrsnih ideja vlastitiog preoblikovanja, uživali su u liku poduzetnog Smrdljivog Martina, otmjene leptirice i discipliniranog marava kao i cijelom šarenilu šumsko-postolarskog svijeta čijem su šarenilu i sami pridonijeli uživljeni u uloge koje su postali na jedan dan. U pratnji maškaranih učiteljica prošetali su ulicama stare gradske jezgre i splitskom rivom te izmamili osmijehe i oduševljenje slučajnih prolaznika.      

 [više]

Hrvatska kakvu želim

Autor: Antonela PETRIĆ, 12. 2. 2018. 10:46

U okviru procesa izrade Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Agencijom za odgoj i obrazovanje organizira nagradni natječaj za osnovne škole za dječje literarne i likovne radove na temu „Hrvatska kakvu želimo“ (www.hrvatska2030.hr).

Ovaj natječaj daje priliku učenicima osnovnih škola da izraze svoju kreativnost te putem pjesmama, sastavaka i likovnih uradaka predstave Hrvatsku u kakvoj žele živjeti 2030. godine.

Za LIKOVNE RADOVE dozvoljene su sve tehnike crtanja i kreativnog izražavanja.

LITERARNI RAD podrazumijeva pjesmu, priču, sastav ili pismo.

TEMA rada je „Hrvatska kakvu volimo“ s naglaskom na 7 tematskih područja:

 • zdravlje i kvaliteta života
 • energija i održivi okoliš
 • promet i mobilnost
 • sigurnost
 • hrana i bio-ekonomija
 • digitalno društvo
 • turizam i kreativno društvo

Budući da smo se kao škola u propisanom roku prijavili na ovaj natječaj, pozivamo sve naše učenike koji imaju ideju, želju i natjecateljski duh da originalnu viziju svoje domovine Hrvatske u 2030. godini prikažu likovnim ili literarnim radom te da radove predaju svojim učiteljima razredne nastave ili učiteljima hrvatskog jezika i likovnog odgoja najkasnije do 23. veljače 2018. godine kako bi članovi ocjenjivačkog odbora izabrali najuspješnije radove i u zadanom ih roku poslali na županijsku razinu natječaja.

Svaki rad na poleđini mora sadržavati sljedeće podatke: ime i prezime učenika, razred, naziv i adresu škole.

 

 [više]

Splitski polumaraton

Autor: Antonela PETRIĆ, 10. 2. 2018. 14:08

Grad Split je zlatni pokrovitelj manifestacije 18. Splitski polumaraton koja se održava od 23.02. do 25.02. u našem gradu.

Dio manifestacije su i utrke dm dječje milje za djecu starosti 6 do 15 godina, odnosno za osnovnoškolce. Utrke su humanitarnoga karaktera uz simboličnu startninu u iznosu od 10 kn, koja se u potpunosti donira Županijskoj ligi za borbu protiv raka Split.

Doznajemo da je za utrku već prijavljeno oko 400 djece iz šireg područja Splita, a predviđeni limit je čak 1.000 djevojčica i dječaka – učenika/ca osnovnih škola.

Poticanjem i sudjelovanjem u utrci ne samo da razvijamo svijest o važnosti bavljenja sportom, nego se i ovim putem odazivamo na sudjelovanje u humanitarnoj akciji.

Informirajte se više ovdje  i ovjde.

 

 [više]

Drugaši na Danima otvorenih vrata u Centru 112

Autor: Antonela PETRIĆ, Jagoda Čopac, 10. 2. 2018. 14:04

Besplatnim pozivom na broj 112 u bilo kojoj državi Europske unije može se zatražiti pomoć hitnih službi (policije, vatrogasaca i hitne medicinske pomoći).

U to su se uvjerili učenici  drugih razreda naše skole, koji su u srijedu, sa svojim učiteljicama posjetili Županijski centar 112 u Splitu. Tamo su ih dočekali ljubazni djelatnici koji su im detaljno objasnili kako to izgleda u praksi.                     

Znatiželjni drugaši postavljali su brojna pitanja i saznali da ima najviše medicinskih intervencija, dojava prometnih nesreća, napada na život i imovinu ljudi te vatrogasnih intervencija.Naučili su da uvijek trebaju biti oprezni kako bi se spriječile eventualne opasnosti. Ako ipak dođe do nesreće, treba smireno nazvati broj 112 i reći sve važne podatke. Drugaši su posebno upozoreni da nikada ne smiju zvati broj 112 bez ozbiljnog razloga, odnosno da bi se našalili jer time oduzimaju liniju onima kojima je ta pomoć zaista potrebna.

11. veljače obilježava se Dan međunarodnog broja 112.  
Njihovim djelatnicima želimo uspješno pružanje pomoći svima koji to zatraže, a da takvih bude što manje!
 [više]

Bravo šahistice!

Autor: Robert Jelaska, Ela Veža, 8. 2. 2018. 16:16

Učenice Lucija Serdarević, Valentina Vrandečić, Diva Perković, Petra Zeljko i Mirna Velić osvojile su odlično drugo mjesto na gradskom školskom natjecanju u šahu. Čestitamo na odličnom rezultatu curama i nihovom mentoru Robertu Jelaski.

 [više]

"U zagrljaju moje mame"

Autor: Antonela PETRIĆ, Josipa Stipica, 7. 2. 2018. 20:44

Na inicijativu Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije i ove smo se godine uključili u likovno-literarni natječaj učenika osnovnih i srednjih škola. Natječaj se provodio pod nazivom „U zagrljaju moje mame“ kao priprava za Treći nacionalni susret hrvaskih katoličkih obitelji koji će se ove godine održati u rujnu u Solinu. Očekujemo da će radovi naših četvero učenika, dvoje osmaša i dvoje četvrtaša, biti prepoznati i vrednovani po svojoj kvaliteti i da će svoje mjesto pronaći u Zborniku učeničkih radova .

 [više]

Pješačka staza

Autor: Antonela PETRIĆ, 7. 2. 2018. 15:45

Molimo sve osobe koje iz bilo kojih razloga posjećuju školu da zbog sigurnosti svih učenika poštuju prometni znak kojim je prilaz sa sjeverne strane uzduž školske dvorane i škole označen kao Pješačka staza pa je stoga zabranjen promet svim vozilima osim vozilima hitnih službi i vozilima za učenike s posebnim potrebama.

 [više]

Brošura za roditelje-,,Intervju s roditeljima - odgovori koje je dobro znati" Vijest ima dokument u privitku

Autor: Ela Veža, 7. 2. 2018. 13:30

U listopadu 2017. godine, u organizaciji Ureda za suzbijanje zlouporabe droga održanje godišnji sastanak Radne skupine za Sustav ranog upozoravanja u slučaju pojave novih psihoaktivnih tvari u Republici Hrvatskoj . Zadaća Radne skupine je savjetovanje Ureda o provedbi opće strategije Nacionalnog informacijskog sustava za droge, metodama prikupljanja i analize podataka, komunikacijskoj strategiji i  aktualnim temama i trendovima koji se pojavljuju na području novih psihoaktivnih tvari, predlaganje aktivnosti i mjera te sudjelovanje u izradi radnih dokumenata i stručne literature. Na  sastanku je sa članovima spomenute Radne skupine usuglašena konačna verzija brošure ,,Interuju s roditeljima - odgovori koje je dobro znati" koju su nam u elektronskom obliku dostavili iz Agencije za odgoj i obrazovanje, a možete je predignuti ovdje.

 [više]

Dan sigurnijeg interneta

Autor: Antonela PETRIĆ, Lada PAVELIĆ, 7. 2. 2018. 10:18

Povodom svjetskog obilježavanja Dana sigurnijeg interneta jučer su u četvrtim razredima održana predavanja na istu temu. Učenici su raspravljali, diskutirali, dijelili između sebe primjere i donosili zaključke o tome kako se zaštititi od opasnosti na internetu te koja su pravila za njegovo sigurnije korištenje.

Također, učenicima petih razreda podijeljene su brošure „Kako zaštititi dijete u svijetu interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona?“ u kojima mogu, zajedno sa svojim roditeljima, pronaći brojne zanimljive i korisne informacije vezane za ovu temu.

 [više]

UPISI u 1. razred 2018./19.

Autor: Antonela PETRIĆ, Lada PAVELIĆ, 2. 2. 2018. 12:15

Upis djece u prvi razred osnovne škole na području Splitsko-dalmatinske županije za školsku godinu 2018./2019.

Prijava školskih obveznika vršit će se elektronskim putem na obrascu PRIJAVA za predupis (link na stranici Ureda državne uprave u Splitsko – dalmatinskoj županiji- www.udu-sdz.hr)

u vremenu od 8. do 18. veljače 2018.

Prijavu je potrebno izvršiti prema upisnom području škole objavljenim na web stranici Ureda državne uprave SDŽ i web stranicama osnovnih škola u SDŽ.

Školski obveznici su:

 • djeca rođena od 1. travnja 2011. do 31. ožujka 2012.,
 • djeca rođena od 1. travnja 2012. do 31. prosinca 2012. za koju roditelji, odnosno staratelji žele ostvariti pravo na prijevremeni upis u prvi razred osnovne škole,
 • djeca kojima je za šk.god. 2017./2018. rješenjem Ureda, odgođen upis u prvi razred osnovne škole,
 • djeca koja trebaju privremeno oslobađanje od upisa u prvi razred osnovne škole.

Učenik se prijavljuje za upis u školu prema prebivalištu odnosno upisnom području škole (matična škola), gdje se obavlja provjera spremnosti djeteta za upis (testiranje i liječnički pregled) sukladno dogovoru sa roditeljem.

Ako se dijete želi iz opravdanog razloga upisati u školu kojoj ne pripada prema upisnom području (cjelodnevni boravak ili neki drugi razlog) u postupku prijave, prijavljuje obje škole s naznakom željene škole i razloga. Provjeru spremnosti obavlja u matičnoj školi, nakon čega se javlja željenoj školi radi dogovora.

Nakon obavljene prijave djeteta Uredu, roditelj odnosno staratelj obavezno se treba javiti školi u vremenu od 1. do 8. ožujka 2018. god. radi dogovora o terminu testiranja djeteta. Potrebna dokumentacija: OIB djeteta.

RASPORED ZA PREUZIMANJE TERMINA TESTIRANJA

  1.3.četvrtak   2.3.petak    5.3.poned.   6.3.utorak  7.3.srijeda  8.3.četvrtak
    17 - 19 h   11 - 13 h    11 - 13 h   11 - 13 h   17 - 19 h   17 - 19 h

Termin za testiranje i pregled kod školske liječnice preuzima se u uredu pedagoginje škole.

Za prijevremeni upis roditelj odnosno staratelj osim prijave online podnosi i zahtjev Uredu državne uprave na Obrascu 6. Mišljenje stručnog tima predškolske ustanove dostavlja osnovnoj školi prilikom dogovora o testiranju.

Za privremeno oslobađanje od upisa u prvi razred (djeca sa težim oštećenjem zdravlja), roditelj odnosno staratelj podnosi zahtjev Uredu državne uprave na Obrascu 6. Uz zahtjev prilaže i medicinsku dokumentaciju.

 [više]

Dan sigurnijeg interneta 2018.

Autor: Ela Veža, 2. 2. 2018. 09:18

Drugi dan u drugom tjednu drugog mjeseca u našoj školi obilježava se već godinama. Za one koji nisu sigurni o čemu je riječ pojasnit ćemo da je to Dan sigurnijeg interneta. Ove godine riječ je o utorku, 6. veljače 2018., ali kao i inače cijeli tjedan, mjesec i šire na satovima informatike i razrednika nastojat ćemo upoznati najnovije trendove kako zaštititi sebe i druge od opasnosti na koje možemo naići online ali i uživo.

Program ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta  #DSI2018 obuhvaća:

 • Online predavanja za djecu i učitelje
 • Edukacijski paket za obilježavanje Dana sigurnijeg interneta
 • Letke, plakate i savjete za sigurno korištenje interneta
 • ...i još mnogokorisnih stvari

Ono što će učenicima biti najzanimljivije je kviz kojem u utorak mogu pristupiti na http://www.dansigurnijeginterneta.org

 [više]

Prijavi se za Klokana do četvrtka, 8. veljače!!

Autor: Ela Veža, 2. 2. 2018. 09:03

I ove godine učenici naše škole mogu sudjelovati na međunarodnom matematičkom natjecanju "Klokan bez granica" koje će se održati u četvrtak, 22. ožujka 2018.

Prijave za natjecanje su u tijeku,a svi zainteresirani učenici trebaju po običaju donjeti 15 kn svojim razrednim blagajnicima koji će u četvrtak, 8. veljače 2018. predati novac svojim učiteljicama razredne nastave ili matematike.

 [više]

Stigli novi pozivi županijska natjecanja

Autor: Ela Veža, 2. 2. 2018. 08:35

Lea Petrović, Danijela Huljaj i Marija Šunjić pozvane su na županijsko natjecanje iz engleskog jezika, a na sve tri veoma ponosna je njihova mentorica Anita Tomašić.

Lea Petrović je pozvana i na županijsko natjecanje iz matematike te joj je uz informatiku ovo već treće ovogodišnje županijsko natjecanje, (a još nije odradila ni sva planirana školska natjecanja). Bravo Lea!

Roko Čačija i Mia Brkljačić će također s mentoricom Majom Frlan pokazati na županijskom natjecanju iz matematike koliko su dobri naši sedmaši.

Inače izvrsni šestaši kao i četvrtaši ove godine nisu imali sreće s veoma teškim zadacima, a od petaša na županijsko natjecanja pozvana je Timea Varga pod mentorstvom Ele Veža.

 [više]

Dani poslova u turizmu

Autor: Antonela PETRIĆ, 1. 2. 2018. 12:23

Nastavno na rekordne turističke rezultate u 2017. godini te potaknuti rastom potražnje za turističko ugostiteljskim djelatnicima, ali i kontinuiranim padom broja upisanih učenika u srednje ugostiteljsko - turističke škole, Ministarstvo turizma u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje drugu godine zaredom organizira Dane poslova u turizmu. Split će biti domaćin ove manifestacije 2. veljače 2018. tijekom prijepodnevnih sati u Športskom centru Gripe (Osječka 11).

Ciljna skupina manifestacije su, između ostalih, i učenici osnovnih škola, naročito završnih razreda kojima bi se kroz radionice poznatih stručnjaka u području turizma, hotelijerstva i gastronomije prezentirale mogućnosti daljnjeg školovanja i zapošljavanja u turizmu.

Za sve dodatne informacije o navedenom događanju možete se obratiti elektronskim putem na adresu: eu-obrazovanje@mint.hr ili na broj telefona: 01/6169-324.

 [više]

Dan sjećanja na Holokaust

Autor: Antonela PETRIĆ, 27. 1. 2018. 22:08

Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata. Ovaj se Dan obilježava diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja pa tako i u Republici Hrvatskoj. Na taj dan 1945. Crvena armija oslobodila je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj.  Izvorno, riječ holokaust označava žrtvu paljenicu, pri kojoj se spaljuje cijela životinja. Danas je međutim u cijelom svijetu ta riječ uobičajeno ime za genocid nad Židovima (hebrejski: שואה/šoa), te u širem značenju i sustavno istrebljivanje drugih etničkih grupa za vrijeme nacističkog režima u Njemačkoj.

Holokaust je krajnja posljedica antisemitizma, kojeg tumačimo kao neprijateljski stav prema Židovima, u obliku vjerske, nacionalne, socijalne ili rasne nesnošljivosti. Ovaj oblik mržnje protezao se još od vremena antike i srednjeg vijeka kada je imao izrazito religijski karakter. Od novoga vijeka antisemitizam uz religiju dodaje rasne i socijalne razlike kao razlog izdvajanja. Ova iracionalna mržnja prema Židovima, antisemitizam, žalosna je pojava u europskoj povijesti koja je u doba nacizma dostigla svoj zloglasni vrhunac. Kao i uvijek povijest nas uči da greške iz prošlosti ne treba ponavljati, jer se bolja budućnost bez poznavanja prošlosti ne može graditi. Tako će se u našoj školi sljedeći tjedan održati predavanje na temu antisemitizma i Holokausta kako bi naučili i bolje razumjeli svijet koji zajedno dijelimo, ujedinjeni i jednaki u različitosti. Jednostavnu istinu svijeta i mudrost često najbolje vide dječije oči, tako za kraj, opraštamo se uz sljedeću misao.

Veličina čovjeka ne leži u bogatstvu i moći, nego u karakteru i dobroti. Ljudi su samo ljudi, i svi ljudi imaju mane i nedostatke, ali svi se mi rodimo dobri".

                                                                                            Ana Frank

 [više]

Bravo informatičari!

Autor: Ela Veža, 26. 1. 2018. 14:50

Drugi tjedan školskih natjecanja je za nama, a već pristižu pozivi za županijska natjecanja. Naše osmašice vrsne informatičarke Lea Petrović i Valentina Vrandečić pod mentorskom paskom njihove učiteljice iz informatike Tonke Maras plasirale su se u kategoriji Osnove informatike, a petaši, naši budući programeri Stipe Mužić i Ivan Obraz plasirali su se u kategoriji Algoritmi-Logo za 5. razrede te razveselili mentoricu Elu Veža.

Županijsko natjecanje je već u petak, 9. veljače i želimo im da pokušaju barem ponoviti ovaj uspjeh.

 [više]

LiDraNo - idemo na županijsko!

Autor: Antonela PETRIĆ, Jagoda Čopac, 26. 1. 2018. 14:49

Naši učenici 2.d razreda Bernard Boban, Lana Bulić, Ava Mihovilović, Anđela Nevistić, Ivan Vidović i Tomislav Žuro jučer su predstavljali našu školu na gradskom natjecanju Lidrano koje se održalo u Gradskom kazalištu mladih. U konkurenciji od deset izuzetno kvalitetnih dramsko-scenskih igara osnovnih škola grada Splita naši drugaši, kao najmlađi sudionici, predstavili su se s pjesmama na čakavici Zvjezdane Čagalj, a dramsko-scensku igru je osmislila njihova učiteljica Jagoda Čopac. Pred punom dvoranom učenika, mentora i roditelja, za vrijeme proglašenja triju najboljih dramsko-scenskih nastupa odzvanjalo je dvoranom i ime naše škole. Našoj sreći nije bilo kraja.... najmlađi... u konkurenciji do 8. razreda....zar je to moguće!? Uslijedile su pozitivne kritike članova komisije. Djeca su bila izvrsna! Oni su  zapravo uživali u scenskoj igri! Krasan im govor, dikcija! Čuvajte to blago! Predivan je to bio osjećaj! Srce je bilo veliko kao kuća! 
Ponosni smo na naše drage učenike iz 2.d razreda kao i na njihovu učiteljicu Jagodu Čopac. Želimo im puno uspjeha na županijskom natjecanju koje će se održati u veljači u Hrvatskom narodnom kazalištu.
 
 [više]

ODABIR SREDNJE ŠKOLE

Autor: Igor Mateljan, 25. 1. 2018. 09:58

Za učenike osmih razreda naše škole zakazani su termini u CISOK-u (Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri)  prema slijedećem rasporedu:

                  8. A 31. siječnja 2018. (srijeda)

                  8. B  1. veljače 2018. (četvrtak)

                  8. C  20. veljače 2018. (utorak)

                  8. D 21. veljače 2018. (srijeda)

                 Početak je u 8:30, trajanje oko sat vremena.

U CISOK-U učenici će se informirati o važnosti odabira srednje škole te imati mogućnost koristiti računalni program Moj izbor kao pomoć u odabiru budućeg zanimanja.

CISOK se nalazi na adresi Bana Jelačića 17.

Ukoliko dijete ne može doći sa svojim odjeljenjem neka se javi u stručno-razvojnu službu škole kako bi mu se osigurao termin s nekim drugim razredom.

 [više]

Dani poslova u turizmu

Autor: Antonela PETRIĆ, 23. 1. 2018. 09:08

Poštovani učenici i roditelji,

nastavno na rekordne turističke rezultate u 2017. godini te potaknuti rastom potražnje za turističko ugostiteljskim djelatnicima, ali i kontinuiranim padom broja upisanih učenika u srednje ugostiteljsko-turističke škole, obavještavamo Vas kako će Ministarstvo turizma u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava i Hrvatskim zavodom za zapošljavanjem drugu godine zaredom organizirati Dane poslova u turizmu u okviru kojih će organizirati radionicu sa stručnjacima u turizmu i ugostiteljstvu i turističkim djelatnicima u Splitu 2. veljače 2018. godine, u Sportskom centru Gripe, Osječka 11, na koji Vas ovim putem pozivamo. O točnom terminu održavanja kao i programu događanja, obavijest ćemo objaviti nakon što je zaprimimo.

 [više]

Noć muzeja 2018.

Autor: Antonela PETRIĆ, 22. 1. 2018. 13:12

U dvanaestoj Noći muzeja 2018. očekuje vas bogat i zanimljiv program u kulturnim i gospodarskim ustanovama Hrvatske.

Noć muzeja 2018. održat će se u petak, 26. siječnja 2018. od 18:00 sati do 01:00 sat iza ponoći. 

Proučite interaktivnu kartu Noći muzeja 2018. te klikom na odabrani muzej, baštinsku ili kulturnu ustanovu isplanirajte obilazak ponuđenog sadržaja ovdje.

Svi programi Noći muzeja besplatni su, a za neke od programa, zbog ograničenog kapaciteta, potrebno se na vrijeme predbilježiti.

 [više]

Školska razina natjecanja

Autor: Antonela PETRIĆ, 19. 1. 2018. 12:28

Sukladno Vremeniku natjecanja i smotri u šk.god. 2017./18. školska natjecanja održat će se prema sljedećem rasporedu:

LidraNo: školska razina do 19.1., gradska razina do 26.1.2018.

Hrvatski jezik: 5.2.2018. u 13.00 h

Engleski jezik: 24.1.2018. u 13.00 h

Talijanski jezik: 22.1.2018. u 13.00 h

Matematika: 25.1.2018. u 10.00 h

Fizika: 29.1.2018. u 13.00 h

Kemija: 7.2.2018. u 13.00 h

Biologija: 8.2.2018. u 13.00 h

Geografija: 1.2.2018. u 13.00 h

Informatika: 18.1.2018. u 9.00, 14.30, 13.00 h

Povijest: 6.2.2018. u 13.00 h

Mladi tehničari: 30.1.-2.2.2018.

Sigurno u prometu: do 24.3.2018.

Debata: do 28.3.2018.

 [više]

Božićna priredba

Autor: Antonela PETRIĆ, 22. 12. 2017. 14:18

Radost Božića i nadolazećih blagdana zaključili smo današnjom priredbom u kojoj su svoje mjesto pronašli svi, od onih najmlađih, naših prvašića, do najstarijih, osmaša. Kroz raznovrstan program sastavljen od pjesme i plesa,  recitacija i igrokaza, preko samostalnog nastupa dviju gitaristica do tradicionalnih božićnih običaja našega kraja, vodili su nas voditelji Fabijan i Diva. Božić u svima nama budi osjećaj pripadnosti, zajedništva i brige za druge. Nadamo da smo ovogodišnjim aktivnostima prenijeli našu želju da svi osjete Božić u miru i veselju.

Čestit Božić i sretna nova 2018. godina!

 [više]

Naš 1. božićni sajam

Autor: Antonela PETRIĆ, 22. 12. 2017. 13:51

  Tijekom studenog i prosinca vrijedne dječje  ručice izradile su brojne božićne ukrase. Uz podršku roditelja i učitelja na radionicama su nastajali maštoviti adventski vijenci, ukrasi za bor, anđeli, prigodni straničnici, snjegovići, zvončići, čestitke, sobne biljke, kolači, svjećnjaci ….

U predbožićnom raspoloženju, 20. prosinca 2017. godine, učenici, roditelji, djedovi i bake, učitelji te mnogobrojni drugi posjetitelji dobre volje podržali su naš sajam koji je imao i humanitarni karakter. Pored veselog druženja i puno radosti koja je vladala prostorom, raspoloženje se održavalo božićnim pjesmama. Učenici su sa zadovoljstvom isticali svoje proizvode i pozivali nas transparentom  "Dođi, kupi, nismo skupi!",  odrasli su istraživali standove i tražili za sebe najprikladnije darove, a svi zajedno smo zaključili da će božićni sajam postati naš tradiocionalni projekt.           

 [više]

Buon Natale e felice Anno nuovo!

Autor: Daria Čikeš, Ela Veža, 21. 12. 2017. 14:01

Na izvannastavnoj aktivnosti Talijanskog jezika, učenici su pripremili prigodni plakat za nadolazeće praznike i izradili božićne čestitke. Ove godine napravili smo i mali božićni slikovni rječnik. Riječi koje su vezane uz Božić učenici su slikovno prikazali na karticama koje je naša školska knjižničarka plastificirala. U prilogu možete pogledati konačni rezultat, a mi vam svima želimo praznike pune ljubavi, mira i blagostanja.

     

 [više]

Obavijest za petak, 22.12.2017.

Autor: Antonela PETRIĆ, 20. 12. 2017. 12:38

U petak, 22. prosinca završava 1. polugodište. Toga dana će nastava za jutarnju smjenu započeti u 8.00 h, a za poslijepodnevnu u 12.30 h. 

Božićna priredba započinje u 11.00 h.

Drugo polugodište započinje 15. siječnja 2018. godine:

- za učenike u A smjeni (neparni razredi) - u 8.00 sati

- za učenike u B smjeni (parni razredi) – u 14.00 sati

Sretni i veseli blagdani puni radosti i mira u srcu!

 

 [više]

U Domu za starije i nemoćne

Autor: Antonela PETRIĆ, Jagoda Čopac, 20. 12. 2017. 10:18

U prigodnoj pjesničko-dramskoj božićnoj večeri pod nazivom Radosti blagdana, u Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici na poziv Udruge Vlaho Bukovac sudjelovali su 18.prosinca 2017. i učenici triju naših grupa:  dramske, folklorne i karitativne. Članice Udruge gđa Barišić, gđa Bulat i gđa Korolija pročitale su po nekoliko svojih pjesama, a između njih nastupali su učenici naše škole. Dramska grupa 4.a izvela je  2 recitacije: Sićanja i Čestitka, autorice Zvjezdane Čagalj te božićni igrokaz Lijek za srce. Folklorna skupina 2.d izvela je folklornu igru "Imate li šta šaldat" s prigodnim igrokazom za Božić te skupnu recitaciju Bor. Karitativna grupa pripremila je prigodne kolače koje su darovali korisnicima Doma za starije i nemoćne.

 
 
 [više]

Božić u Malom razredu

Autor: Vlatka Arančić Krstulović, Antonela PETRIĆ, 20. 12. 2017. 10:06

Poigravši se slanim tijestom, glinamolom, kukuruzovinom i staklenkama nastali su u Malom razredu brojni božićni simboli: kuglice za bor, zvončići, Betlehem, štalica, anđeli, pastiri... Radost ih je bila izrađivati, a još veća njima ukrasiti prostor u kojem svakodnevno učimo i boravimo. Sve naše radove pogledajte u foto-galeriji ili dođite u našu učionicu.

 [više]

Solidarnost na djelu 2017.

Autor: Antonela PETRIĆ, 19. 12. 2017. 14:01

U nizu humanitarnih akcija u kojima škola ima dugogodišnju tradiciju jest i ona koju smo proveli među učenicima i djelatnicima naše škole, a koju je nedavno organizirao Crveni križ pod nazivom "Ne dvoji! Za drugog izdvoji!". Prikupljena sredstva dostavili smo Crvenom Križu. Radujemo se što smo dio onih dobročinitelja koji pomažu ljudima u potrebi diljem Hrvatske.  

 [više]

BOŽIĆNI SAJAM Vijest ima dokument u privitku

Autor: Antonela PETRIĆ, Ivana Vukas Silić, 18. 12. 2017. 12:56

Pozivamo sve: djedove i bake, susjede i rođake, mame i tate, ma cijeli kvart, brate, na PRVI BOŽIĆNI SAJAM  u našoj školi. Održat će se ove srijede 22. prosinca od 17.00 do 19.00 sati. U atriju škole naići ćete na štandove na kojima će biti izloženi razni božićni ukrasi naših učenika, ali torte i kolači. Sve to moći ćete kupiti po simboličnim cijenama, a dio prihoda ići će u humanitarne svrhe. Uveličajte naš sajam svojim prisutstvom te podržite našu djecu i njihove kreativne radove. Veselimo se Božiću zajedno!

Cijeli tekst Izvanrednih vijesti pronađite u privitku.

Nastava će toga dana za jutarnju smjenu započeti u 8.00 h, a za poslijepodnevnu u 12.00 h. 

 [više]

Juuu-huuu, praznici su! Otkrijte nešto novo o svijetu oko sebe! Vijest ima dokument u privitku

Autor: Antonela PETRIĆ, 18. 12. 2017. 08:10

Kao i svake godine ustanove u kulturi pripremaju brojne radionice za djecu tijekom zimskih školskih praznika u sklopu akcije Juuu-huuu, praznici su! Otkrijte nešto novo o svijetu oko sebe!

Detaljan popis 16 institucija na 20 lokaija i 60 edukativno-kreativnih, glazbeno-likovno-poetskih  radionica pronađite u prilogu. 

 [više]

Bravo plivačice!

Autor: Robert Jelaska, Ela Veža, 14. 12. 2017. 11:40

Učenice Nina Jokić, Ana Duka, Valentina Vrandečić, Tara Gabrilo, Petra Marendić, Bruna Zeljko, Klara Tokić, Julija Drpić na poljudskim bazenima u Splitu, na školskom natjecanju u plivanju osvojile su ekipno 3.mjesto na gradskom i županijskom natjecanju. Čestitamo!

    

 [više]

Posjet HNK

Autor: Antonela PETRIĆ, 13. 12. 2017. 15:20

Balet Orašar, Petra Iljića Čajkovskog postao je nezaobilazna predstava koja se svake godine izvodi u blagdansko doba. Naši osmaši u pratnji učitelja glazbene kulture, drugih učitelja i ravnateljice, odgledali su Orašara u ponedjeljak, 11.12.2017.godine. Bila je to prilika da se i sami uvjerimo u ljepotu glazbenog i scenskog stvaralaštva, ritmičnost i tematsku raznolikost predstave te raskoš kostimografije i glumaca koji sudjeluju u izvedbi tog najizvođenijeg baleta na svijetu.

Orašar je božićna bajka u dva čina koja su povezana slikama u kojoj djevojčica Klara ispod bora pronalazi neobičan dar, drvenog orašara s kojim proživi čudesne dogodovštine u izmaštanom svijetu.

Čarobna baletna priča odvela nas je u svijet snova, svijet mitskog i legendarnog. Uz raznolikost plesnog pokreta koordiniranog ugodnom i dirljivom glazbom nije bilo teško održati su našu pažnju. Radujemo se sljedećem posjetu HNK.

 [više]

Etwinning projekt

Autor: Daria Čikeš, Ela Veža, 7. 12. 2017. 11:06

Međunarodni projekt Promovirajmo različitost (Let's promote diversity EDL) pri platformi eTwinning, započet u rujnu ove školske godine, priveli smo kraju. Bio je to kraći projekt pokrenut povodom obilježavanja Dana europskih jezika, unutar kojeg su učenici koji pohađaju dodatnu nastavu talijanskoga jezika produbili svoja znanja i razmjenjivali iskustva puna tri mjeseca. Radili smo križaljke, izrađivali plakate, videa i čestitke, dopisivali se s učenicima iz raznih dijelova Europe i naučili ponešto i o njihovim jezicima. U prilogu možete pogledati slike nastale tijekom rada na projektu, kao i našu potvrdu o sudjelovanju.

Paralelno smo radili i na drugom projektu Dajmo riječ mladima (Diamo la parola ai giovani). Veselo nastavljamo suradnju s našim prijateljima Talijanima  i uskoro vas obavještavamo o svemu što smo vam pripremili. 

 [više]

Blagdanski ugođaj u 2.a,b,c

Autor: Dina MILIČEVIĆ, Antonela PETRIĆ, 7. 12. 2017. 11:02

Predblagdansko je vrijeme. Aktivno je, zanimljivo i veselo svuda oko nas pa tako i u našim učionicama. Lijepim idejama i izradom različitih ukrasa koji simboliziraju prosinačke blagdane drugaši su okitili svoje učionice. Na radionicama je uz čakulu i igru bilo puno kreativnog rada i smijeha. Zato drugaši sada uživaju u ugođaju kojega su sami osmislili.

 [više]

Zašto adventski vijenac?

Autor: Antonela PETRIĆ, Josipa Stipica, 6. 12. 2017. 11:40

Prvi adventski vijenac, pojavio se u  Hamburgu u Njemačkoj 1838. u domu za siromašnu djecu.

Evangelistički pastor Johann Hindrich Wichern okupio je siročad s ulice i smjestio ih u jednu trošnu kuću koja je time postala njihovim novim domom. Želeći djeci bez ikog svog uljepšati dane uoči Božića odlučio je napraviti veliki drveni vijenac i na njemu poslagati upaljene svijeće. Upalio ih je ukupno 24, od toga 19 malenih za svaki dan osim nedjelje i četiri velike, za svaku nedjelju uoči Božića. Ovaj ritual se djeci jako svidio pa je stoga odlučeno kako će se svake godine u isto vrijeme obnavljati. 13 godina kasnije vijenac su počeli ukrašavati grančicama zimzelenog drveća kako bi ga uljepšali, a kasnije je drvo od kojeg se vijenac radio u potpunosti zamijenilo zimzeleno granje. S vremenom se ovaj simpatičan običaj proširio po cijeloj Njemačkoj,a prihvatili su ga i kršćani iz drugih zemalja, samo što su na njemu ostale samo četiri svijeće u čast četiri adventske nedjelje. Vijenac simbolizira vječnost jer nema početka ni kraja. Na prvu adventsku nedjelju, pali se prva svijeća, simbol nade u dolazak obećanog Spasitelja – Mesije.. Podsjeća na proroke koji su predvidjeli Kristovo rođenje pa se nerijetko naziva i proročka svijeća.

 [više]

Zlatna večer matematike u Etnografskom muzeju

Autor: Antonela PETRIĆ, 5. 12. 2017. 11:41

Jučer se u Etnografskom muzeju održala Zlatna večer matematike koju organizira Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji sa odgojiteljima, učiteljima razredne nastave i matematike. Skup je to interaktivnih radionica koje potiču izgradnju pozitivnog stava učenika prema matematici. Sudjelovanje u aktivnostima kakve pružaju večeri matematike otkriva njenu zabavnu stranu i stvara potvrdu da je uspješno primjenjujemo u svakodnevnom životu. 

Najzanimljivije radionice popraćene interesantnim i neobičnim matematičkim mozgalicama sa zadanim temama koje su osmislile naše učiteljice Ela Veža, Nives Petričević i Jagoda Čopac prihvaćene su od strane Povjerenstva AZOO. Ovo je treća godina za redom u kojoj i naša škola zauzima svoje mjesto u toj manifestaciji. U prepunom prostoru Etnografskog muzeja zabavu su pronašli mnogi; od djece splitskih vrtića i njihovih odgojiteljica, do učenika i učitelja osnovnih škola do srednjoškolaca i njihovih nastavnika i profesora i studenata PMF-a. Osim matematičkih izazova, predavanja, prezentacija, rješavanja zadataka i nagradne igre za one najsretnije, svi su imali priliku obići muzej te razgledati eksponate iz splitske povijesti. Naravno da su najzanimljivi bili izazovni zadaci za pojedinim stolovima i međusobno druženje uz novo upoznavanje. 

Unaprijed se radujemo još jednom druženju s matematikom, onom koje će se u organizaciji Splitskog matematičkog društva i Hrvatskog matematičkog društva održati 7. prosinca 2017. godine u 17.00 h u zgradi PMF-a, Ruđera Boškovića 33.

 [više]

Prvi splitski debatni turnir u KP formatu Vijest ima dokument u privitku

Autor: Igor Mateljan, 4. 12. 2017. 17:24

Nakon prošlogodišnjeg međužupanijskog natjecanja u debati ovo je prvi turnir u Splitu u organizaciji Hrvatskog debatnog društva, a izvan sustava natjecanja (međužupanijska i državna razina) u organizaciji AZOO.

U nastavku pročitajte kako su prošle učenice naše škole...

 [više]

Božićna radionica

Autor: Nives PETRIČEVIĆ, Maja Dobrić, 1. 12. 2017. 11:19

Kako se odlazak u školu ne bi sveo samo na učenje i ocjene, od ove školske godine 2017./2018. počela je s radom naša školska zadruga „Oblutak“. Zadruga pruža učiteljima, djeci, a i roditeljima da pokažu svoju kreativnost i vještine u provedbi različitih aktivnosti.

Učenici 4.a i 4. b razreda već su  se pokazali kao aktivni članovi „Oblutka“. Svojim marljivim ručicama pridonijeli su radu zadruge berući masline u školskom vrtu za vrijeme mjeseca listopada. Pokazali su veliku želju, volju i interes te su dokazali da se sve može, kad se male ruke slože.

Potaknute zainteresiranošću učenika učiteljice Nives Petričević i Maja Dobrić organizirale su božićnu radionicu pozivajući roditelje i njihovu djecu.

Cilj božićne radionice je bio napraviti što više ukrasa jer će u mjesecu prosincu u  našoj škole organizirati prodajna izložba koja će imati humanitarni karakter.

Tako su se učenici 4. a i 4. b razreda zajedno sa svojim roditeljima odazvali u velikom broju i pokazali interes za našu božićnu radionicu. Radinoici su također nazočile bake, tete i ujne te su svojim dobrim raspoloženjem i maštovitošću doprinijele radu radionice. Puni mašte i kreativnosti zajedno sa svojom djecom izrađivali su različite božićne ukrase (anđelčiće, božićne kuglice, snješkiće, ukrase za bor…).  Sa sobom su donijeli različite količine materijala koji im je poslužio za izradu različitih ukrasa.  Atmosfera u razredu je bila vrlo ugodna, slušale su se božićne pjesme te su se roditelji uz kavicu osladili i kolačima, dok su djeca uživala u slatkišima.

Na samom kraju radionice učiteljice su se zahvalile roditeljima i njihovoj djeci što su se odazvali u velikom broju, a roditelji su pokazali interes za ovakvim načinom suradnje te su poželjeli još  ovakvih radionica.

učiteljice: Nives Petričević i Maja Dobrić

 [više]

Večer matematike

Autor: Antonela PETRIĆ, 30. 11. 2017. 08:14

Sedmu Večer matematike u našoj školi organizirali smo 29. studenoga 2017.godine u večernjim satima. Prilika je to za poticanje izgradnje pozitivnog stava učenika prema matematici. Jer matematika nije samo rješavanje zadataka u školi. Matematika je primjenjiva u svakodnevnom životu i u onim aktivnostima koje obavljamo, a podloga su im matematički odnosno misaoni procesi.

Da matematika ima i svoju zabavnu stranu uvjerili su se svi koji su nazočili Večeri; učenici, roditelji, učitelji i to rješavajući zabavne zadate, pitalice i mozgalica kroz skup interaktivnih radionica provedenih i prilagođenih uzrastu učenika.

Unaprijed se radujemo matematičkom druženju u Etnografskom  muzeju u ponedjeljak 4. prosinca 2017. godine u 17.00 sati gdje će se održati Zlatna večer matematike koju organizira Splitsko matematičko društvo. Nadamo se da ćemo se zajedno zabaviti nizom aktivnosti koje su osmislili učenici i učitelji matematike osnovnih i srednjih škola te odgajatelji dječjih vrtića, a teme su:

 • Ženstvena matematika
 • Turistički obilazak matematikom
 [više]

Stigli micro bitovi u našu školu

Autor: Antonela PETRIĆ, 28. 11. 2017. 11:42

Što je micro bit? To je malo računalo koje na iznimno jednostavan način omogućuje učenicima da uđu u svijet programiranja te time podignu razinu svog znanja u području znanosti, tehnologije, inženjerstva, matematike, a isto tako i u dizajnu i umjetnosti.

Za provedbu projekta prijavila se i naša škola pa će učenici šestih razreda dobiti po jedan komplet opreme s kojom se mogu služiti u školi i kod kuće, a na kraju školske godine isti trebaju vratiti u školu. 

Dio je to projekta Instituta za razvoj i inovativnost mladih, a kojemu je cilj omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u osnovnim školama.

Više o microbitovima šestaši će naučiti uz učitelje, a mogu se informirati i na sljedećim poveznicama:

http://microbit.org/hr/
https://makecode.microbit.org/
http://izradi.croatianmakers.hr/

 [više]

Puno lipih stvari

Autor: Ela Veža, 24. 11. 2017. 09:27

Sigurno ste primjetili da na našim veb stranicama u zadnje vrijeme nema mnogo vijesti iz matematičko-informatičko-tehničkog aktiva. No to nije zato što se ništa ne događa,već od previše zbivanja ne stignemo ništa napisati i objaviti. Zato krenimo redom:

Još uvjek traje natjecanje u prometu i željno iščekujemo zadnji ispit u Prometnoj učilici na http://ucilica.skole.hr/ , gdje  učenike očekuju zanimljive sponzorirane nagrade.

Prošli smo testiranje za Centre izvrsnosti iz matematike i informatike, a sutra će na Svečanom otvaranju uz svoje mentore Marina Ševu i Luku Meić Sidića uživati Rino Grgurinović i Anton Trumbić koji su još jednom potvrdili koliko su odlični, plasiravši se i ove godine među izvrsne matematičare Splitsko-dalmatinske županije.

Na testiranje iz informatike nije bilo potrebno poći Mii Brkljačić jer je prošlogodišnjim plasmanom na Županijskom natjecanju iz informatike zaslužila automatski poziv u Centar izvrsnosti iz informatike kao i naš sad već bivši učenik Moreno Adamović.

Sutra ćemo se pojaviti i na SUDOKU natjecanju u organizaciji MENSE. To nam je treće natjecanje u Sudoku, ali natjecateljima je prvo pa se radujemo svakom plasmanu.

I ove godine smo priredili zanimljivo dogadjane u Tjednu programiranja, odnosno EU CODE WEEK. Petaši su su se uz „Annu i Elsu“ upoznali s osnovama programiranja.

U tjednu od 13. do 17.studenog učitelji informatike: Tonka Maras, Luka Meić Sidić, Maja Marijanović, Ela Veža proveli su međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja „Dabar“s učenicima viših razreda, ali pridružili su se drugaši  i trećaši s nastavnicama Jagodom Čopac, Martinom Šegvić i Marijom Burmaz te jedan prvašić uz nastavnicu Lindom Kavelj.

No to nije sve, idući tjdan organiziramo drugu  Trsteničku večer matematike te pozivamo sve mame, tate, djede, bake, sestre, brace, prijatelje i znance da nam se pridruže u matematičkoj feši. Planiramo mnogo lipih, pametnih i nadasve zabavnih stvari, a uz nagradnu igru podijelit ćemo i Dabrove zahvalnice i diplome.

 

 [više]

Učenje uz glazbu

Autor: Antonela PETRIĆ, 21. 11. 2017. 14:01

Naši trećaši danas su imali priliku sudjelovati u radionici u kojoj su pobliže upoznali pojedina glazbala. Upoznali su ritam, melodiju i važnost harmonije pojedinih instrumenata pomoću kojih razvijaju maštu, kreativnost, motoriku, pamćenje, emociju, volju, radne navike... Spontanim uvođenjem u svijet dijela glazbenih mogućnosti putem tematski, melodijski i ritamski osmišljene radionice učenici su uživali u svakom tonu proizišlom na pojedninom instrumentu.

 [više]

18. studeni - "I u mom gradu Vukovar svijetli"

Autor: Antonela PETRIĆ, 17. 11. 2017. 13:03

Vukovare, heroju moj!

Vukovare, heroju moj,

hvala ti što si išao u boj.

Tebi ide čast i slava

i od srca ti veliko hvala.

Volim te svim srcem ja,

neću te izdati nikada.

Vukovare, heroju moj,

ti si hrvatsko srce i junak njoj.

                     Ivan Zorn, 4.razred

     

Prikazom najvažnijih događanja iz vremena Domovinskog rata i svih današnjih simbola koji nas podsjećaju  na stradanja i strahote koje je Vukovar podnio u ratnim danima, mirno i dostojanstveno smo odgledali  prezentaciju i odslušali recitale naših učenica te odali počast svim žrtvama grada heroja. Muk i tišina koja je vladala u atriju za vrijeme gledanja prezentacije, dovoljan su dokaz o suosjećanju i pažnji koju svatko od nas osjeća za Vukovar. Simboličkim paljenjem svijeće uz učeničke radove izložene u atriju, iskazujemo zahvalnost za njegovu žrtvu i heroje. 

 [više]

Streljaštvo

Autor: Ela Veža, Robert Jelaska, 16. 11. 2017. 11:29

U utorak 14. studenog na Gripama je održano školsko gradsko natjecanje u streljastvu u gađanju zračnom puškom i nase učenice su osvojile ekipno fantastično drugo mjesto dok je pojedinačno učenica Sandra Dunđer osvojila također drugo mjesto sa sakupljenih 110 bodova. Učenice koje su sudjelovale su: Sandra Dunđer, Petra Martinović i Paula Drpić.
 [više]

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Autor: Antonela PETRIĆ, Ela Veža, 15. 11. 2017. 16:23

 18. studenoga obilježavamo Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, na grad koji je podnio najtežu žrtvu i najveća stradanja u Domovinskom ratu. 
Ovih dana pričamo, čitamo i informiramo se o Domovinskom ratu, o  tužnim, ali slavnim događanjima u Vukovaru, gradu heroju. Zajedno cijenimo njegovu žrtvu i zahvaljujemo mu svjesni da je mir veliko bogatstvo. Istraživanjem , iznalaženjem informacija i činjenica, tužnih podataka o svim strahotama kroz koje je Vukovar prolazio u ratnim godinama, proizišli su plakati koje su izradili učenici naše škole, a koji su izloženi u atriju.

 [više]

3. nagrada na natječaju Poster mira

Autor: Antonela PETRIĆ, Ela Veža, 13. 11. 2017. 17:05

Ove godine i mi smo se uključili u natječaj Poster mira kojeg tradicionalno organizira Međunarodna udruga Lions klubova pod motom Budućnost mira. Učenički radovi imali su zadane proporcije i tehnike slikanja i crtanja.  Poslali smo nekoliko radova, no Povjerenstvo koje je izabralo 9 radova među brojnim radovima iz cijele Hrvatske, odlučilo je da je rad naše Antee Belas visoko kvalitetan rad te ga rangiralo na 3. mjesto nagrađenih radova.

Uručenje nagrada i priznanja bit će upriličeno na svečanom otvorenju izložbe Poster mira 2017./18., u četvrtak, 16. studenoga 2017. godine u Atriju Muzeja Slavonije, u osječkoj Tvrđi.

Našoj Antei i njenoj mentorici Hajdi Vlak želimo sretan put i ugodno druženje uz novo iskustvo.

 [više]

Prvenstvo šestih razreda u košarci

Autor: Ela Veža, Denis Puljiz, 13. 11. 2017. 17:01

3. studenog održano je natjecanje za dječake i djevojčice u košarci. Najbolji su bili a- kavci dječaci , a isto tako i djevojčice. Natjecanje je bilo uzbudljivo i napeto, a učenici su pokazali zavidno znanje i vještinu. Za djevojčice 6a su nastupile:Nika i Rea Kozlica,Vlatka Borić,Tea Kovačić,Gabrijela Buljan, EnaGrubšić, Hati Pađen Higinio i Ana Perčin. Za dječake 6a  su nastupili :Nikola Tomić, Tomislav Milić, Roko Rubić,Toma Končarević, Frane Kukoč, Ante Ževrnja, Antun Klarić i Ivan Vidović.
 
Isti je konačni poredak za dječake i djevojčice:
1.6a
2.6b
3.6c
4.6d
Čestitke svim natjecateljicama i natjecateljicama
 [više]

“Plastičnim čepovima do skupih lijekova”

Autor: Ela Veža, Antonela PETRIĆ, Josipa Stipica, 7. 11. 2017. 12:19

U cilju poticanja akcije “Plastičnim čepovima do skupih lijekova” koju provodimo u korist Udruge oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske, naši volonteri su prošli tjedan izrađivali mini plakate za kutije koje će staviti u učionice, a u kojima će se prikupljati plastični čepovi. Tom akcijom naša škola nastavlja dosadašnju praksu. Skupljat će se svi plastični čepovi npr. od plastičnih boca, omekšivača, jogurta, mlijeka, pasta za zube, praškova, kutijica, deterdženata i sl.
Pripremajući plakate, volonteri su osmislili i pjesmicu:

Dok netko u bolničkom krevetu spava,
ti budi dobričina prava.
Odvrni čep s boce tvoje
i usrećit ćeš srce moje.
Lijek ćeš mi pružiti ti
I dobro ćeš djelo učitiniti.
Lijek ćeš mi dati,
ljepše i sretnije ću izgledati.
Zato, ljudi svi,
ne libite se čep ubaciti.

 [više]

Uspješan početak sezone sportskih natjecanja

Autor: Ela Veža, Robert Jelaska, 7. 11. 2017. 12:03

Započela je sezona sportskih natjecanja. S medaljom i osvojenim prvim mjestom u krosu vratile su se : Kaja Đolonga, Nika Kozlica, Rea Kozlica i Ena Grubišić. Nadamo se da je ovo početak i da ćemo biti jednako uspješni kao i prijašnjih godina u većini školskih sportskih natjecanja.

 [više]

Berba maslina

Autor: Antonela PETRIĆ, Ela Veža, 7. 11. 2017. 10:33

Upravo kao i diljem naše obale gdje ljudi od davnina žive u suživotu s vječnim stablima – maslinama, i mi ponosno nastavljamo s tom tradicijom jer masline su kroz stoljeća hranile i liječile, čuvale od nedaća brojne generacije naših predaka.

Masline u školskom masliniku smo ubrali zahvaljujući vrijednim ručicama naših učenika, učitelja, domara i ravnateljice. Ubrano je 210 kg zrelih, crnih plodova od kojih smo preradom u uljari dobili 30 l maslinovog ulja. Naši zadrugari će ulje flaširati i označiti logom naše zadruge Oblutak.

U narednom periodu slijedi briga i održavanje stabala kako bi nam iz godine u godinu davale što više plodova i bile sve veće i sve  ljepše.

 [više]

Blagdan Svih svetih

Autor: Antonela PETRIĆ, Ela Veža, 31. 10. 2017. 13:10

U kalendaru katoličke crkve, 1. studenog, Svi sveti označeni su kao svetkovina, a taj je dan i blagdan u Republici Hrvatskoj. Među narodom obično se ovaj blagdan povezuje sa obilaskom groblja i uređivanjem grobova pa tako i spomenom na mrtve. To je dan štovanja mrtvih, njihovih života, njihove i naše prošlosti. Toga dana u spomen svim znanima i neznanima u domovima gore svijeće ili uljanice.

Dan Svih svetih kao i Dušni dan kojeg obilježavamo dan kasnije, 2.studenog, trebao bi nas podsjetiti da je svaki dan prilika da osmijehom, lijepim riječima, dobrim djelom, malim znakovima pažnje uljepšamo svoj i tuđi život, a onima kojih više nema budemo zahvalni na svemu dobrome što su utkali u naš žvot.

Srijeda, 1.studenog, neradni je dan.

 [više]

Obavijest o roditeljskom sastanku

Autor: Ela Veža, Daria Čikeš, Katija KUNAC, 31. 10. 2017. 13:08

Obavijest o informativnom roditeljskom sastanku zbog provedbe izvanučioničke terenske nastave u Italiji

(6., 7. i 8. razredi)

Obavještavamo sve roditelje učenika 6., 7. i 8. razreda koji su svojim potpisom potvrdili da im djeca sudjeluju u gore navedenom obliku izvanučioničke nastave, da će se roditeljski sastanak održati 2.11. 2017. u četvrtak, u 18:30 sati u prostorijama škole.

Katija Kunac, Daria Čikeš

 [više]

Centri izvrsnosti i ove godine HITNO Vijest ima dokument u privitku

Autor: Ela Veža, 27. 10. 2017. 14:38

Splitsko-dalmatinska županija nastavlja i ove godine projekt „CENTRI IZVRSNOSTI SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE“ s namjerom stvaranja sustavnih okvira za prepoznavanje, uključivanje i rad s nadarenom djecom, ali i otvaranje mogućnosti napredovanja i rada nadarenih mentora.
Prvi od centara je Centar izvrsnosti iz matematike koji su prošle godine uspješno pohađali učenici naše škole: Lea Petrović, Duje Hajduk, Anton Trumbić i Rino Grgurinović.
Ove godine kreću s radom i dva nova centra Centar izvrsnosti iz informatikei Centar izvrsnosti iz novih tehnologija. Više svemu možete pronaći na https://ci-sdz.hr/
Pozivamo sve zainteresirane učenike viših razreda da se u ponedjeljak, 30. listopada 2017. jave svojim nastavnicima matematike ili razrednicima  kako bi ih mogli prijaviti za pripremno testiranje.
Nadareni učenici naše škole koji se  prijave na Javni poziv za testiranje dužni su osigurati ispunjavanje i potpisivanje prethodnih suglasnosti jednog od roditelja/skrbnika. Obrasci suglasnosti se nalaze u privitku, a objavljeni su na web stranici Splitsko-dalmatinske županije http://www.dalmacija.hr.

Obrasci:

 [više]

Sajam mogućnosti- u subotu

Autor: Antonela PETRIĆ, Ela Veža, 26. 10. 2017. 12:26

Policijska uprava splitsko-dalmatinska zajedno sa Gradom Splitom provodi preventivni program u osnovnim školama, pod nazivom „Zajedno više možemo“. Program se aktivno provodi od 2011. godine i sastoji od više komponenti usmjerenih na prevenciju zlouporabe opojnih droga i drugih sredstava ovisnosti, vandalizma, vršnjačkog nasilja i drugih oblika rizičnog ponašanja, a koji su namijenjeni populaciji učenika 4. 5. 6. razreda osnovnih škola i njihovim roditeljima.

U subotu 28.  listopada 2017. god.  10:00 do 13:00 sati u Splitu na  Rivi, planirana je  organizacija  2. komponente programa - „Sajam mogućnosti“.

Radi se o događaju koji je već vrlo uspješno organiziran u Splitu tijekom kojeg učenici osnovnih škola u pratnji roditelja ili učitelja/ice, dolaze na Sajam mogućnosti, gdje im različite kulturno - umjetničke, športske i druge udruge predstavljaju svoje sadržaje kako bi mogli odabrati određenu aktivnost kojom bi se bavili u slobodno vrijeme.

Pozivamo učenike da dođu i posjete sajam.

 [više]

Dani kruha

Autor: Antonela PETRIĆ, Ela Veža, 19. 10. 2017. 11:58

Svake godine u listopadu obilježavamo Dane kruha. To su dani zahvalnosti za plodove zemlje, hranu, kruh, radost života i uspjehe koje ostvarujemo kao pojedinci i kao zajednica. Također su povezani i sa Svjetskim danom hrane kako bi se podigla svijest o važnosti zdrave prehrane, ekološke proizvodnje i očuvanju biološke raznolikosti. Dani kruha nas ujedno podsjećaju da moramo biti zahvalni na obilju kojeg nam priroda daje, ali isto tako nas uče da to obilje moramo dijeliti, jer u svijetu ima previše onih koji su gladni. Tako se ovaj utorak 17. 10. našom školom širio smijeh, radost i miris pečenog kruha, raznih krušnih proizvoda i kolača.

Ove smo godine u našoj školi obilježili Dane kruha prigodnom izložbom kruha, krušnih proizvoda, kolača i plodova zemlje. Učenici , njihovi roditelji  i nastavnici su se potrudili napraviti ukusne poslastice kako bi ih pokazali i počastili se sa svojim prijateljima i kolegama. Prigodnim kratkim programom koji su vodili učenici i blagoslovom plodova zemlje i kruha dodatno smo uljepšali Dane kruha.

Draž svemu dodala je prekasna izložba kruha, plodova zemlje i narodne materijalne baštine u atriju škole. Posebno se zahvaljujemo učenicima i zaposlenicima OŠ „Josip Jović“ u Aržanu koji su nam posudili dio svoje vrijedne zavičajne zbirke starih narodnih predmeta koje su skupili kroz rad njihove školske zadruge „Raž“. Zbog ovog doprinosa izložba u atriju škole bila je još posebnija. Nakon prigodnog programa učenici i nastavnici su se počastili ukusnim poslasticama, a višak hrane smo poklonili humanitarnoj udruzi Most.

Nikola Grgić

Školska zadruga „Oblutak“

 [više]

Isplata sredstava za sufinanciranje udžbenika-novo Vijest ima dokument u privitku

Autor: Ela Veža, Neven Silić, 6. 10. 2017. 13:34

U privitku je  dopis Službe za obrazovanje i znanost Grada Splita u svezi isplate sredstava za sufinanciranje udžbenika koja neće ići preko osnovnih škola Grada Splita kako je to bilo planirano već će se zbog pojednostavljenja postupka isplate izravno uplatiti na račune preko resora financija i informatike Grada Splita.

 

 [više]

Njemački van granica :)

Autor: Suzana VIŠIĆ, Ela Veža, Anđela Erkić, 2. 10. 2017. 18:30

U utorak 19. rujna 2017 godine, učenici 5.,6. i 7. razreda izborne nastave njemačkog jezika su se uputili na petodnevnu izvanučioničnu nastavu. Posjetili su Austriju i Njemačku u pratnji svojih nastavnica Suzane Višić, Anđele Erkić i Ivane Vukas Silić.

Cijelu noć smo putovali, pjevajući i radujući se sve do ranih jutarnjih sati. Razveselili smo se kada smo putem ugledali snijeg koji je prekrio zelene šume i livade. Rano ujutro stigli smo u Salzburg, Mozartov rodni grad, gdje smo obišli njegovu rodnu kuću a potom i cijeli šarmantni gradić. Nakon obilaska stare gradske jezgre dobili smo malo slobodnog vremena, a prvo gdje smo požurili bio je Starbucks. Svi smo uzimali vruće čokolade i hladna pića. Djevojčice su vrijeme provodile u dućanima, dok su dječaci jeli hranu u McDonaldsa. Potom smo krenuli put hotela koji je bio smješten u mjestu Kochel am See, ispod bajkovitih brežuljaka i zelenih pašnjaka. Kada smo se smjestili u hotel, svi smo krenuli na bazen, te smo se kupali i uživali sve do večere.

   

 

 

 

Iduće jutro krenuli smo u obilazak Munchena koji nas je oduševio. BMW Welt je najviše impresionirao dječake, a i djevojčice su uživale gledajući moderne automobile. Potom smo se popeli na Olympiaturm s kojem smo mogli vidjeti zanosnu panoramu Munchena. U gradu smo opet dobili nešto slobodnog vremena koje smo proveli kupujući odjeću i suvenire za svoje najdraže koji su nas željno iščekivali u Splitu. Dolaskom u hotel, ponovili smo zabavu od prošle noći. 

Sljedeće jutro je bilo zaista bajkovito. Obišli smo dvorac Neuschwanstein, koji je bio inspiracija čak i Waltu Disneyu, s čijih zanimljivih balkončića puca nevjerojatan pogled na Alpe i jezera. Poslijepodne je bilo rezervirano za neponovljivi dvorac Linderhof prepun zelenila i vrtova u samom srcu Bavarske. Fotografirali smo dvorce s visećeg mosta i divili se ljepoti prirode. Prebacili smo se u hotel u Innsbrucku gdje smo noć proveli u svojim sobama, slušajući glazbu i uživajući u dojmovima tog dana. Jutro smo proveli u Swarovski Kristallwelten gdje smo obišli cijeli muzej napravljen od kristala. Oduševio nas je te nam je bio najdraži dio cijelog puta. Svi smo pokupovali naušnice i ostali nakit. Zatim smo prošetali srednjovjekovnim Innsbruckom koji nas je oduševio svojim građevinama i kulturno-povijesnim spomenicima. Nakon ručka uputili smo se prema Splitu. 

Ovo putovanje je za nas bilo jedno veliko iskustvo, prepuno uzbudljivih događaja te bismo ga htjeli ponoviti što prije.

Učenici 5.,6. i 7.r izborne nastave njemačkog jezika

 [više]

Osiguranje i učeničke marednde Vijest ima dokument u privitku

Autor: Antonela PETRIĆ, Ela Veža, 2. 10. 2017. 14:25

Na sastanku Vijeća roditelja održanom 29. rujna 2017. godine roditelji su odlučili o ponudi osiguranja učenika od posljedica nesretnog slučaja i ponudi za učeničke marende.

 1. OSIGURANJE: -  izabrano je JADRANSKO OSIGURANJE d.d.
 • godišnja premija od 30 kuna.
 • trajanje osiguranja 365 dana, 0-24 h
 • teritorijalno pokriće: cijeli svijet

Osiguranje učenika nije obvezno. Učenici i roditelji koji to žele mogu navedeni iznos predati razredniku/ci najdalje do petka, 20. listopada 2017. god.

Premija osiguranja u privitku.

   2.  UČENIČKE MARENDE: - izabrana je ponuda pekare KAMBO d.o.o.
                                  -  cijena marende iznosi 6.00 kn po danu

Učenici /roditelji koji to žele razredniku prijavljuju primanje marende najkasnije do 5. listopada za mjesec listopad, a za svaki naredni mjesec prijavu je potrebno izvršiti razredniku najkasnije 2 dana prije završetka tekućeg mjeseca. 

Mjesčni iznos marende učenik uplaćuje razredniku najkasnije zadnjeg dana tekućeg mjeseca u kojem je primao marendu.

Ponuda u privitku. 

 [više]

Europski dan jezika i nastavak eTwinning suradnje

Autor: Ela Veža, Daria Čikeš, 27. 9. 2017. 13:06

Vijeće Europe proglasilo je Europski dan jezika koji se slavi 26. rujna svake godine. Opći ciljevi Europskog dana jezika su:

 • upozoriti javnost na važnost učenja jezika i raznolikost naučenih jezika kako bi se povećala višejezičnost i međukulturalno razumijevanje
 • promicati bogatu jezičnu i kulturnu raznolikost Europe
 • poticati cjeloživotno učenja jezika u školi i izvan nje

I naša škola priključena jeTwinning platformi, jednoj od aktivnosti programa Erasmus+.

I ove godine naši učenici nastavljaju s aktivnostima u vidu online međunarodne suradnje. Povodom obilježavanja Europskog dana jezika učenici petih razreda koji pohađaju izbornu nastavu Talijanskog jezika, odradili su niz aktivnosti. Naime, u sklopu eTwinning projekta Let's promote diversity - the European Day of Languages, učenici su izrađivali čestitke i razglednice, pripremali radove za školski plakat, pjevali i plesali i sve to razmijenili s više od dvadeset škola partnera u ovome projektu.

Naš plakat o jezičnim različitostima izložen je na panou u školskom hodniku i u Fotogaleriji.

Daria Čikeš, prof.

 

 [više]

Poziv župnika

Autor: Antonela PETRIĆ, Ela Veža, 22. 9. 2017. 15:17

Uz početak školske godine župnik don Ivan Simunić poziva sve vjernike, učenike i učitelje na misu i blagoslov u nedjelju, 24. rujna u 11:30.

 [više]

Besplatni udžbenici Vijest ima dokument u privitku

Autor: Antonela PETRIĆ, Ela Veža, 22. 9. 2017. 13:47

U privitku donosimo primjerak Zahtjeva za sufinanciranje nabave osnovnog kompleta školskih udžbenika za učenicu/ka drugog, trećeg ili četvrtog razreda osnovne škole u školskoj godini 2017./2018. potrebno je žurno popuniti svaki roditelj/skrbnik/posvojitelj/udomitelj učenika s prebivalištem na području Grada Splita koji pohađaju drugi, treći ili četvrti razred u tekućoj školskoj godini.

Petak, 6. listopada 2017. godine rok je za dostavu ispunjenog i potpisanog obrasca Zahtjeva u školu. Uz svaki zaprimljeni Zahtjev potrebno je li priložiti obveznu dokumentaciju: preslike osobne iskaznice i kartice tekućeg ili žiro računa podnositelja. Popunjene zahtjeve i dokumentaciju potrebno je predati učiteljici.

Nakon obrade zaprimljenih zahtjeva, Služba za obrazovanje i znanost će izraditi popise učenika po razrednim odjelima s priznatim iznosom sufinanciranja za pojedinog učenika te će odgovarajuće popise dostaviti školama.

 

 [više]

Prvi dan u OŠ Žnjan Pazdigrad

Autor: Ela Veža, Jagoda Čopac, Viktoria Caktaš, 20. 9. 2017. 18:39

Početak nastavne godine uzbudljiv je događaj kako za učenike tako i za roditelje, ali i učitelje. Ove školske godine najviše su bili uzbuđeni učenici Osnovne škole Žnjan-Pazdigrad jer su s nestrpljenjem čekali ulazak u novu školu. Toga prvog dana u školi bilo je veoma svečano.

A kako i ne bi bilo!? Nakon 30 godina naš Split dobiva novu školu. Osim učenika i njihovih roditelja i učitelja, svečanom otvaranju nove škole nazočili su i državna tajnica Branka Ramljak, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, gradonačelnik  Grada Splita Andro Krstulović Opara, župan Blaženko  Boban, don Ante Čotić, župnik Župe Gospe od Milosrđa, privremena ravnateljica nove škole Antonela Petrić te brojni predstavnici gradskih i državnih vlasti.

Glazbeno-scenski program pripremili su učenici OŠ Trstenik, u ime škole domaćina. Zbor Osnovne škole ''Ravne Njive'', pod vodstvom profesorice Zlatke Bakotić,  izveo je himnu. Kako pjesme čakavske pjesnikinje Zvjezdane Čagalj mogu postati scenska igra, vidjeli smo od učenika 2. d razreda OŠ Trstenik koje je pripremila njihova mentorica Jagoda Čopac. Uslijedio je samostalni govorni nastup Lovre Tomića, učenika šestog razreda i  našeg lidranovca koji nam je izveo čakavsku monodramu Jadranke Mardešić Komac, a pripremila ga je mentorica Jagoda Čopac. Igrokaz Mamino zlato ili kako sam skoro odustao izveli su članovi Dramske družine OŠ Trstenik, s kojim su se predstavili na državnoj razini ovogodišnje Smotre LiDraNo. Pripremila ih je  mentorica Viktoria Caktaš.


Svečanost je zatvorena Starim splitskim plesovima koje su izveli učenici šestog razreda OŠ Trstenik, a koje je vrijedno pripremila mentorica Jagoda Čopac.

Na kraju pozdravljeni su svi u nadi da će godine koje slijede u OŠ Žnjan-Pazdigrad biti radosne, da će iz škole izlaziti sretne i uspješne generacije učenika koje će ostajati u svojem gradu i domovini i graditi zajedničku bolju budućnost.

Fotografije pogledajte ovdje.

 [više]

Naši učenici na Ljetnom debatnom kampu

Autor: Igor Mateljan, Ela Veža, 19. 9. 2017. 15:43

Nakon prošlogodišnje uspješne debatne sezone, zadnjeg tjedna školskih praznika, tri učenice naše škole: Lara Cvitković, Petra Martinović i Valentina Vrandečić, zajedno sa svojim mentorom, uputile su se u Rogač na otoku Šolti.

Razlog je bio sudjelovanje na Ljetnom debatnom kampu.

Ove godine na Kampu je sudjelovalo dvadesetak osnovnoškolaca te preko osamdeset srednjoškolaca.

Radilo se intenzivno, po četiri sata u jutarnjim te isto toliko u poslijepodnevnim satima. Grupe od po manje od desetak polaznika vodili su iskusni treneri.

Jednako intenzivno radilo se i u radionicama za sadašnje i buduće voditelje školskih debatnih klubova i mentore debatnih ekipa.

U Split smo se vratili sa stečenim znanjem i iskustvom u debatiranju te zadovoljni dobrim druženjem.

                                                                                                                                             voditelj debatnog kluba
                                                                                                                                       Igor Mateljan